A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Mont Blanc, nem csak síelőknek

A síelés szerelmesei ismerik a látványt. Ezerötszáz méter magasan a kopasz fák között feltűnnek az örökké zöld fenyők, s ahogy az autó kapaszkodni kezd a szerpentineken fölfelé, egyszer csak foltokban megjelenik a hó. A fenyőfák közül eltűnnek a lombhullatók. A sziklákon csorgó hegyi vizek kétezer méter fölött kristályként csillogó jégcsapokká dermednek. A völgyekben gomolygó ködök hátán ragyogni kezd a nap, és elérkezik az örök hó határa.

Fotó: Shutterstock.com

Mindenhol hasonló a látvány az Alpokban. A Mont Blanc csúcsa köré szétszórt sziklák, völgyek, gleccserek között azonban az átlagnál is többször süt a nap. A helyiek szerint a Mont Blanc régióban dobog az Alpok szíve. Itt síeltek először a világon még a 19. században.

Sok száz kilométeres pályarendszer

Az ezerötszáz méteren felépített sícentrumokból kivétel nélkül mindenütt kétezer-ötszáz, sok helyen háromezer méter fölé visznek a liftek. Oda, ahol már eltűnik minden élet. Már nincsenek fenyők, sem bokrok, csak a végtelen sziklákon kristálycukorként csillogó fehér, szűz hó és a tökéletes magány.

Az egymással összekapcsolt rendszerek sok száz kilométer hosszú pályát alkotnak. Akár egy héten át bolyongunk völgyekből csúcsokra úgy, hogy egyetlenegyszer sem kell ugyanazon a pályán lejönni. Hiába síelsz itt naponta 5-6 órát, az út végére a tizedét sem látod annak, amit a Francia-Alpok a síelés megszállottainak kínál.

A pályák egyvégtében tíz, tizenöt kilométer hosszan kanyarognak. Meseszép városokat kötnek össze, és végül szinte kivétel nélkül a szállásokig vezetnek. És talán el sem hiszed, pedig igaz, a hegyi kunyhók, éttermek nyugágyai körül bernáthegyi kutyák hevernek. A vörösbor olcsóbb, mint a víz, s az embernek az az érzése támad, hogy még a hold is sajtból készül.

Ezért nem csak síelni lehet itt. Nagyokat sétálni, gyerekkel szánkózni, túrázni is. A liftekre nem csak síléccel lehet felszállni, de túrabakanccsal is. Kiszállni a csúcson, valamelyik csúcson, és vendéglők elé kitett nyugágyakban, arcunkat a napnak fordítva pihenni csodálatos élmény. De vigyázz! Ebben a magasságban már veszélyes a nap. Sokfaktoros napkrém nélkül el se induljon senki.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 12. számának 58. oldalán!)

Címkék: chamonix, mont blanc, megéve, emile allias, les des alpes, valloire

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!