A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A testen viselt jelek titkai

A testen viselt jelek, legyenek azok eltávolíthatók vagy sem, a külvilággal akarnak közölni valamit. A jegygyűrű azt, hogy házas vagyok, a nyakláncon a feszület vallási hovatartozást jelez. A csecsemő fülébe szúrt fülbevalóról tudjuk, hogy kislány viseli, az orrba akasztott karikák lehetnek a lázadás jelei, de más földrészeken divatkellékek.

Fotó: Shutterstock.com

Az ember ősidők óta megjelöli magát, módosítja a testét. Kínában nem számíthatott jó partira az a lány, akinek nem volt elkötözve a lába. Bizonyos törzsekben nyak köré rakott karikákkal megnyújtott női nyak volt a szép. No, és a tetoválás? Napjainkban leginkább a bőrre írt üzenet. Ez vagyok, ilyen vagyok.

A tetoválás sok ezer éve divat

A tetoválás, mint szó a polinéz tatau, ’nyomot hagyni’ kifejezésből ered, és Tahitiből terjedt el világszerte. Története egyidős az emberiséggel. A legkorábbi ismert emberi tetoválást a rézkorban élt Ötzi viselte. A körülbelül 5300 éves múmia testén összesen 61 tetoválást találtak, legtöbbet az ízületek és a gerinc mentén. De minden nagy kultúrában, a kínaiaknál éppen úgy, mint az angoloknál, vagy új-zélandi törzseknél jelentősége volt a testre írt jeleknek.

Az ókori Egyiptomban is divat volt a tetoválás, ezt múmiák és szobrocskák bizonyítják. Hérodotosznál olvasható, hogy a trákoknál a nemesség jelképe volt a tetoválás. A Római Birodalomban azonban éppen ellenkezőleg, a tetoválással főleg a rabszolgákat és a bűnözőket jelöltek.

Az afrikai törzseknél a bőrbe karcolt jelek hovatartozást fejeztek ki. Egyes törzseknél az arcon elhelyezett motívumokból meg lehet állapítani viselője melyik törzs tagja. Talán meglepő, de Európában még magas méltóságok, például Rudolf trónörökös, Ferenc Ferdinánd, Sziszi, Kossuth Lajos és Horthy Miklós is viselt a testén tetoválást.

Elutasításának okai

Fotó: Wikipédia

Sok kutatás igyekezett kimutatni, hogy a tetoválás hátterében antiszociális, kockázatkereső viselkedés, problémás személyiség áll. Deviáns magatartás, mely a bűnözők, börtöntöltelékek sajátja. A huszadik századtól kezdve a motorosok, utcai bandák, punkok díszítették bőrüket a különféle motívumokkal, hogy agresszív, erős vagy veszélyes férfiképet sugározzanak magukról.

Sokan, akik a tetoválást elutasítják, primitív ábrákra és szövegekre asszociálnak, és azt gondolják, hogy a tetoválás esztétikája az átszúrt szív, a bicepszre varrt sellő és a „szeretlek Maca” feliratnál nem terjed tovább. Van aztán ezeknél az egyszerű okoknál súlyosabb érv is, mely miatt sokan elutasítják a tetoválást. A történelem során ugyanis a bőrbe varrt jel, szám, ábra gyakran a megbélyegzés eszköze volt.

A Római Birodalomban a rabszolgák és a bűnözők homlokára írták: „Állíts meg, szökevény vagyok.” Az auschwitzi koncentrációs táborban tetoválással bélyegezték meg a rabokat. Ezt a tetoválást a nyilvántartásra használták. A túlélők közül voltak olyanok, akik eltávolították a haláltábor borzalmaira emlékeztető számokat, sokan viszont büszkén viselik, mint egy jelét annak, hogy túlélték. Elterjedt szokássá vált, hogy a túlélők rokonai átveszik szeretteik számát, azaz ők is magukra tetováltatják, így őrizve emléküket.

