A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A végén ömlik a könnyed a fáradtságtól

Amikor a világ leghíresebb, legnehezebb futóversenyén 25 óra és 42 perc futás után Maráz Zsuzsa beérkezett a célba, és ráborult Leonidász spártai király szobrának talapzatára, egy percen át rázta a zokogás. A befutóról készült videón nem láttam mást, csak az ultrafutónő vállára terített magyar zászlót, rajta az Esztergom feliratot. És én is elsírtam magam

Maráz Zsuzsa
Fotó: Sparta Camera Club

Ahogyan elsírtam magam a tavalyi Sparthatlon után is, mert szívszorítónak gondolom azt a küzdeni tudást, amit ez a vékony, esztergomi sportoló véghezvitt immár másodszor is. Olyan emberi teljesítmény ez, ami hétköznapi ésszel felfoghatatlan.

Maráz Zsuzsa a világ leghíresebb ultra versenyén két órát javított saját tavalyi teljesítményén. 246 kilométert futott, megállás nélkül, egy olyan terepen, ahol 3800 méteres volt a szintkülönbség.

Tavaly 27 óra és negyvenöt perc alatt, idén 25 óra 42,33 perc alatt teljesítette a távot. És ezzel második lett a nők között.  

CSAK A FEJLÁMPA VILÁGÍT

- Tavaly azt mesélted, hogy ez a verseny nem csak a táv, nem csak a szintkülönbség és a hőmérséklet-ingadozás miatt annyira nehéz, de azért is, mert a kísérő csak bizonyos pontokon találkozhat a futóval.

Azt mondtad, hogy iszonyú magányos voltál, különösen éjszaka, amikor a legmagasabb hegy alá értél, csak a fejlámpád világított, csak a felfestett nyilat láttad. Körülötted tökéletes volt a csend és a sötétség.

S míg nappal 32 fokos kánikulában futottál, éjjel 1200 méter felett megfagytál. És azt is mesélted, hogy nagyon féltél. Az idei, második versenyed könnyebb volt?

NÉVJEGY: MARÁZ ZSUZSA (47)
Foglalkozása: Orvosasszisztens egy háziorvosi praxisban és egy diagnosztikai központban
Párja: Attila pedagógus és festőművész, grafikus
Lánya: Lotti, harmadéves egyetemista
- Igen. Sokkal könnyebbnek éreztem. Rendkívül jó időt fogtunk ki, az elmúlt év edzésmunkája is jól sikerült, mert csak az utolsó 50 km-t éreztem nehéznek. 150 km-ig ragyogó volt a közérzetem. 

A hegy azonban most is nehéz volt, az utolsó 3 km-t szinte mászva kellett megtenni. de utána még sokáig jól tudtam futni. Csak amikor kivilágosodott, akkor lettem álmos és fáradt. Az utolsó ötven kilométeren elfelejtettem enni és bevenni a koffeintablettát. Emiatt pedig egyre lassabban tudtam haladni. De tudtam, hogy meglesz a 2. hely

- Milyen érzés ekkora küzdelem után célba érni?

- A görögök nagyon értenek az ünnepléshez. Elmondhatatlan érzés, amikor lelkes gyerekek gyűrűjében, a hangszóróból ömlő zene ritmusára, hangos ováció mellett befutsz. És csak ömlik a könnyed a fáradtságtól meg a boldogságtól.

Az ultrafutóknak ez a verseny olyan, mint az olimpia. Bár idén, amikor végül beértem Spártába, nem fogadott a tavalyihoz hasonló tömeg, hiszen reggel nyolc órakor a mediterrán népek többsége még alszik.

- Elindulsz jövőre is?

- Igen, úgy érzem harmadszor is ott a helyem. Még  egy picit tudnék javítani, azon az utolsó 50 km-en. A Spartathlonnak különleges varázsa van, ami engem is beszippantott.

Először nem értettem, miért van az, hogy sokan visszatérnek, de ma már ez nem kérdés.Ez a verseny tényleg semmihez sem hasonlítható. Egyetlen nehézség, hogy anyagilag megterhelő, ezért szükségem van szponzorra.

HÁROM HÓNAP ALATT FÜGGŐ LETTEM

- Nem egészségtelen ennyit futni?

