A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A rekedtség leggyakoribb okai

Egyáltalán nem ritka, hogy ebben a téli torokfájós, tüsszögős, hőemelkedéses időszakban a hangunk sem a régi. Ha azonban a torokfájás elmúlik, de a rekedtség két hétnél tovább megmarad, érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanis akár komolyabb elváltozások is állhatnak az elhúzódó rekedtség hátterében, amelyek megfelelő kezelés nélkül idővel csak rosszabbodnak.

Fotó: Shutterstock.com

Érdemes tehát végigvenni a panasz lehetséges kiváltó okait. S azt is, hogy mit tegyünk, ha néhány napja rekedt a hangunk, a beszéd, éneklés nem úgy megy, mint ahogyan szeretnénk. Akkor is járjunk utána, ha ugyan nem érezzük magunkat betegnek (nincs lázunk, konkrét fájdalmunk), viszont a szopogatótabletták, fájdalomcsillapítók, az esetleges antibiotikum-kúra után és ellenére sem múlik a rekedtség.

Ez egyáltalán nem ritka probléma. A rekedtség az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a páciensek felkeresik háziorvosukat, vagy egyenesen a fül-­orr-gégészt. A téli időszakban leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés okoz rekedtséget. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevételkor pedig a rekedtség tovább erősödhet.

A rekedtség leggyakoribb, leghétköznapibb oka az, hogy hangszálainkat túlerőltetjük. Ez nagyon gyakori bizonyos foglalkozási körben. Azok az emberek, akik a hangjukkal dolgoznak: színészek, énekesek, tanárok, gyakran érzik, hogy berekednek, elmegy a hangjuk. A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívják, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhet.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 12. számának 48. oldalán!)

Címkék: reflux, rekedtség, a rekedtség okai, gégegyulladás, hangszálgyulladás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!