A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A koleszterin a vádlottak padján. Bűnös vagy ártatlan?

A modern, nyugati orvoslás jelenlegi álláspontja szerint a káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggnek egymással. Ennek némiképp ellentmond, hogy magas koleszterinszint, a szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozások mindössze 40%-ánál mérhető.

Fotó: Shutterstock.com

Mi a manó az a koleszterin?

A koleszterinmolekula az élethez nélkülözhetetlen zsírszerű anyag. A sejtek alkotóeleme, a sejtek önmegújító és javító mechanizmusaihoz és az agyban, az idegsejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ráadásul antioxidáns képességgel is rendelkezik.

Fontos alkotóeleme a sejtmembránnak, számos hormonnak valamint az emésztésben részt vevő epesavaknak. Emellett lebomlása és átalakulása során energiát szolgáltat, tápanyagul szolgál egyes sejtek működéséhez, és szerepet játszik a D-vitamin előállításában.

Így csökkentsd!
Az Európai Kardiológus Társaságnak, az Európai Atherosclerosis Társaságnak és az ESC Prevenciós Munkacsoportjának a lipidzavarok kezelésére vonatkozó közös európai ajánlása a következő
- Dohányzás: 0
- Étrend: telített zsírsavakban szegény, teljes kiőrlésű magvakat tartalmazó, zöldségekben, gyümölcsökben és halakban gazdag étrend
- Mozgás: heti 2,5-5 óra edzés, lehetőleg napi osztásban
- BMI: 20-25 kg/m2 között
- Haskörfogat: férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm alatt
- Vérnyomás: 140/90 Hgmm alatt
A vérzsírok csoportjába tartozó koleszterin mennyiségének 80%-a a májban termelődik, 20%-a pedig táplálékkal kerül szervezetünkbe. Amikor vérünkben megmérik, sűrűsége szerint kétfélét szoktak megnevezni. 

Az alacsony sűrűségű LDL-t, a „rossz” koleszterint, és a magas sűrűségűt, a HDL-t, vagyis „jó” koleszterint.

Nem mindegy, hogy mit mérünk

Ha a vérben túl sok LDL koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az artériák falában rakódik le.

A tartósan fennálló magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt.

Így a magas LDL koleszterin-szint magas rizikót jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A másik, a HDL koleszterin viszont megvédi a verőereket a vérrögképződéstől. Vagyis amikor az orvosnál a koleszterinszintünket mérik, fontos a jó és rossz koleszterin arányának meghatározása, mert ezek aránya befolyásolja a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.

Jelen álláspont szerint 6,8 mmol/l feletti koleszterinszint tekinthető magasnak, 5,2 mmol/liter alatt normálisnak. A HDL-érték minél magasabb, annál jobb. Az 1,42 mmol/liter fölött tekinthető normálisnak, és 0,9 alatt kórosnak.

A kardiológusok szerint amennyiben a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezői, tehát a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomásértékek és a genetikai hajlam is jelen vannak, ajánlatos az összkoleszterinszintet 4,5 mmol/l, különösen súlyos esetben 3,5 mmol/l alá csökkenteni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 31. számának 50. oldalán!)

Címkék: egészséges táplálkozás, egészséges életmód, koleszterin, hdl, ldl

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!