A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A négy leggyakoribb párkapcsolati zűr

Talán nincs is olyan házasság vagy tartós párkapcsolat, amelynek hétköznapjait nem nehezíti meg valamilyen konfliktus, vita, veszekedés. Teljesen természetes, hogy ezek, legyenek bármilyen aprók, feszültséget okoznak. S minél több a feszültség egy kapcsolatban, annál rosszabb kilátásai vannak az együtt maradásnak. A kapcsolat sikere azon múlik, hogy képesek vagyunk-e közös nevezőre jutni.

Fotó: Shutterstock.com

Bár sokféle oka lehet a párkapcsolati zűrnek, eltérő nevelési elvek, különböző szocializáció, sok minden más. Van azonban néhány nagyon tipikus, gyakran és sok kapcsolatban előforduló. Összeszedtünk néhányat ezek közül.

Nem tudjuk megbeszélni

A legkomolyabb probléma, amely a párok válásához vezet, az, ha nem tudják megbeszélni a problémáikat. Nem tudnak nyitottan és őszintén beszélni egymással. A lélektannal foglalkozó szakemberek tudják, hogy mennyire nehéz a legbelsőbb érzelmeket szavakba önteni. Nehéz megfogalmazni, mi is a valódi oka annak, ha megbántva érezzük magunkat. Oka van annak, hogy nem tudjuk megbeszélni szép szóval értelmesen azt, amin veszekszünk, vitatkozunk.

Nem tanultuk meg a konfliktuskezelés tudományát, nincsenek erről gyerekkori mintáink. Pedig legtöbbször csak annyit kellene mondanunk, hogy kérlek, ne csináld, ne mondd, ne tedd, mert engem ez kiborít. Nekem ez fájdalmat okoz, elkeserít.

Néha elég lenne annyit mondani, hogy ne haragudj, amiért kiabáltam, vagy igazságtalan voltam veled. Nem rád haragszom, csak kiborított a főnököm, vagy fáj a hasam, a fejem.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 4. számának 46. oldalán!)

Címkék: féltékenység, intimitás, gary chapman, párkapcsolati problémák, szexxualitás, szexuális gondok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!