A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Vaszati térrendezés csodái

Saját problémáira keresett megoldást, amikor rátalált a vaszati térrendezés. Azóta már nem csak alkalmazza azt - és másoknak segít kialakítani az életükhöz megfelelő otthont -, hanem tanítja is. Szincsák Anna térrendezési szaktanácsadó, mérnök, radiesztéta mesélt arról, hogy mi is az a vaszati térrendezés, illetve mikor és hogyan alkalmazható.

Fotó: Shutterstock.com

  • Hogyan találtál rá a vaszati térrendezésre?

Ez nálam fordítva történt. Nem én kerestem meg a vaszatit, hanem ő talált rám. Az ötéves gyermekem problémáira kerestem a megoldást, akkor éppen dr. Varju Márta kineziológusnál. Ő volt az, aki felhívta a figyelmemet a különleges térérzékelésemre. Márta ösztönzésére kezdtem el térrendezéssel foglalkozni, és a későbbiekben az ő kezdeményezésére kezdtem el tanítani is.

  • Mi is a vaszati térrendezés, mit érdemes tudni róla?

Már az ősi védikus írások is az energiák áramlásának fontosságát hangsúlyozzák, így a védikus térrendezésben sincs ez másképp. A vaszati az épületeket a Földünket uraló két fő energiaáramlás irányán keresztül vizsgálja.

Azt elemzi, hogy milyen mértékben tudjuk beengedni ezeket az energiákat, és azok milyen különböző hatásokat váltanak ki otthonunkban.

Már első ránézésre is rengeteg információt kap az ember egy lakótérben: mennyi energia tud beérkezni a lakásba, milyen helyiségeket érintenek először ezek a belépő energiák, a helyiségek helyzete, azok kapcsolata, útját állja-e az energiaáramlást egy-egy bútor stb. Talán nehéz elképzelni, de egy alaprajzból éppúgy lehet olvasni, mint egy asztrológiai képletből.

  • Miért tetszik, mi fogott meg benne? Miért találtad hasznosnak?

A tanfolyam előtti években rendeztük be a lakásunkat, amely egy ’érzékelő’ nő és egy művészi érzékkel megáldott férfi kompromisszuma volt. A férjem úgy érezte, hogy állandóan visszafogom nyitottságát (színekben, formákban, térben), én pedig nem tudtam egyébre hivatkozni: „csak, mert úgy érzem”.

A tanfolyam után a nehezen megfogalmazható érzéseim hirtelen tudatossági szintre emelkedtek. Mindaz, amit érzékeltem, kézzelfoghatóvá, magyarázhatóvá vált, amelyet a férjem is már könnyebben el tudott fogadni.

Fotó: Komka Péter

  • Miben más ez a térrendezés, mint a már ismertek?

Minden térrendezési irányzat számára fontosak az égtájak, a főbejárat helye, az elemek (például: tűz, levegő, víz) és vannak bizonyos kiemelt területek is, tehát sok az azonosság köztük. Az eltérés a fő hangsúlyokban, illetve az értelmezésben van.

A vaszati egy adott földrajzi környezetben helyet foglaló épületre koncentrál, valamint a főfalak által közrefogott helyiségekre, arányukra, tájolásukra. Engem pont ez fogott meg benne. Nem az épületből indul ki, hanem a környezetből. Hidat képez a természet és az otthonunk között.

  • Mit tehet, miben segíthet egy vaszati-tanácsadó egy kész lakás esetén?

Egy általános vaszati-tanácsadó meg tudja mutatni, milyen energiák működnek a házban, és milyen megoldással lehet ezt jobbá tenni. A korrekció elég széles körű lehet: színek használata, átrendezési-, átépítési javaslat, energetikai eszközök használatára javaslat, hogy csak egy pár példát említsek.

Én leginkább a falakból, terekből ’olvasok’, és van, hogy az épületben érzek disszonanciát, és ha visszamegyünk az időben, akkor be is bizonyosodik, hogy például az átépítés után kezdett ’mélyrepülésbe’ az ott élő család. Ilyen esetben nehéz megoldást találni, hiszen falakat nem tudok mozgatni, és sokszor nincs is értelme.

