A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A legjobb fánkok nem csak farsangra!

Lehet kerek, lukas, négyszögletű, töltött, lekváros, szalagos vagy mártott, és most nem a csokiról van szó. Lehet számtalan módon ízesíteni, de egy biztos: kelt tésztából készül, és bő olajban sül. Persze van számtalan más változata is a világ szinte minden pontján. Megmutatjuk, hogy mennyiféle fánk létezik itthon, és miként lehet ezeket jól elkészíteni. De azt is eláruljuk, hogy melyik az, amelyikért az amerikai rendőrök úgy odavannak, és mitől lesz szalagos a farsangi fánk.

Fotó: Shutterstock.com

Hazánkban is többféle módon készítik a fánkot. Bár a tésztájuk összetétele csak minimálisan tér el, de formájuk szerint létezik – többek közt – a csöröge- avagy forgácsfánk, rózsafánk és a klasszikus szalagos farsangi fánk. Ez utóbbi azért kapta a nevét, mert az oldalán körben végighúzódik egy világos sáv. Ez abból ered, hogy az élesztőtől felpuffadt korongokat mindkét oldalán megsütik aranybarnára, ám egy nagyon vékony részen kilóg az olajból, és nem kap sötét színt. Mindez csupán annyit jelent, hogy szépen kidolgozott a tészta, és tökéletesen megkelt.

Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, amikor kelt tésztát készítünk. A gyúrás és kelesztés közben ne szellőztessünk, különben gyorsan összeesik a tészta. Az is szükséges a sikerhez, hogy alaposan összegyúrjuk kelesztés előtt a hozzávalókat. Ma már nem kell addig gyúrni, míg megizzad a homlokunk, mert remek konyhai gépek állnak rendelkezésünkre. Akkor kész a tészta, amikor már a kis hólyagok megjelennek a felületén.

Rózsafánk

Létezik belőle sütőporos változat is, de kelt tésztából szebb lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 35 dkg búzaliszt
  • 4 tojás
  • fél csomag élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl 20 százalékos tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megszórjuk a tetejét egy-két csipetnyi liszttel és felfuttatjuk.
  2. A lisztbe beletesszük a tojást, tejfölt, csipet sót és a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt. Alaposan összegyúrjuk.
  3. A tésztát legfeljebb fél centi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk fánkszaggatóval.
  4. A korongok széleit késsel 4-5 helyen bevágjuk.
  5. 4-5 korongot egymás tetejére teszünk úgy, hogy mindegyik közepét megkenjük egy kis vízzel, hogy összeragadjanak, majd a közepénél benyomjuk az ujjunkkal.
  6. Bő forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Legfeljebb két darabot érdemes egyszerre sütni.
  7. Konyhai papírtörlőre szedjük, és azonnal meghintjük porcukorral, majd a közepébe meggyet teszünk. De lehet lekvárral is díszíteni a közepét.

Szalagos farsangi fánk, berliner és egérke

Fotó: Shutterstock.com

Egy tésztából többféle fánk is készülhet, mindössze formázás és ízesítés kérdése. Így akár időt is spórolhatunk, mert egy gyúrásból háromféle édesség is készülhet. Unalmas biztosan nem lesz.

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 csomag friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rum
  • csipetnyi só
  • 1 liter olaj

Elkészítése:

