A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A ridikülös lány Miamiban

Mihályi Réka, a Group'n'Swing énekesnője Amerikában, a miami Magyar Házban járt, ahová magyar dalokat vitt - nem csak a Ridiküljében.

Fotó: Sárkány Gábor

- Miért éppen Miami?

- Évente egyszer van lehetőségünk pihenni, ilyenkor igyekszünk három-négy hétre elvonulni Amerikába. A koncertek miatt idén február volt az egyetlen időpont, amikor ezt megtehettük, így meleg vidéket választottunk. Több barátunk él Floridában, illetve amerikai zenész ismerősök, ezért az idei úti cél Miami és Key West lett. Egy barátunk lakásában laktunk, mivel ő épp Európába utazott, és a labrador kutyájának mi lettünk három hétre a gazdái.

- Hogyan kerültél kapcsolatba az ottani magyar közösséggel?

- Tulajdonképpen a kedvesem, Romhányi Áron (a United zenekar billentyűse) vette fel a kapcsolatot a miami Magyar Házzal. Igazi zenész, aki a pihenés alatt sem tud „csak pihenni”. Felvetette, hogy ha már úgyis ott leszünk, adjunk egy koncertet a helyi magyar közösségnek. Összeállítottunk egy zongora-ének műsort, és megszületett a Magyar dalok estje koncepciónk. Nagy örömmel fogadták az ötletünket, és még itthon elkezdtük a szervezést, úgyhogy mire kiértünk, tárt karokkal fogadtak bennünket.

- Milyen volt az est hangulata?

- Nagyon szeretem a régi magyar dalokat, ezeket az idősebb közönség könnyes szemmel hallgatta. Aztán voltak olyan dalok is, amiket hangosan velem énekeltek. Az est egyik legkedvesebb pillanata talán mégis az lett, amikor befejezésként felkonferáltam a Retikül című, Group’n’Swing saját dalunkat, és egy kedves hölgy felkiáltott: „Nahát, te vagy a ridikülös lány!?”

A koncert után órákig beszélgettünk a vendégekkel, és mint kiderült, óriási rajongói a műsornak, nem hagynának ki egy részt sem. Sőt, volt, aki csak azért jött el megnézni a produkciómat, mert a műsorból ismert és szeretett meg, és kíváncsi volt, élőben milyen vagyok. A sarasotai lelkipásztor úr és családja külön üdvözölt, és a koncert után egy e-mailt kaptam tőle:

„Hálás köszönet még egyszer a koncertért, az őszinte szolgálatért. Nekünk, itt a végeken ez áldás, afféle igehirdetés!” Csodálatos élmény volt mindez számomra, könnyekig meghatott! Másnap Áronnal elmentünk a magyar istentiszteletre, utána pedig igazi magyar ebéddel vendégeltek meg bennünket. Ilyenkor az ember rájön, milyen fantasztikus érzés egy közösség tagjának lenni.

- Réka, naponta láthatunk a képernyőn mint ridikülös lányt. A Group'n'Swing idén tízéves, Fonogram-díjat nyertetek, folyamatosan felléptek, gyereklemezed jelent meg. A zenei pályád szép ívet jár be. Mire vágysz énekesnőként, nőként, és mitől vagy igazán boldog?

- Köszönöm, jól vagyok! Pontosabban igyekszem jól lenni, és mindig a pillanatban maradni, vagy ott elidőzni, hiszen olyan gyorsan elsuhan mellettünk az élet.  A zenekar jubileumi évet ír, így már most tudjuk, hogy milyen sűrű és tartalmas lesz ez az évünk.

Illetve a szívem egy része végre kifejezést nyert Masni és Pocó címmel most megjelent gyereklemezemmel. Hosszú évekig készült az anyag, így hatalmas megtiszteltetés volt, amikor Kádár Annamária gyermekpszichológus ajánlását adta a lemezhez. Egyébként pedig úgy érzem, most jött el az ideje egy igazi gyermeknek is az életemben. Azt hiszem valóban színes év lesz az idei!

Bodor Péter Pál református lelkészt, a Sarasotai Magyar Keresztény Egyház lelkipásztorát a nagy távolság miatt levélben kérdeztük, s ő készségesen válaszolt nekünk:

- Hogyan került kapcsolatba Rékáékkal, honnan értesült a kintlétükről?

- Egyházunk, valamint közösségünk Facebook- és weboldalán keresztül sokan megkeresnek bennünket. Így hallottunk Rékáékról. Önzetlen és gyakorlatilag önkéntes koncert-felajánlásukat azonnal elfogadtuk. Tudtunk, éreztük, hogy érték lesz ez számunkra. Így lett!

 Nagyon sok programot szervezünk, bálok, szórakozó estek, vacsorák, gyermekprogramok stb. Rékáék  Magyar dalok estje koncertje mégis kicsivel más volt, mint az eddigiek. Spontán, élettel teli, és nekünk szólt. Mint egy igazi istentiszteleten, ahol a lelkész nem a padoknak, hanem a gyülekezetnek prédikál. Ők nekünk zenéltek. Otthont hoztak az itthonunkba!

- A Ridikül mellett tudják-e olvasni a Magazint is?

- A Ridikül műsor a Duna World csatorna jóvoltából követhető. Mi itt, a dél-floridai diaszpóra angol és spanyol óceánjában főként a tévéprogramokhoz kötődünk, mert szinte azonnal hazaröpít! Természetesen a világhálón mindenki számára elérhető a hetilap, ami otthoni apróságokkal töltheti meg a mindennapokat....

Címkék: koncert, group’n’swing, amerika,, mihályi réka, sarasotai magyar keresztény egyház

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!