- Hozzáedződsz a terheléshez. Beépül a sok munka. Az első 12 órás ultraversenyem után éjjel nem tudtam aludni, annyira fájt mindenem. Nem csak a lábaim, a has, hát, karok izmai, hanem a légzőizmaim is fájtak. Most 25 óra után úgy aludtam, hogy semmim sem fájt különösebben.

Persze húzódtak az izmaim, a szalagjaim, izomlázam is volt, de az edzettséget is mutatja, hogy kevésbé, mint az elmúlt években. Mert megerősödik az izom, kifejlődnek új hajszálerek, erősödik a csontrendszer is.

- Mennyit edzel egy héten?

- 100-150 kilométert futok.

- Mióta?

- 30 éves koromban azért mentem le a közelünkben lévő focipályára, hogy leadjam azt a 3-4 kilót, ami a szülés után rajtam maradt, és egy kicsit kiszabaduljak a négy fal közül, ahol otthon voltam a lányommal. Sok anyuka járt oda futni. Levittük a gyerekeket, akik jól játszottak együtt.

DE MI IS AZ A SPARTATHLON?
A Spartathlon egy 246 kilométeres ultramaratoni futóverseny Görögországban, Athén és Spárta között. Az 1983 óta évente rendezett verseny szeptember utolsó péntekén rajtol, és a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak. A Spartathlon egy Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását reprodukálja. A verseny az egyik legkeményebb ultramaratoni futás a világon, és negyedszázados története során számos magyar sikert hozott.
Sokáig csak hobbifutó voltam, négy kilométereket futottam. De három hónap alatt függő lettem. Aztán kiköltöztünk Németországba.

Öt évig egy erdő mellett laktunk, és ott már hosszabb távokat teljesítettem. Amikor hazajöttünk, 40 évesen elhatároztam, hogy futok egy maratont.

Könnyen ment, mert imádok futni, és nagyon alaposan felkészültem. Sokan kérdezik, hogy mit kompenzálok a futással. Én nem kompenzálok ezzel semmit. Egyszerűen csak szeretek futni, küzdeni a céljaimért, feszegetni a határaimat, megismerni önmagamat. Boldog vagyok és kiegyensúlyozott. Akkor is futottam, amikor valami lelki bánatom volt, de akkor is futok, amikor boldog vagyok. Mindig.

LEGFONTOSABB A FEHÉRJE 

- Gondolom, fogyókúráznod nem kell.

- Most nem, gyakorlatilag kiállnak a bordáim. de ha abbahagynám, vagy lecsökkenteném a heti hat edzést, biztosan feljönnének rám a kilók.

- Bármit ehetsz?

- Igen. Most már inkább arra kell figyelnem, hogy ne fogyjak le jobban. Mivel én nem szeretem a húst, az erősebb edzések után megiszom a fehérjeturmixomat. Ezzel védem az izmaimat. Amíg erre nem figyeltem, egyszer előfordult, hogy a szervezetem elkezdte lebontani az izmaimat, és az egyik versenyen emiatt feketét pisiltem.

Egyébként azt eszem, amit a családomnak is főzök. Egészségesen táplálkozom. Sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok, de megengedhetem magamnak a sütiket is. A sporttáplálkozás egy külön tudományterület, de az ultrafutás esetében kevés még a tapasztalat.

Magamon próbáltam ki, hogy mennyi folyadékot, milyen ásványi anyagokat és mennyit kell bevinni a szervezetbe, hogy milyen cipőben, zokniban érdemes futni.

- Lányod már egyetemista. Ő is fut?

- Most éppen nem. De már kipróbálta, és hiszem, hogy a példa ragadós, hiszen pici gyerekkorától látja, hogy a mamája mindennap fut.

- És a párod?

- Futás közben ismerkedtünk meg. Már futott egy maratont, de úgy döntött, hogy ő marad inkább a rövidebb távoknál. Tanárember és festőművész. A versenyeimen ő a kísérőm, és ez sokat jelent nekem.

A lányom és ő is nagyon büszkék rám, és mindenben mellettem állnak. Rajtuk kívül a csapatom, az Esztergomi Futóművek, a városom, a futóbarátaim is támogatnak.

Címkék: olimpia, futás, fogyás, ultrafutó, spartathlon, maráz zsuzsa, esztergomi futóművek, fehérje

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!