A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amikor az embernek eszébe jut, hogy öregszik

Kedves fiatal barátnőm, azt mondod, még soha nem gondoltál az öregségre. Miért is tetted volna. Hiszen olyan fiatal vagy. Amikor az ember még huszonötön innen van, egészen elképzelhetetlen, hogy valaha öreg lesz.

Fotó: Shutterstock.com

Hogy egyszer háromszor annyit él majd, mint amennyit eddig. Pedig megtörténik. És a furcsa a dologban az, hogy ez a rengeteg idő nem egyforma sebességgel múlik. Valamiképpen minél idősebb az ember, annál gyorsabban. Tudom, butaság, mégis így tapasztaltam.

Régen, kisiskolás koromban egy nyári szünidő végtelennek tetszett. Ma a nyár elrepül, akár egy pillanat. S ebben a gyorsuló időben valahogyan mégis lassul az agy. Lassabban tanul, gyorsabban felejt.

Egyszer csak azt tapasztalja az ember, hogy nem jut eszébe egy név. Persze nem a gyereke, nem a barátnője, nem a párja neve, de egy régen látott színészé például. Aztán az ember bemegy a kamrába, megáll, és nem tudja, miért is ment be? Meg a kulcsot benne hagyja a zárban, és elfelejti, hová is tette a pénztárcáját. S akkor megijed. Ez már a demencia jele?

Persze még nem az. Remélhetőleg. Mégis eszébe jut, hogy netán öregszik. És eszébe jutnak régi dolgok, régi emberek. Arról, amit írtál, bizony nekem is eszembe jutott a nagymamám, aki régen nincs már közöttünk.

Látom őt, amint kecsesen faragott, bordó bársonnyal kárpitozott karosszékben üldögél, Budakeszin, ahol lakott. S ahol gyerekkorom szünidőit töltöttem, épp, mint te is minden évben. Egyre tisztábban látom őt, a kámforszagú konyhában, a sparhelt mellett.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 8. számának 57. oldalán!)

Címkék: nagymama, öregedés, demencia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!