A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amikor túl nehéz az élet, a lélek összeroppan, a test megbetegszik

Selye János professzor, a modern stressz elmélet kidolgozója, már az 1920-as években kimutatta, hogy a fel nem dolgozott érzelmi stressz növeli a betegségre való fogékonyságot.

A modern kutatások igazolták Selye professzor megállapításait. Érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, és így megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere, nem képes küzdeni a rák és más betegségek ellen.

A STRESSZ-SZINDRÓMA JELEI
- Nyak- és fejfájás
- Erős szívdobogás
- Izzadékonyság
- Álmatlanság, a koncentráló
képesség csökkenése
- Gyengeség
Dr. Balázs Csaba belgyógyász, immunológus, endokrinológus. professzor minden előadásában hangsúlyozza a lélek szerepét a betegség megjelenésében.

 - A kapcsolat egyértelmű. – mondja.

- A lelki folyamatok alapvetően meghatározzák az idegrendszeren és az idegrendszer által előállított anyagokon – a neuro-transzmittereken – keresztül az immunrendszer működését, kisiklását egyaránt.

- Tudjuk már, hogy melyek nyilvánvalóan a pszichoszomatikus betegségek?

- Igen. A gyulladásos elváltozások a bélben, például a vastagbél-gyulladás, a magas vérnyomás, az asztma, bizonyos bőr- és szembetegségek, az ízületi gyulladások hátterében az esetek többségében a krónikus stressz szindrómának nevezett folyamat áll 

- Min múlik az, hogy milyen betegséget szerzünk be?

- Ebben van szerepe a genetikának. Annak tehát, hogy milyen betegségre vagyunk hajlamosak. A genetika azonban a legtöbb esetben nem eleve elrendelés. A környezeti tényezők hatására módosul.

- Mit tehetünk, mi magunk azért, hogy ne legyünk betegek.

- El kell sajátítani a stressz kezelésének a technikáit. Ez lehet a sporttól az autogén tréningig sokféle technika. Nem szabad a negatív gondolatainknak teret engedni. Pihennünk kell, ha elfáradtunk, mozognunk kell, ha sokat ültünk, meg kell találnunk az életünkben az örömet adó tevékenységet. Sokat kell innunk, és lehetőleg hazai ételeket kell fogyasztanunk.

Címkék: stressz, pszichoszomatikus betegségek, stresszelmélet, stresszkezelési technikák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!