A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A színpadon sokkal jobban érzem magam, mint az életben

Nem kérdőjelezheti meg senki - nemzedéke egyik legmarkánsabb színészegyénisége László Zsolt. Súlyos drámai szerepek hiteles megtestesítője. Nem tud hazudni a színpadon. Magánemberként is ilyen. Önazonos. Két lábbal áll a földön.

László Zsolt
Fotó: Pitrolffy Zoltán

RIDIKÜL MAGAZIN   Már vagy tíz perce itt álltam az öltözője előtt, nem volt teljesen behúzva az ajtó, láttam, hogy alszik. Végül úgy döntöttem, halkan kopogtatok. Ha nem alszik mélyen, akkor úgyis kiszól.

LÁSZLÓ ZSOLT   Alvás terén mindig van lemaradásom. Húsz percekkel próbálom pótolni, ami behozható. Tavaly ősszel, amikor a Tökéletes gyilkost forgattuk, a partnerem, Nagypál Gábor mesélte, hogy van egy remek technikája.

Kulcscsomóval a markában alszik el, s amikor az kiesik a kezéből, rögtön felébred. S az éppen elég neki ahhoz, hogy egy rövidke időre lemenjen alfába.

RM   Ez a kicsi, „kétüléses” öltöző itt, a Radnóti Színházban arra is lehetőséget ad, hogy jógaszőnyegen aludjon?

LZS   Ez nem jógaszőnyeg. Azon tornázni szoktam. Ez az öltözőszekrény alsó, gurulós része. Kihúzható, mint egy ágyneműtartó. Szivacs van benne. Napközben képes vagyok elaludni szinte bárhol. Előadás után nehezebben megy.

Pedig fáradtan indulok haza, hiszen este héttől tízig rendesen kidolgozom magam. Erre szoktam azt mondani: elfutok a falig. De az idegrendszerem még az előadás után sem tud kikapcsolni. Időbe telik, míg a felfokozott állapot után megnyugszik.

RM   A szombat délelőttöt vagy a vasárnap délutánt végig tudja aludni?

LZS  Nem. Gyermekeim vannak. Bár diszkréten masíroznak, ha tudják, hogy alszom, de amint felkelnek, én is éber állapotba kapcsolok álmomban.

RM   Öt gyermeke közül három túl van már a kamaszkoron.

LZS   És vannak a kisebbek. A középső lányom tizenegy, a kicsi nyolcéves múlt. A nagyok lelkes színházba járók. A nagylányom és a kisebbik fiam jelentkezni fog a színművészeti egyetemre. Az utóbbi időben már rajtuk tesztelem az előadásokat. Érdekel a véleményük.

RM   Többszörös apaként óriási felelősség nyomhatja a vállát.

LZS  Igen, mindennap foglalkoztat a kérdés, hogy meg tudom-e adni nekik mindazt, amit kell, és hogy mi lesz velük, hogyan alakul a sorsuk. Tudok-e jó tanáccsal, példával szolgálni, miközben elég keveset vagyok otthon. Ráadásul két anyukától van öt gyermekem.

Nem is nagyon fér más az életembe. Csak a munka, meg ők. Nehéz ezt a kettőt egyeztetni, hát még ezen kívül társasági, barátkozós életet élni! Szerintem sok kollégám így van ezzel. A barátommal, Stohl Andrással nem olyan intenzív a viszonyunk, mint sokan gondolnák, most csak egy darabban, a Bányavirágban játszunk, tehát színházban is ritkán találkozunk.

Ott viszont… egy kollégám fogalmazta meg a múltkor, miután megnézte az előadást, hogy ő még ilyet nem látott. Hogy két ember ennyire egy legyen, ennyire kiegészítsék egymást. A Mephistóban, Alföldi Róbert rendezésében volt pár közös jelenetünk még a Nemzetiben. Akkoriban is többen jelezték, hogy szinte megemeljük egymást.