Napjainkban hatalmas divat

Manapság a 18-30 éves korosztály nagyjából 25 százaléka visel tetoválást valamelyik – vagy több – testrészén. Az elmúlt években egyre nőtt a tetovált fiatalok száma, s míg régebben inkább a lázadás jele volt, ma már legtöbbször divatból csináltatják.

Nem vitás, napjainkban nehéz végigmenni, mondjuk, a pesti belvárosban anélkül, hogy tetováló műhelyekre, szalonokra ne bukkannánk. A Tetoválók Érdekvédelmi Szövetsége, mely a kvalifikált tetoválókat veszi fel tagjai közé, csak a fővárosban több mint 200 tagú. Sokan azok közül, akik ma választják szakmának a tetoválást, végzett képzőművészek, vagy nagyon komoly előképzettséggel rendelkeznek.

A tetoválás lassan szinte művészeti ággá vált. Ehhez hozzájárul, hogy technikailag a festékminőségtől a gépekig hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Mindazonáltal a tetoválás nem teljesen veszélytelen, akár ekcémás bőrpanaszt is okozhat, ugyanis a festék fémeket tartalmaz (a vörös festék higanyszármazékot, a fekete vas-oxidot), ami allergiás reakciót válthat ki.

Fotó: Shutterstock.com

A tetoválások motivációs háttere

A tetováltatók indítékait, lelki okait sokan kutatják. Minden vizsgálat kiemeli, hogy a bőrre felvitt ábrák többsége viselőjének önazonosságát fejezi ki. Érdekes módon vannak, akik kitűnni szeretnének, míg mások beilleszkedni, valamilyen csoporthoz közösséghez tartozni.

Az is érdekes, hogy a kutatásokban résztvevők között sokan vannak olyanok, akik a tetoválást megelőző félévben valamilyen tragédiát éltek át, valamiféle krízishelyzeten mentek keresztül. Elváltak, szerelmi csalódást kellett elviselniük, elbocsátották őket a munkahelyükről, szeretteik közül valaki meghalt, vagy más munkahelyi és magánéleti problémai adódtak.

A tetoválás ugyanis megkönnyíti bizonyos traumák feldolgozását. Ezért a pszichológusok szerint a beavatkozás akár megküzdési mechanizmusként is értelmezhető. A krízist átélt számára fontos a kontroll visszaszerzése. A tetoválás, a saját testre írt üzenet olyan terület, amely felett csak neki van uralma, és amelyet nem befolyásolnak a külvilág eseményei, ezért a trauma feldolgozásának része is lehet.

A pontosvessző üzenete

Az sem meglepő, ha egy tetoválás komoly üzenetet közvetít a társadalom felé. A pontosvessző-tetoválás például azt jelzi, hogy viselője úgy gondolja, mindig van egy ok, ami miatt nincs értelme véget vetni az életnek.

Ezt a tetoválást egy amerikai édesapa indította el, akinek a lánya 31 évesen megtette ezt. Az apuka ezzel a pontosvesszővel (semicolon project) szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy akinek hasonló dolog jár a fejében, higgye el, hogy az élet, a történetek nem fejeződnek be, hanem folytatódik a pontosvessző után. A nehéz pillanatokban nyújthat támogatást ez a tetoválás. 

A divat

Fotó: Shutterstock.com

A múlt század hatvanas éveitől figyelhető meg, hogy az addig szubkultúrának, rétegkultúrának tekintett kifejezési formák, mint a tetoválás vagy a piercing polgárjogot nyertek, s szinte divattá váltak. Sőt, a tetoválás mára a popkultúra alapkelléke, és számos híresség is tű alá feküdt már.

Vannak sztárok, akiknek sok apró tetkójuk van, míg akadnak, akiknek tetoválásai ikonikus darabok lesznek, és sokan magukra varratják, mint például Dwayne ’A Szikla’ Johnson bikatetoválását. A szórakoztatóiparban és milliók által követett közösségi oldalakon és csatornákon megjelenő tetovált sztárok divatossá tették a testmódosítást. Ahogyan az öltözködésük, hajviseletük, úgy tetkóik, piercingjeik is divatossá váltak. Justin Bieber például több tucat mintát varratott fel magára, többek között Jézus portréját a bal vádlijára.

