A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A rettegés börtönébe zárva

A fóbia iszonyodást, erős és megmagyarázhatatlan szorongást jelent. Egyáltalán nem ritka, száz emberből tizenkettő átél fóbiás epizódokat az életében. Betegségről azonban csak akkor beszélünk, ha ez a rettegés állandósul, és már megnehezíti az illető mindennapi életét.

Fotó: Shutterstock.com

A fóbiás nem hisztizik, csak mások számára érhetetlenül fél valamitől. A félelem oka az egészséges ember számára nem belátható. Például a beteg nem mer tömegközlekedést használni. Nem ül fel buszra, villamosra. Pláne nem megy metróval. Inkább gyalogol. S egy idő után már azt sem szívesen. Nem mer liftbe szállni, gyalog meg a hatodikra is.

Katasztrófareakció katasztrófa nélkül

Maga a félelem, a szorongás és a menekülési vágy az idegrendszer természetes, életmentő reakciója. Természetesen csak akkor, ha a veszély valódi, menekülni kell a ragadozó vagy a cunami elől. Ilyenkor gyorsul a szívverésünk, ereink kitágulnak, izzadni kezdünk. Az egész szervezet felkészül a menekülésre, s ez az izmokba, erekbe áramló vér megerősíti képességünket a túlélésre. Ez a pánikreakció természetes.

Ha azonban ugyanez játszódik le a szervezetünkben csak valódi katasztrófa vagy fenyegetés nélkül, akkor azt pániknak hívjuk. Ha ez a pánikroham bizonyos helyzetekben, például egy liftben való utazáskor, vagy buszon, villamoson, netán egy pók vagy kígyó megpillantásakor váltódik ki, előfordulhat, hogy később igyekszünk elkerülni minden hasonló helyzetet, találkozást, s kialakul egy fóbiának nevezett félelem, iszonyodás ezektől a szituációktól, helyektől vagy élőlényektől.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 4. számának 46. oldalán!)

Címkék: depresszió, fóbia, klausztrofóbia, agórafóbia, viselkedésterápia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!