Egy átrendezés azonban csodákra képes. Sok esetben azonnal érezni a változás hatását. Volt több olyan esetem is, ahol többnyire hölgyek párkapcsolati probléma miatt szenvedtek, és semmi mást nem csináltunk, csak a hálószobára fókuszáltunk. Legtöbbször meg is lett az eredménye.

  • Milyen esetben hívjunk vaszati-tanácsadót otthonunk átalakításához?

Mondhatnám, minden esetben érdemes tanácsadót felkérni, ha a gondolat már megfogant. Hiszen jó, ha van egy külső kontroll, aki felhívja a figyelmünket a hibákra. Tapasztalatom szerint a lakásunk hibáit gyakran nem vesszük észre, vagy sok esetben túlreagáljuk.

Például nem egy esetben azt sem tudta megmondani a tulajdonos, hogy a telke mellett lévő mobilátjátszó torony ott volt-e már a telek vásárlásakor. Egyszerűen nem vette észre, azonban hatása az idők során megmutatkozott életében. Sokszor nemcsak az a feladatom, hogy tanácsokat adjak, hanem más értelmezésben is megmutassam az otthonukat az ott élőknek.

Fotó: Shutterstock.com

  • Milyen kérésekkel, igényekkel fordulnak hozzád mint vaszati-tanácsadóhoz? Mi a leggyakoribb probléma?

A legegyszerűbb esettől – például, hogy milyen színű legyen a fal – egészen a háztervezésig minden előfordult már. A tudatosabbak a telek vagy lakásvásárlás előtt hívnak, hiszen érdemes tisztában lennünk az ott működő energiákkal.

Akadnak ugyanis nehezen vagy egyáltalán nem korrigálható dolgok, amelyeket célszerű elkerülni. Vannak, akik a házuk megtervezésébe is bevonnak. Aztán vannak a későn ’eszmélők’, akik már későn találkoznak a jó energiájú lakás fogalmával, és ezért az újonnan vásárolt házuk átépítéséhez kérnek tőlem segítséget. 

A leggyakoribb tanácsadás azonban a lakás korrekciója. Ilyenkor az adott lakás és a benne lakók helyzetét vizsgálom. 

  • Melyek azok az alapok lakásberendezésben, amelyeket mindenkinek tudnia kellene, és érdemes lenne alkalmaznia kezdetben?

Erre nagyon nehéz röviden válaszolni. Talán legfontosabb, hogy engedjük be a két fő energiát az otthonunkba, azaz szükséges keleti és északi nyitottság is. Tudom, hogy ez utóbbi a nyugati építészeti felfogással szembemegy, de ha az orvosi várólistákra nézünk, talán érdemes lenne elgondolkodni ezen.

Kiemelném még a főfalak rendezettségét, formáját. Ne álljunk be a divatos trendekbe, s itt a ki-be ugrásokkal tarkított épületekre és az általuk okozott problémákra gondolok.

Talán sokan nem értenek velem egyet, de valószínűleg nem vizsgálták annyit a kettő közötti összefüggéseket, hanem csak az esztétikára helyezték a hangsúlyt tervezés során. Itt van óriási felelőssége az építésznek, akinek otthont kellene terveznie, ahelyett hogy megvalósítja saját álmait. Természetesen tisztelet a kivételnek.

Az általam tervezett otthonokban élők életét általában nyomon követem, és 1-2 év után megkérdezem tapasztalataikat és eredményeiket. Nem sok építésszel találkoztam, aki a terve megvalósulása után évekkel kíváncsi lett volna az ott élőkre, hogyan élnek abban a térben, amelyet ő szánt nekik. Számomra ez is fontos.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: új lakás, vaszati térrendezés, védikus írások, térrendezés, a lakás tájolása, energiaáramlás, átrendezés a lakásban, szincsák anna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!