Az, hogy valaki miért varrat magára több, olykor az egész testét is behálózó tetkót, a pszichológusok szerint már korántsem a divatról szól. Sokkal inkább a szervezetben végbemenő kémiai folyamatról. A tetováláskor érzett fájdalommal ugyanis úgy küzd meg az agy, hogy különféle kémiai anyagokat áraszt szét a testben. Az így termelődött adrenalinm és endorfin csillapítja a fájdalmat, és pozitív érzelmi reakciót vált ki. Erre emlékezve a tetoválás olyannyira jóleső emlék marad, hogy a tetováltató mindig újabb és újabb mintával szeretné magát boldoggá tenni.

A legnépszerűbb minták és jelentésük

  1. Rózsa – viselője boldog a szerelemben (Rózsa rengeteg tövissel – boldogtalan szerelem)
  2. Pillangó – a tetováltató készen áll a komoly változásokra
  3. Sakura virág – szabad és nyitott az új kapcsolatokra
  4. Katicabogár – a szerencse jelképe, viselője vonzza a pénzt
  5. Angyalszárnyak – felhívás az őrangyalnak, hogy vigyázzon a tetovált személyre
  6. Lótuszvirág – aki ilyet visel, nagyobb hatalmak védelme alatt áll
  7. Kolibri – a kitartás, a vitalitás és a sorscsapások elviselésének szimbóluma
  8. Szív – a fiatalságra, naivitásra, lelki tisztaságra utal 
  9. Csillagok – egység a természet elemeivel
  10. Nap és Hold – a Nap a férfi, a Hold a nő szimbóluma, a dupla tetoválás a harmóniát jelképezi.

(forrás: https://mindenuttno.hu/)

A csoportba tartozás vágya

Fotó: Shutterstock.com

A mai ember számára nagyon fontos a szabadság, az, hogy magát önálló személyiségként élje meg, aki nem akar kötődni, szereti a változást, és szeret maga dönteni, választani. Ez azonban nagyon komoly teher. Minden döntés, minden választás, minden változás valamiről való lemondást is jelent.

Egy hagyományos, mondjuk, hindu társadalomban, például az indiai kasztrendszerben mindenki elfogadja azt a társadalomban neki kijelölt helyet, amelybe beleszületett. Nem akar más kasztba tartozni. Ez persze azt is jelenti, hogy helyzete kötött, de azt is, hogy mások ezt nem veszélyeztetik. Természetesen ennek vallási okai vannak, hiszen az emberek jelentős része hisz a reinkarnációban s a karmában.

A modern társadalmakban, már Indiában sincs ez mindig így. A bizonytalan személyiségek számára fontos az erős kötődés, a valahová tartozás megnyugtató érzése, s ezt azzal is ki akarja fejezni, hogy a csoport jeleit magára varratja. Ahogy az a történelem korábbi szakaszaiban jellemző volt, a tetoválások a jelenben is szimbolizálhatnak bizonyos csoportértékeket.

Dac, ellenállás, lázadás

Fotó: Shutterstock.com

A kamasznak lázadnia kell ahhoz, hogy képes legyen leválni a szülőkről. Mindent meg kell próbálnia, amit a szülei elleneznek. Ezért a szakemberek szerint a tetoválást nem szabad parancsszóval tiltani, inkább meg kell próbálni elmagyarázni, hogy miért rossz.

A kamaszkori tetoválás is a lázadás egy jele. Bár az is elképzelhető, hogy elsősorban nem is a dac, a lázadás motiválja, hanem az, hogy a barátnőnek, a barátnak, az irigyelt influenszernek vagy popsztárnak is van tetkója. A baj a kamaszkori tetoválásokkal az, hogy a minta, a felirat kiválasztását alapvetően a pillanatnyi lelkiállapot befolyásolja, amely kamaszkorban örökösen változik. Éppen emiatt sokszor a kamaszkorból kilépve a fiatal felnőtt megbánja az elhamarkodott tetoválást.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kamasz testre varrt minták egy vékony derékon, lapos hason nagyon jól mutatnak, azonban például lányok esetében a terhesség alatt meglehetősen csúnyák lesznek. Bár sokan, akik varratják magukat, azt állítják, semmit sem bántak meg, ifjúkori tetkóik egy korszakuk lenyomata, emlék, s ők ezt nem is szeretnék letagadni.

