A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A rettegés börtönébe zárva

A fóbia iszonyodást, erős és megmagyarázhatatlan szorongást jelent. Egyáltalán nem ritka, száz emberből tizenkettő átél fóbiás epizódokat az életében. Betegségről azonban csak akkor beszélünk, ha ez a rettegés állandósul, és már megnehezíti az illető mindennapi életét.

Fotó: Shutterstock.com

A fóbiás nem hisztizik, csak mások számára érhetetlenül fél valamitől. A félelem oka az egészséges ember számára nem belátható. Például a beteg nem mer tömegközlekedést használni. Nem ül fel buszra, villamosra. Pláne nem megy metróval. Inkább gyalogol. S egy idő után már azt sem szívesen. Nem mer liftbe szállni, gyalog meg a hatodikra is.

Katasztrófareakció katasztrófa nélkül

Maga a félelem, a szorongás és a menekülési vágy az idegrendszer természetes, életmentő reakciója. Természetesen csak akkor, ha a veszély valódi, menekülni kell a ragadozó vagy a cunami elől. Ilyenkor gyorsul a szívverésünk, ereink kitágulnak, izzadni kezdünk. Az egész szervezet felkészül a menekülésre, s ez az izmokba, erekbe áramló vér megerősíti képességünket a túlélésre. Ez a pánikreakció természetes.

Ha azonban ugyanez játszódik le a szervezetünkben csak valódi katasztrófa vagy fenyegetés nélkül, akkor azt pániknak hívjuk. Ha ez a pánikroham bizonyos helyzetekben, például egy liftben való utazáskor, vagy buszon, villamoson, netán egy pók vagy kígyó megpillantásakor váltódik ki, előfordulhat, hogy később igyekszünk elkerülni minden hasonló helyzetet, találkozást, s kialakul egy fóbiának nevezett félelem, iszonyodás ezektől a szituációktól, helyektől vagy élőlényektől.

Ördögi kör

Az egyes embereknek különböző az egyéni érzékenysége, sérülékenysége. Nem mindenki pánikol tűzvész, bankrablás vagy baleset esetén. Mások viszont rosszul lesznek egy egyszerű vérvételtől is. Vannak emberek, akikben ez a katasztrófaküszöb olyan alacsony, hogy egy szaporább szívverés esetén halálos betegséget diagnosztizálnak magukon.

A halálos rémület pedig elindítja a katasztrófahormonok kiáramlását, amitől persze fokozódnak a tünetek, amelyek tovább stimulálják a hormonokat, s beindul az egész folyamat: izzadás, heves szívverés, légszomj és a többi. Ez a jellegzetes önerősítő kör elvezet a pánikrohamig. A pánikroham aztán úgy rögzül bennünk, mintha valódi életveszélybe kerültünk volna.

Az átélt érzések miatti szorongás egyre csökkenti a katasztrófaküszöböt, szinte előkészíti a következő rohamot. A fóbiás tünetek számos helyzettel, tárggyal, állattal összefüggésben lehetnek. A leggyakoribb fóbiák esetén irtózhatunk a pókoktól, egerektől, a tömegtől, a beszennyeződéstől.

Ezeket a beteges félelmeket a szakirodalom a speciális fóbiák közé sorolja. Nagyon gyakoriak az agórafóbiák, amikor a betegek a zárt tértől, vagy épp ellenkezőleg, a nagy nyitott térségektől reszketnek. A szociális fóbiák esetén más emberek előtti megszólalás a félelem tárgya.

A fóbiás félelem nem hiszti

Fotó: Shutterstock.com

A fóbiával küzdő ember pontosan tudja, hogy amitől fél és iszonyodik, valójában nem igazán ártalmas és nem is veszélyes. Mások nem is félnek tőle. Tehát az egész irracionális. Mindez azonban nem segít rajta. Találkozik egy apró kis pókkal, és már ömlik is róla a víz, egész testében remeg, és halálosan retteg. A különféle fóbiák nem más és más betegségek. Maga az iszonyodás a betegség.

A fóbiák jellemzője, hogy a rosszullét csak a fóbiás helyzetben lép fel. Érthető, ha a beteg igyekszik elkerülni az ilyen helyzeteket, találkozásokat. A rosszullét valódi, pontosan ugyanolyan, mint amikor igazi veszélynek vagyunk kitéve. Ezért nem lehet akaraterővel, elhatározással megszüntetni. Nem szólhatunk rá a betegre, hogy ugyan már, ne hisztizz, nincs itt mitől félni. Ezzel csak rontunk a helyzeten.

A fóbiák egy része már gyerekkorban kialakul, és felnőttkorra rosszabbodik. Ezért, ha a szülőnek feltűnik, hogy a gyerek indokolatlanul fél valamitől, valamilyen helyzettől, érdemes őt pszichológushoz vagy pszichiáter szakorvoshoz vinni.

A fóbia nem gyógyíthatatlan, többféle pszichoterápiás módszerrel orvosolható. Bár nem gondolnánk, sokszor éppen a stresszel küzdhetjük le indokolatlan félelmeinket. Gyakran kezelik a fóbiás embereket azzal, hogy szembe kell nézniük a félelmeikkel. Ez azon alapszik, hogy ha a fóbia rossz emlékek kiváltotta tanult érzés, akkor a szakember segítségével és vezetésével végzett viselkedésterápiákban (amennyiben a beteg belátja, nincs mitől félnie) az új tudás felülírhatja a régit. A viselkedésterápia az egyik legeredményesebb gyógymód a fóbiák esetében.

Fura fóbiák

Bár ritkán, de a fóbiások képesek rettegni a naptól, a fénytől, az elhízástól, a piszoktól, villámlástól, mennydörgéstől, repüléstől, nyálkás dolgoktól, csigáktól, baktériumoktól, a tengertől, sőt, még bizonyos gépektől, szerkezetetektől is.

Freud szerint

Freud szerint a fóbiák hátterében az elfojtás áll. Ilyen esetekben egyre mélyebben igyekszünk süllyeszteni tudattalanunkba a szorongáskeltő impulzusainkat, félelmeinket pedig könnyebben kontrollálható semleges tárgyakra vagy helyzetekre próbáljuk vetíteni. Előfordul, hogy a félelem új tárgya valamilyen kapcsolatban áll a fenyegető impulzusokkal, de ennek a fóbiás személy általában nincs tudatában.

Több mint lámpaláz

Normális esetben is érez az ember némi lámpalázat, ha mások előtt kell szerepelnie, de az úgynevezett szociális fóbiák esetében a szorongás olyan mértékű, hogy akár pánikrohamot is okozhat. A lényege, hogy a beteg retteg azoktól a helyzetektől, ahol mások figyelmének van kitéve, ahol megítélhetik, zavaró, megalázó helyzetbe kerülhet. A társas helyzetek – nem csak szereplés, de például már a közös étkezések is – erős szorongást provokálnak.

Címkék: depresszió, fóbia, klausztrofóbia, agórafóbia, viselkedésterápia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!