A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A paleo tényleg lehet olcsó?

Kovács Barbara lassan kilenc éve, hogy a paleo étrendre váltott, melyet szerinte akár paleo életmódnak is lehet nevezni, ugyanis túlmutat azon, hogy mit nem eszik, és miből főz az ember. Igyekszik, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagot kutassa fel, természetesen a legjobb áron, emellett arra is nagy gondot fordít, hogy minél környezettudatosabban vezesse a háztartását. Beszélgetőpartnerem egy betegség kapcsán talált rá a paleóra.

Kovács Barbara
Fotó: Nákovics László

– A háziorvosom refluxot állapított meg, amelyre elsőként gyógyszert írt fel, de az nem használt, a tüneteim viszont súlyosbodtak – mesélte. – Amikor visszamentem hozzá, felvázolta a további vizsgálatokat, kezeléseket, amelyekből a legenyhébb a gyomortükrözés volt.

Mit is jelent pontosan a paleo?
Ez az étrend glutén-, cukor- és laktózmentes, így több ételallergiában szenvedőnek ajánlott, például glutén- vagy laktózérzékenyeknek. De remek megoldás cukorbetegeknek is. Azoknak is hasznos, akik szeretnék visszanyerni alakjukat, vagy különböző emésztési problémákkal küzdenek. Mindezeken túl még számos betegség elmúlhat a paleo étrend bevezetése után.
Ekkor elhatároztam, hogy más megoldást keresek. Hosszas kutakodás után döntöttem a paleo étrend mellett, és azóta sem bántam meg.

Kezdésként kidobtam mindent a konyhámból, ami nem volt paleokompatibilis. Azóta is e szerint élek, és sikerült a betegségemet szinten tartani.

Később úgy döntöttem, megpróbálok másoknak is segíteni, két éve indítottam el saját oldalamat. Amikor az ismerőseim megtudták, hogy palós lettem, először mindig azt kérdezték, mi az, amit nem ehetek.

Miután felsoroltam (cukor, liszt, gabonák, tejtermékek, hüvelyesek, rizs, kukorica), jött a következő kérdés: akkor mit eszel? A harmadik kérdés pedig az – pláne manapság, amikor már jobban megismerték például a mandulalisztet, édesburgonyát vagy a nyírfacukrot –, hogy ez biztosan nagyon drága mulatság.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 6. számának 38. oldalán!)

Címkék: gluténmentes, ételallergia, laktózmentes, cukormentes, paleo étrend, paleo tankonyha, paleoolcso.hu, reflux ellen, gyomorpanaszok ellen

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!