A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amikor lüktet, fáj, szúr, hasogat

A fájdalom a szervezet természetes jelzőrendszerének része, fontos szerepe van. Jelzi, hogy valami nincs rendben. Arra ösztönöz, hogy tegyél valamit ellene. Fejtsd meg az okát, szüntesd meg valahogyan, vagy fordulj orvoshoz. Természetesen nem kell minden fájdalommal azonnal doktorhoz szaladni.

Fotó: Shutterstock.com

Azt, hogy egy fájdalom mennyire súlyos, 0–10 -ig terjedő skálán lehet besorolni, azonban ennek a számnak a megállapítása eléggé szubjektív. Minden embernek máshol van a fájdalomküszöbe. Ráadásul ez minden életkorban és lelkiállapotban más. Sőt, még évszakoktól és napszakoktól is függ.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Vannak fájdalmak, amelyek ismerősek, melyek korábban már jelentkeztek. Ha például fejfájósak vagyunk, nem ijedünk meg, ha netán a fáradtságtól, időjárás-változástól, stressztől megfájdul a fejünk. A nők pontosan ismerik a menses első napjaiban rájuk törő fájdalmat. Idősebb korban bizonyos mozgásszervi fájdalmak is megszokottá válnak.

Ha azonban a megszokott fájdalomnál jóval erősebbet érzünk, vagy a ránk törő fájdalom szokatlan, ismeretlen, esetleg hosszan tart, érdemes orvoshoz fordulni. Ez fontos. Nem csak azért, mert a fájdalom komoly bajt is jelezhet, hanem azért, mert a fájdalom gyakran gyógyszer nélkül is megszüntethető, például gyógytornával, vagy hideg-meleg terápiával. Ha a korábbról ismerős fájdalommal van dolgunk, segíthetnek a fájdalomcsillapítók, ezeknek azonban, mint minden más gyógyszernek is, lehetnek mellékhatásai. Ráadásul csak tüneti kezelést jelentenek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 1. számának 51. oldalán!)

Címkék: fájdalomcsillapítás, fájdalomküszöb, fájdalom ellen gyógynövény, fájdalom és a gyógyszer, vény nélkül gyógyszer

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!