  1. A langyos tejben olvasszuk fel a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Szórjuk a tetejét két-három csipetnyi liszttel. Hagyjuk kelni.
  2. Egy tálban alaposan keverjük össze a puha vajat a tojások sárgájával, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt a tejjel együtt, valamint a rumot, és keverjük össze.
  3. A tojásos keverékhez szitáljuk hozzá a lisztet, és tegyük bele a csipet sót is, majd alaposan gyúrjuk össze, amíg hólyagos lesz a tészta.
  4. Tegyük kilisztezett tálba a cipóvá formált tésztát, fedjük le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük addig, amíg a duplájára nő.
  5. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett nyújtódeszkára és a kezünkkel lapogassuk addig, amíg másfél centi vastag nem lesz a tészta. Figyelem! Húzni nem szabad, csak lapítani.
  6. Lisztbe mártott fánkszaggatóval formázzunk belőle fánkokat. Ha nincs, akkor akár nagyobb pogácsaszaggató vagy vizespohár is megteszi. A közepénél készítsünk legalább kétcentis lyukat. Elég, ha a kezünkkel egyszerűen kilyukasztjuk.
  7. A kiszaggatott fánkokat hagyjuk a deszkán nagy távolságban egymástól, és a tetejüket kenjük meg egy kis olajjal, majd takarjuk le egy konyharuhával. Pihentessük legalább fél órát.
  8. Egy kisebb lábasba öntsük az olajat. Legalább 6-7 centi magasan legyen az olaj szintje. Akkor megfelelő az olaj hőfoka, ha a beledobott kicsi tészta körül apró buborékok keletkeznek.
  9. Tegyük az olajba a fánkokat és fedjük le. Amikor aranybarna már az egyik oldala, akkor fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is, de már fedő nélkül. Az olajban is tovább puffadnak a fánkok, így néhány darabnál többet nem szabad beletenni.
  10. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük. Még forrón megszórjuk porcukorral, és hagyományosan kajszilekvárral a közepén tálaljuk.
  11. Amennyiben nem formázzuk, hanem kelesztés után egy evőkanállal beleszaggatjuk a forró olajba az így oválisra formázott tésztát, akkor máris kész az Egérke. Ha pedig lyuk nélkül, egyben korongként sütjük ki, és a sütés után egy tortadíszítő segítségével megtöltjük lekvárral, akkor Berlinert készítettünk, avagy töltött fánkot. Megtölthetjük még folyékony csokoládéval, vagy akár felvert és vaníliás cukorral ízesített tejszínnel is.

Csöröge- avagy forgácsfánk

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 35 dkg búzaliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 kanál 20 százalékos tejföl
  • 1 kanál rum
  • csipetnyi só
  • 1 l napraforgóolaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük vagy a robotgép táljába, és alaposan összedolgozzuk, hogy sima legyen a tészta.
  2. Konyharuhával letakarjuk, és legalább fél órát kelesztjük meleg helyen.
  3. Alaposan lisztezett gyúródeszkára tesszük a tésztát, és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 4 centi széles sávokra vágjuk. Ezután tíz centi hosszú rombusz alakra vágjuk a tésztát.
  4. A rombuszok közepére 1-2 centi hosszú nyílást metszünk, és ezen áthúzzuk a rombusz egyik sarkát.
  5. Bő, forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  6. Papírtörlőre szedjük, és azonnal megszórjuk vaníliás porcukorral. Tovább ízesíthetjük egy kiskanálnyi lekvárral.

Amerikai fánk

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • fél csomag élesztő
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

A vaníliás mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • egy teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál tej

A csokoládémázhoz:

  • 1 dl tej
  • 80 g porcukor
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • fél teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

  1. Langyosítsuk meg a tejet, és oldjuk fel benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. Keverjük a liszthez a sót, és öntsük hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, majd a felfutott élesztőt a tejjel együtt. Gyúrjuk a tésztát selymes fényűre és kissé hólyagosra.
  3. Hagyjuk kelni a tésztát legalább fél órán át meleg helyen, letakarva. Akkor jó, ha a kétszeresére puffadt a tészta.
  4. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát másfél centi vastagra.
  5. Szaggassunk belőle 5 centi átmérőjű korongokat. Minden korong közepén két centi átmérőjű lyukakat vágjuk ki belőle.
  6. Bő, forró olajban süssük a fánkok mindkét felét aranybarnára. Papírtörlőre szedjük ki.
  7. A mázak hozzávalóit keverjük össze egy-egy tálkában. A kisült fánkok egyik felét mártsuk bele, majd tegyük rácsra addig, amíg megszilárdul a bevonat. Tovább díszíthetjük színes szórócukrokkal. 

Címkék: berliner, amerikai fánik, csöröge, forgács fánk, szalagos farsangi fánk, egérke

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!