A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A lázat nem kell rögtön csillapítani!

A koronavírus miatt egyre több intézményben, iskolákban, egyes munkahelyeken, kórházakban, sportklubokban mérik a belépők hőmérsékletét. Sok szó esik ezért a lázról. De vajon tudjuk-e mindazt, amit a lázról tudni kell?

Fotó: Shutterstock.com

Sokan azt gondolják, hogy a láz egyértelműen rossz, a magas láz veszélyes, azonnal csillapítani kell. Holott a magas láz csak jelzés, felhívja a figyelmet arra, hogy a testünkben valami betegség bujkál. Azonban maga a láz nem veszélyes. Sőt, segíti a gyógyulást.

Mi az a láz?

A láz kiváltó oka lehet fertőzés, melyet valamely kórokozó, például baktérium, vírus, gomba okoz, de lehet más is. Belázasodhatunk a stressztől, attól, ha sokat tartózkodtunk a napon. Kiválthatja a túlzásba vitt sport, a túl meleg öltözködés is. (A szülők gyakran öltöztetik túl a gyerekeket).

Sőt, sok gyógyszer is létezik, amelyek hatására láz alakulhat ki. Közéjük tartozik néhány antibiotikum, gyulladáscsökkentő, szívgyógyszer. Ezt azért fontos most tudnunk, mert attól, hogy belázasodunk, nem biztos, hogy megfertőződtünk a koronavírussal. És sajnos ez fordítva is igaz. Lehetünk úgy fertőzöttek és fertőzők, hogy még hőemelkedésünk sincsen.

Az emberi test normális hőmérséklete 36 és 37 fok között van, ez az érték napi ingadozást mutat, azaz reggel alacsonyabb, és folyamatosan emelkedik, délután 4 és 6 óra között a legmagasabb. Ennek az egész folyamatnak élettani oka van. Az emberi szervezet ugyanis bonyolult vegyi üzemhez hasonlítható. Az élelemből kivonja a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezekből energiát állít elő, vegyületeket készít, eltávolítja az anyagcsere-folyamatok során keletkező salakanyagokat. Mindehhez 37 fokos hőmérséklet szükséges.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 11. számának 54. oldalán!)

Címkék: lázcsillapítás, a láz nem baj, normális testhőmérséklet, lázcsillapító gyógynövények, lázcsillapító fűszerek, folyadékpótlás láz esetén

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!