Spiritualitás

Előfordul, hogy valaki olyan szimbólumot varrat magára, amelynek valamiféle erőt tulajdonít, amellyel a spirituális világhoz való kötődést fejezi ki. Az egyik legnépszerűbb a spirituális tetkók közül a Hamsza, isten keze, a tenyér formájú védelmező amulett, amelyet az arabok és a héberek használnak. Isten kezének jelenléte a testen hitük szerint megvéd a gonosz szellemektől és az ártó szándékoktól.

Gyakran kérik a szalonokban a jin-jang tetoválást, mely az egyensúly leghíresebb szimbóluma. A világ legismertebb jele, amely a harmóniában együttműködő, elválaszthatatlan ellentétes erőket ábrázolja. De a Buddha-tetoválások is nagyon elterjedtek a keleti filozófia iránt érdeklődők körében, sőt, állítólag ez az egyik leggyakoribb vallási tetoválás.

A mandala szimbólum nemcsak megvéd a rossz energia negatív hatásaitól, hanem vonzza a pozitív energiákat, ezért ezt is gyakran felvarratják a spiritualitáshoz vonzódók. De az is előfordul, hogy sámánkönyvekből, misztikus írásokból veszik a mintát.

Van, aki takarja, van, aki kirakja

Fotó: Shutterstock.com

Az is sokat elárul az emberről, annak foglalkozásáról, hogy hova kéri a tetoválást. Testének olyan helyére, melyet rendszerint ruha takar, vagy ellenkezőleg, jól látható helyre, arcra, nyakra kézfejre. Természetes, hogy bizonyos szakmákban nem megengedett, a munkáltató által kifejezetten tiltott a tetoválás.

Egy bankár, orvos, üzletember vagy jogász, esetleg egy pedagógus, közalkalmazott szemben találhatja magát a munkáltatójánál akár azzal is, hogy kirúgják, ha meglátják a tetoválását. Ha szeretné a munkáját is megtartani, és mégis varrat, kisebb mintát választ, és azt olyan helyre teteti, ahol el tudja takarni.

Vannak azonban, és egyre többen, akik tetőtől talpig tetováltak. Hosszú évek óta minden pénzüket, s ez sok millió forint is lehet, arra költik, hogy újabb és újabb mintákat varrassanak magukra. Mivel ma már fotóminőségű portrékat is képesek a tetoválók készíteni, sokan kedvesük, még többen gyerekük vagy gyerekeik, esetleg kutyájuk portréját tetováltatják magukra.

Temptoo: az ideiglenes megoldás

Ha a lázadó kamaszunkat sehogyan sem tudjuk lebeszélni a tetkóról, jó megoldás lehet a ’temptoo’. Ez a tetoválás 2-7 év alatt kikopik a bőrből, mivel csupán 3-4 mm mélyre juttatják a festéket. Az ’ideiglenes’ megoldás segíthet a fiatalnak eldönteni, valóban készen áll-e egy életen át viselni valamit a testén.

A tartós smink is tetoválás

Fotó: Shutterstock.com

Népszerű a tartós smink, melynek során szájkontúrt, szemkontúrt vagy szemöldököt tetoválnak az arcra, de akár hajutánzat is készülhet így. A kozmetikai tetoválásokat azonban idővel meg kell újítani, mert a színek elkopnak.

Eltávolítható?

A tetoválás eltávolítható, de nem könnyen és nem fájdalommentesen. A legkönnyebb dolga a tetoválónak akkor van, ha a minta csak fekete vonalakkal készült. A több színből álló minta már nehezebb ügy. S bár eltávolítható, a bőr sok esetben nem nyeri vissza eredeti minőségét és színét.

Címkék: tetkó, tetoválás, sminktetoválás, dwayne „a szikla” johnson, piercing

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!