RM  A szív hídjaiban Udvaros Dorottyával játszik a Belvárosi Színházban. A filmet Clint Eastwood rendezte.

LZS  Nagyon jó érzés volt, hogy amikor megkérdezték Dorkát, kivel akarja játszani, engem választott. Ő teljesen más személyiség, mint én, aki Skorpió vagyok, Ikrek aszcendenssel. Ez a kettő együtt állítólag borzalmas. Pozitív és negatív irányban egyaránt nagyon kilengenek az érzelmeim.

Főleg a munkával kapcsolatosan. Az nagy vízválasztó nálam. Ott nagyon tudok nem szeretni embereket, ha olyan a hozzáállásuk. A szellemi és lelki lustaság ellensége vagyok. Nehéz, gyötrelmes helyzet, tudom, ha az ember megpróbálja elhagyni a komfortzónáját. De ha meg sem próbálja?!

Engem jó ideje már nem is annyira a szerepek érdekelnek, hiszen megkaptam mindent, amit a pályától várhatok. Inkább az számít, ki rendez, és kinek a partnere leszek.

RM   Rengeteg rosszfiút, gazembert, őrült fazont, ördöngös figurát formált meg az elmúlt évek során. Lelkiekben bírja még? Nem deformálja a színészt, ha…

LZS  …nem, mert minden alkalommal nagyot meríthetek a pszichopátia különböző torzulataiból. A kilencvenes években jött a váltás, amely elvitt ebbe az irányba. A Haramiák volt az első, Alföldi Robival. Jó érzés volt új sínre kerülni. Lelkileg is, gondolatilag is izgalmas utakat járhatok be ezekkel a figurákkal.

RM   Gigor Attila filmjében, A kútban ugyancsak elég szokatlan szerepben láthatja a közönség. Egy maffiafőnök, aki a szeretet erejével erőszakos. Minden kritika kiemelte az alakítását.

LZS  Elkezdtem olvasni a forgatókönyvet, és nem bírtam letenni. Bevonzott, mint a fekete lyuk. Éreztem, hogy ebből kultfilm születhet, annyira érdekfeszítő a téma, a környezet, minden. Az általam megformált figura a film utolsó húsz percében jelenik meg, de addig is sokat beszélnek róla. Nem is hívtak válogatásra, úgy kaptam meg a szerepet. Manapság ritkán történik ilyen.

RM   A Tökéletes gyilkosban – bár hihetetlenül hangzik – élete első filmfőszerepét játssza. Kimondani is furcsa, nem még tudomásul venni.

LZS  Sokáig zavart, hogy filmben miért nem talál el az, ami a színházban a pályakezdésem óta magától értetődően működik. Talán nem elég látványos a személyiségem.

RM   Nehogy elhitesse magával!

LZS  De igen! A film sokkal összetettebb dolog. Ott az arc nagyon fontos. Az enyém meg talán nem elég karakteres. Szerintem nem is fotogén.

RM   Csak összetéveszthetetlen!

LZS  Az elképzelhető. A film jobban operál típusokkal. Nagyon meghatott, amikor Pacskovszky József felhívott, hogy írt egy filmet, és végig rám gondolt. Egy bűnügyi nyomozó vagyok, aki úgy érzi, zsákutcába torkollik az élete. Sem azt nem tudja feldolgozni, amit a munkájából eredően lát és tapasztal, sem azt, ami magánemberként történik vele. Nagyon nehéz volt ezt a lelkiállapotot naponta odavinni a forgatásra.

RM   Csaknem harminc éve, a pályája legelején úgy nyilatkozott a színpadról: ’Nekem ez a hely oltár, szent hely.’ Ma is így érzi?

LZS  Igen. Én a színpadon sokkal jobban érzem magam, mint az életben. Mikor ott jó, akkor az nagyon teljes tud lenni. Még akkor is, ha közben fáj.

Címkék: apa, színész, radnóti színház, a tökéletes gyilkos, öt gyerekes apa

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!