A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A paleo tényleg lehet olcsó?

Kovács Barbara lassan kilenc éve, hogy a paleo étrendre váltott, melyet szerinte akár paleo életmódnak is lehet nevezni, ugyanis túlmutat azon, hogy mit nem eszik, és miből főz az ember. Igyekszik, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagot kutassa fel, természetesen a legjobb áron, emellett arra is nagy gondot fordít, hogy minél környezettudatosabban vezesse a háztartását. Beszélgetőpartnerem egy betegség kapcsán talált rá a paleóra.

Kovács Barbara
Fotó: Nákovics László

– A háziorvosom refluxot állapított meg, amelyre elsőként gyógyszert írt fel, de az nem használt, a tüneteim viszont súlyosbodtak – mesélte. – Amikor visszamentem hozzá, felvázolta a további vizsgálatokat, kezeléseket, amelyekből a legenyhébb a gyomortükrözés volt.

Mit is jelent pontosan a paleo?
Ez az étrend glutén-, cukor- és laktózmentes, így több ételallergiában szenvedőnek ajánlott, például glutén- vagy laktózérzékenyeknek. De remek megoldás cukorbetegeknek is. Azoknak is hasznos, akik szeretnék visszanyerni alakjukat, vagy különböző emésztési problémákkal küzdenek. Mindezeken túl még számos betegség elmúlhat a paleo étrend bevezetése után.
Ekkor elhatároztam, hogy más megoldást keresek. Hosszas kutakodás után döntöttem a paleo étrend mellett, és azóta sem bántam meg.

Kezdésként kidobtam mindent a konyhámból, ami nem volt paleokompatibilis. Azóta is e szerint élek, és sikerült a betegségemet szinten tartani.

Később úgy döntöttem, megpróbálok másoknak is segíteni, két éve indítottam el saját oldalamat. Amikor az ismerőseim megtudták, hogy palós lettem, először mindig azt kérdezték, mi az, amit nem ehetek.

Miután felsoroltam (cukor, liszt, gabonák, tejtermékek, hüvelyesek, rizs, kukorica), jött a következő kérdés: akkor mit eszel? A harmadik kérdés pedig az – pláne manapság, amikor már jobban megismerték például a mandulalisztet, édesburgonyát vagy a nyírfacukrot –, hogy ez biztosan nagyon drága mulatság.

Pedig nem feltétlenül kell drágának lennie. Csupán egy kis találékonyság, szervezés és odafigyelés kérdése. Ezt hivatott az oldalam elősegíteni.

Barbara nem csak tanácsot ad, de a paleo ételek elkészítésének fortélyait is átadja az azokat érdeklőknek, ugyanis Magyarország egyetlen kis létszámú paleo tankonyháját vezeti.

– Két évvel ezelőtt megláttam egy hirdetést, hogy paleo tankonyhába keresnek olyan embert, aki kedvet érez paleo ételek elkészítésének tanításához. Nem szakácsokat vagy séfeket kerestek, hanem olyanokat, akik maguk is így étkeznek, és ezt meg is merik mutatni.

Akkor már javában működött az oldalam, és azonnal nagy kedvem támadt kipróbálni a lehetőséget. Pár hónapig jártam oda főzni, és nagyon élveztem, mi több, a jelentkezők is szerették a receptjeimet, óráimat. A lehetőség azonban megszűnt, én viszont végleg beleszerettem az együtt főzésbe.

Fotó: Nákovics László

Így a férjemmel sokat ötleteltünk, hogy miként lehetne ezt folytatni. Ennek nyomán született meg a Paleolcsó tankonyhája, amelynek az a különlegessége, hogy legfeljebb három jelentkezőt fogadunk.

Ennek oka, hogy mindenki ki tudja próbálni a főzés során az összes folyamatot, ezáltal otthon üzembiztosan el tudja majd készíteni a megtanult ételt – avat be minket a paleoszakértő.

  • Sokszor lehetett már arról olvasni, hogy tudományosan megdőlt a paleo étrend, mit gondolsz erről?

– Az interneten keringenek pro és kontra tanulmányok, tudományosnak mondott vélemények. Csak azt tudom mondani, hogy én kipróbáltam. Nekem beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt, annál többet. Ezt is tudom tanácsolni: ki kell próbálni, és begyűjteni a tapasztalatokat.

  • A boltokban számos paleo terméket lehet már venni, de mennyire megbízhatóak ezek?

– Igaz, egyre több paleo késztermék kerül a boltok polcaira, és bizony van rá példa, hogy némelyikük olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nem férnek bele a paleo alapelvekbe. Magam is találtam már több ilyet. Ezért mindenkit arra biztatok, hogy vásárlás előtt gondosan tanulmányozza át az adott termék összetevőit.

Címkék: gluténmentes, ételallergia, laktózmentes, cukormentes, paleo étrend, paleo tankonyha, paleoolcso.hu, reflux ellen, gyomorpanaszok ellen

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!