A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A tejföl nem használ!

A napégést érdemes bármi áron elkerülni - ha mégis túl sokáig maradunk a napon UV-védelem nélkül, jó tudni, hogy mivel enyhíthetjük gyorsan a tüneteket, és mi az, amit inkább mellőzzünk.

Fotó: Shutterstock.com

A napégés tünetei nem sokban különböznek azoktól a kellemetlenségektől, amelyeket a háztartási balesetek vagy a forrázás okoz: bőrpír, esetleg hólyagok jelennek meg, az ezzel járó fájdalommal együtt.

Ráadásul általában nem vesszük észre időben, mikor kellene árnyékba vonulnunk, hiszen a fájdalmas tünetek csak körülbelül 4-6 órával a napozás után jelentkeznek.

Hűtsük hatékonyan!

A legfontosabb, hogy a leégett bőrt mihamarabb hűteni kezdjük: a hideg (25 Celsius-foknál nem hidegebb) zuhany, és a hideg vizes borogatás is megfelel erre a célra. Az orvosok azonban idejét múltnak, sőt, ártalmasnak tartják az olyan házi praktikákat, amelyek szerint tejfölt vagy kókuszolajat kenjünk az égésre: a zsíros kencék ugyanis bezárják a bőrbe a meleget, amely így tovább pusztít.

A hűsítő, vizes bázisú gélek viszont jót tesznek az égett bőrnek. Az enyhe napégésre elegendő lehet napozás utáni testápoló gélt alkalmazni, míg a fájdalmasabb, erősebb égésre válasszunk patikai, kifejezetten e célra ajánlott készítményt.

Az aloe vera is hatásos: a növény levelében található zselés anyagot közvetlenül is rányomhatjuk az égett területre, de alkalmazhatunk gyári aloekészítményt is.

Segítenek az antioxidánsok!

A gyulladt bőr kevésbé képes ellátni szigetelő funkcióját, így nemcsak addig vesztettünk több folyadékot, amíg a napon voltunk, hanem utána is több párolog el a bőrünkről. Éppen ezért érdemes minél többet inni, ha lehet, olyan italokat, amelyek az ásványi anyagokat is pótolják.

A limonádé és a sportitalok jót tesznek ilyenkor.  A bőr rendbetételében az antioxidánsok is segíthetnek, mivel felveszik a harcot a leégés esetén különösen nagy mennyiségben termelődő szabad gyökökkel. A nyáron bőségesen termő bogyós gyümölcsök, a meggy, a citrusfélék, illetve a minőségi, nagy kakaótartalmú étcsokoládé mind jó szolgálatot tesznek.

A fájdalom és az enyhe hőemelkedés csillapítására megfelelnek az egyszerű fájdalomcsillapító gyógyszerek. Amíg érzékeny a bőrünk, csakis szellős, természetes anyagú ruházatot viseljünk, amelyik nem dörzsöli a fájó testrészeinket.

Címkék: orvos, borogatás, leégés, aloe vera, antioxidáns, gyulladáscsökkentő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!