A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A méregtelenítéshez nem csodaszer kell, hanem vécépapír

Perui kovaföld, talptapasz, tisztító tea, böjtkúrák, gyógynövények. Mindez méregtelenítésre. Ahogy közelít a tavasz, úgy szaporodnak az efféle hirdetések: "Kutatóink számára a széles spektrumú méregtelenítőkúra kifejlesztésekor fontos szempont volt a teljes méregtelenítés elérése és az újabb lerakódások létrejöttének megelőzése. Ez a ma létező legalaposabb, teljes szervezetet érintő méregtelenítőkúra. Egyhavi adagja csak 20 ezer forint." Persze ha kettő- vagy háromhavi adagot veszünk, akkor olcsóbb. Nem gyanús ez?

Fotó: Shutterstock.com

A méregtelenítés tehát átverés csupán? Dehogy! Testünk szervei éjjel-nappal ezen dolgoznak. Az egyik méregtelenítőszervünk a máj, amely számos tápanyag, gyógyszermolekula lebontásában, átalakításában („méregtelenítésében”) szerepet játszik.

A méregtelenítés másik fontos helyszíne a vese, amely egy sor anyagcsere-végtermék kiürítéséért felelős. A vese által eltávolított anyagok a vizelet részeként ürülnek ki. 

A gyógyszerészek, biológusok, kémikusok által jegyzett Ködpiszkáló blog (amely a tudományos köntösbe bújtatott divatos átverésekről rendszeresen lerántja a leplet) írja, ha két fontos méregtelenítést végző szervünk jól működik, akkor azok mindenféle nógatás nélkül elvégzik a dolgukat.

Ha egészségesen élünk, táplálkozunk, jó esélyünk van arra, hogy ez a két kulcsfontosságú szerv sokáig jól működjön. Más a helyzet, ha a vese vagy a máj nem működik megfelelően.

Előbbi szerv elégtelensége esetén a méregtelenítés művesekezeléssel segíthető. A máj működésének romlása esetén szoktak gyógynövény eredetű termékeket használni (ezek máriatövis kivonatát tartalmazzák), azonban az ilyen gyógykezelésnek nem sok köze van a tavaszi méregtelenítéshez.

Fotó: Shutterstock.com

Pénzszerző trükk?

Igen. Egyszerű pénzszerző trükk a méregtelenítőkúrák nagy része – vélekedett dr. Zacher Gábor toxikológus. Szerinte az összes ma divatos méregtelenítőkúra hatalmas átverés, méregtelenítés ugyanis nem létezik. Csupán a fitneszipar találmánya.

Zacher szerint a ma divatos méregtelenítőnek mondott kúrák, növények, kivonatok, pirulák haszna, kára, hatása sokféle lehet, de hogy méregtelenítenének, az nem igaz. Az egész méregtelenítés témakör óriási blöff, alternatív valóság, amit az emberek, illetve az ezzel foglalkozó cégek találtak ki.

A szervezet nem úgy működik, mint a lakás, amit évente egyszer-kétszer nagytakarítani kell. A méreganyagok kiválasztásához nem szükséges semmilyen por, tea, kapszula vagy akár perui kovaföld, mivel ezek kiválasztását tökéletesen elvégzi a vese vagy a máj. A „méreganyagokat” vizelettel, széklettel választjuk ki.

Tehát igazából, aki naponta ül a vécén, az tökéletesen méregtelenít, tehát a méregtelenítéshez nem csodaszer kell, hanem vécépapír.

A Napközben műsorában az orvos elmondta, hogy ha a kórházában dialízist, vesepótló kezelést végeznek mondjuk egy fagyállóval mérgezett betegen azért, hogy eltávolítsák a szervezetében lévő méreganyagot, illetve a fagyálló bomlástermékeit, akkor az méregtelenítés

A fogalom más meghatározásáról azonban toxikológusként nincs tudomása. A modern toxikológia szerint dózis teszi a mérget, vagyis nincs az az szer, amelynek ne lenne mérgező adagja. Legfeljebb ezt a mennyiséget nem tudjuk megenni.

Fotó: Shutterstock.com

Vagy csak a szóhasználat helytelen

Valószínűleg helytelen mindent mindenről elhinni. Az egész ügy azért nehéz, mert a javasolt méregtelenítőkúrák, teák, bogyók, termékek közül némelyik tökéletes átverés, míg vannak olyanok, amelyek hasznosak, csak persze nem méregtelenítésre, hanem másra.

A tisztító, salaktalanító teák például hashajtásra, vízhajtásra kiválóak, amennyiben a hashajtás, vízhajtás maga kívánalom. Bár ritkán az.

A böjtkúrák remekül fogyasztanak, önmérsékletre, önuralomra tanítanak, energiát adnak azáltal, hogy a szervezet nem az emésztésre használja az energiáit. Elérik, hogy a kitágult gyomor összehúzódjon, és kevesebb étellel is beérjük.

A gyógyteák hatása számos, kivéve a méregtelenítést. Viszont például a perui kovaföld maga a tökéletes átverés. A kovaföld nem más, mint a kovamoszatok, a kovaszivacsok és a sugárállatkák elporladása után visszamaradó, majdnem teljes egészében szilícium-dioxidból álló fehér vagy agyagszínű finom por. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a „szilícium pontos élettani és terápiás hatásainak felderítéséig” nem ajánlja a kiegyensúlyozott táplálkozáson felüli, ellenőrizetlen forrásból származó, nagy mennyiségű szilíciumbevitelt. Vagyis a termék nemhogy méregtelenít, de esély van arra, hogy mérgez.

A méregtelenítés tehát, mint alternatív gyógyászati fogalom, manapság téves megnevezése egy folyamatnak, amit szeretnénk elérni. Vagyis nem azt jelenti, hogy az emberi szervezetben mérgek vannak, hiszen azoktól megbetegednénk, illetve meghalnánk. Az alternatív gyógyászati megfogalmazás arra gondol, hogy próbáljunk meg eltávolítani a szervezetből minden olyan anyagot, amelyre nincs szüksége.

Elsősorban a feleslegben raktározott tápanyagokról van szó. Ha tehát a méregtelenítés „mindössze” azt jelenti, hogy egészségesebben élünk, kevesebb és egészségesebb ételeket fogyasztunk, netán még mozgunk is, valóban hasznos lehet a dolog.

Vagyis nem szabad haszontalan méregtelenítőtrükköknek bedőlni, az azonban fontos, hogy egészségesebben éljünk, táplálkozzunk és többet mozogjunk. 

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: máj, méregtelenítés, zacher gábor, kovaföld, ködpiszkáló blog, vese, dr. zacher gágor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!