A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Kultúrpart ajánlja

ÚJRA ITT A MESTERSÉGEK ÜNNEPE A BUDAI VÁRBAN

Augusztus 17. és 20. között rendezik az ország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. A sokak által már jól ismert rendezvény az év várva várt családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok ismerkedhetnek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit, találkozhatnak mamutcsontfaragóval, halbőrvarróval, íjkészítővel, vagy más, különleges mesterségek képviselőivel.

Fotó: Kultúrpart


A rendezvény főszereplői a magyar kézművesmesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézművesszakmák éltetői és továbbadói. A több mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, idén hét vendég ország képviselteti magát.

A Mesterségek Ünnepének idei kiemelt témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága. A hímzőműhelyekben tájegységenként mutatják be azt a sokszínűséget, amit a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk.

A reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokban és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai. Az érdeklődőket idén is egész napos programokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel, zenével várják a Budai Várban.

Lajkó Félix mellet fellép a Szent-Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs, Csizmadia Anna, az Ifjú Szívek Táncegyüttes, Pályi János, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, Kátay Zoltán, a M.É.Z. és még sokan mások. A színpadi programokat, koncerteket mélyen áthatja Kodály Zoltán emléke.

 

MEGJELENT NOVÁK PÉTER ÚJ LEMEZE

Novák Péter és a Kultúrpart társulata Üzenet a Földről című darabját nagy sikerrel játssza az ország számos színpadán. A produkció Weöres Sándor megzenésített verseire, és Novák interaktív beszélgetéseire épül a fenntartható fejlődés témakörében.

Az előadásból nemrégiben lemez is készült.
„Itt van minden nemzet apraja-nagyja, szabadon gyakorolva faji, nemi, etnikai, vallási meggyőződését. Álompolgári ismeretek alapfokon, a flóra és fauna, tűz, víz, föld, levegő, az éltető négy elem mellett.”– foglalta össze az előadás üzenetét Novák Péter.

A Kultúrpart saját stúdiójában rögzített korongon 29 szám hallható. A zenészek között találjuk a Pál Utcai Fiúkból ismert Molnár Balázst, az Etnofon billentyűsét, Küttel Dávidot, a Príma-díjas fúvós Szokolay Dongó Balázst, a Kimnowak egykori dobosát, Nyíri Sándort, valamint Braun László gitárost. Bár maga az előadás a 12-16 éves korosztálynak szól, a lemez korántsem gyereklemez: a felnőttek számára éppúgy fontos üzenetet közvetít, mint a fiataloknak. Üzenetet a Földről.

 

A LEGSZEBB MÚZSA: A BALATON

Egry József (1883-1951), a Balaton festője - a legtöbben így ismerik a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselőjét, akinek művész hírnevét a tomboló színekkel és fényekkel átszőtt balatoni tájképek alapozták meg.

Életműve technikában és témában rendkívül gazdag, amely magán viseli a múlt századelő szellemi újításainak jegyeit. Az 1920-as évek elején került művészetének középpontjába a Balaton, miután - az I. világháborúban szerzett betegségével - 1916-ban a badacsonyi hadikórházba került gyógyulni. Itt nem csak életművének meghatározó témájára talált rá, de megismerte későbbi feleségét is, Pauler Juliskát.

A több mint 30 alkotást felvonultató, jelentős hazai köz- és magángyűjtemények anyagából válogatott kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, és 2017. szeptember 10-ig látogatható a Kogart Kiállításokon, Tihanyban, a Kossuth Lajos utca 10. alatt.

 

EGY KUPAC KUFLI

"Se nem kifli, se nem kukac, simán kufli, ezt mondogasd!" - énekli egy zokniból "faragott", színes kufli az Egy kupac az elhagyatott réten című animációs film elején. A kuflikról szóló mesesorozat, animációs film első két epizódja már tavaly novemberben felkerült az egyik videómegosztó portálra, a rajongók legnagyobb örömére.

Merthogy sokaknak nemigen kellett bemutatni Dániel András mesekönyvíró furcsa hőseit, azaz a hét kuflit, Zödönt, Pofánkát, Tituszt, Valért és a többieket. A kuflikat, akik a vadkavicsok, vadmarcipánok és vadradírok tarkította réten végre otthonra találnak hosszú menetelésük után.

Az ő történeteikről szól a mese és ebből a méltán népszerű mesekönyvből született meg a Kedd Animációs Filmstúdió berkeiben immáron 13 rész, és a részekből összefűzött egészestés mozifilm is.

A hét archetípust, azaz bizonyos személyiségtípusokat képviselnek, így aki nézi őket, magára vagy a környezetéből bárki másra is ráismerhet. Egyikük a szülő típusára hasonlít, a másik a mindig mindent megoldóra, a harmadik meg amolyan nagypapatípus, csakhogy néhányat említsünk. A lényeg, hogy a kuflik mindannyiunkat lefednek. Az ő kalandjaikról szólnak az epizódok, és a teljes film.

Címkék: kiállítás, koncert, balaton, animáció, mesterségek ünnepe, kogart tihany, budai vár, egry józsef, novák péter, üzenet a földről, egy kupac kufli

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!