A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A kis Natalie Portman a szakma óriása lett

Azt mindannyian tudjuk, hogy egy hölgyet nem illik a koráról kérdezni. Legalább ennyire tabu a testsúly, sőt néha még a magasság is. Bár látjuk, hogy ki hány centi, hány kiló, és az életkort is meg tudjuk saccolni, de senkit nem ez határoz meg. Miért kezdjük akkor mégis így a Natalie Portmanről szóló összeállítást?

Fotó: Shutterstock.com

Mert az Oscar- és Golden Globe-díjas, izraeli származású amerikai filmszínésznő karrierjét meghatározta apró termete. Ugyanakkor 160 centiméteres magassága ellenére 41 évesen a szakma óriása lett. Mitől ennyire különleges? Natalie nem tesz eleget az ’butuska hollywoodi sztárok’ kategóriának, ő maga azt mondta: „szívesebben vagyok okos, mint híres”.

Akit ma Natalie Portmanként ismer a világ, Natalie Hershlag néven született az izraeli Jeruzsálemben, 1981-ben. A felmenői minden ágon askenázi (és nagyrészt Kelet-Európából kivándorolt) zsidók voltak.

Hároméves korában költözött át a családja Amerikába. A Natalie nevet Natalie Wood színésznő után kapta, a Portman művésznevet pedig az első filmje idején választotta – nagymamája vezetékneve után –, hogy óvja vele a magánéletét. Nem volt testvére, talán ezért is alakult ki nagyon szoros kötődés a szüleivel, akik már gyerekként is mindenben támogatták.

Pizzériából a filmvászonra

Mindössze 13 évesen játszotta el Mathilda szerepét a Leon, a profi címû filmben
Fotó: Mokép

Négyévesen már táncórákra járt, de imádta a drámatáborokat is, és bár már gyerekkorában többször keresték meg azzal, hogy modellkedjen, a színészet jobban vonzotta. Egy kozmetikai cég ügynöke figyelt fel rá 11 éves korában, egy pizzériában, ő is azt akarta, hogy modellkedjen, de a kis Natalie nagyon céltudatos volt: a színészet érdekelte, ebből nem engedett.

Nem sokkal később meg is kapta az ugródeszkát jelentő szerepet a Leon, a profi című filmben Jean Reno és Gary Oldman partnereként. Mindössze 13 (!) éves volt. A sikeres filmes debütálást követően több kisebb szerep után 1997-ben választották ki Padmé Amidala szerepére az új Star Wars-trilógiához, ám az első rész, a Star Wars I. rész – Baljós árnyak (1999) bemutatójára el sem ment, mert éppen az érettségijére készült.

Színjeles tanuló volt, imádta az irodalmat és a nyelveket, nem is volt kétséges, hogy a középiskola után felvételt nyerjen a Harvardra, ahol pszichológiát tanult, de hallgatott történelmet, filozófiát és teológiát is. Sőt, sok hírességgel ellentétben, ő nem csak elkezdte, hanem be is fejezte az egyetemet, 2003-ban diplomázott.

Később egy nyilatkozatában kijelentette: sosem érdekelte, hogy az egyetem esetleg kerékbe töri a filmes karrierjét. Már akkor tudta, hogy inkább okos szeretne lenni, mint filmsztár. Persze neki a kettő – a tanulás és a filmezés – is ment együtt. Az iskolai szünetekben befejezte a Star Wars II. rész – A klónok támadása (2002) és a Star Wars III. rész – A Sithek bosszúja (2005) forgatását is, és alig várta az újabb kihívásokat.

A szerep kedvéért mindent: kopaszság, koplalás nem akadály

V, mint vérbosszú
Fotó: Intercom

Bár több független filmben is szerepelt, mint például a Közelebb (2004) címűben, de dolgozott együtt Wong Kar-wai-jal is a My Blueberry Nights – A távolság íze (2007) című alkotásban is. A Közelebb című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat is kapott. Sőt, a szerepért Oscarra is jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában, de az aranyszobrot végül nem neki ítélték oda.

Az újabb kasszasikert a V, mint vérbosszú (2005) hozta meg. A Mátrix-filmeket is jegyző Wachowski testvérek nagy sikerű alkotásában Portman Evey Hammondot alakította, aki annak ellenére lesz kulcsszereplő a rendszer megdöntésében, hogy egyáltalán nem akart lázadni az elnyomás ellen, azonban a Hugo Weaving által megformált V-vel való találkozása mindent megváltoztat.

A sci-fi a jövőbeli fasiszta Angliában játszódik, ahol az egykori diktatúrák mintáira titkos rendőrség zaklatja a lakosságot. Portman annyira magáénak érezte ezt a szerepet, hogy a film kedvéért még kopaszra is nyíratta a haját.

Az Oscar-díjas alakítás: a Fekete hattyú Ninájaként
Fotó: Budapest Film

Egy évvel később A másik Boleyn lány című film forgatási munkálataiba fogott bele, melyben Anna szerepét kapta meg, noha először Mary karakterét kínálták neki. Hogy milyen a sors és milyenek a kihívások? Azt Natalie nagyon jól tudja, mert az előbbiben hisz, s az utóbbi pedig élteti. Ez pedig akkor derült ki, amikor az intrikus Boleyn Anna szerepéről nyilatkozott: „Nagyobb kihívásnak éreztem ezt az elvetemült, bonyolult, romlott embert eljátszani, mert én nem ilyen vagyok” – nyilatkozta később.

A következő években is akadtak szép és izgalmas szerepei, de az újabb áttörés – vagy inkább a csúcsra törés – 2010-ben a Fekete hattyú című filmmel jött el. Egy veterán balerinát alakított Darren Aronofsky filmjében. Ahhoz, hogy felkészüljön a szerepre, hat hónapon keresztül napi 5-8 órás táncoktatáson vett részt, és 10 kilótól szabadult meg. Sokak szerint a valaha volt legjobb alakítását nyújtotta Nina Sayers balett-táncos szerepében, amiért a legjobb színésznő kategóriában elnyerte a Golden Globe-díjat, a BAFTA-díjat és az Oscart is.

A szakmai siker mellé szerelem is dukál

Férjével, Benjamin Millepied táncos-koreográfussal
Fotó: Shutterstock.com

A Fekete hattyú nemcsak Natalie karrierjének eddigi legnagyobb sikerét hozta el, hanem magánélete kiteljesedését is. A forgatásán ismerkedett meg Benjamin Millepied táncos-koreográfussal, aki a felkészítését segítette, és a táncjeleneteiért felelt.

2012-ben házasodtak össze, azóta két gyermekük született. A színésznő az Oscar-gálán már várandósan jelent meg, az ötödik hónapban járt, és ő lett a 6. színésznő a történelemben, aki áldott állapotban kapta meg a legrangosabb filmes elismerést. Érdekesség, hogy amikor 2017-ben másodszor jelölték a díjra – a Jackie című filmért – szintén állapotosan vett részt a gálán, bár ekkor nem őt ítélték a legjobbnak.

A szuperhős-éra

Magasabb is, erősebb is lett szuperhősként 
Fotó: Fórum Hungary

2010-től – néhány kivételtől eltekintve, mint például Ashton Kutcher-rel a Csak szexre kellesz című film – elindult a szuperhős vonalon a Marvel-univerzumban. A Thor filmekben – az első két részben – a Jane Fostert alakította, pedig, ha egy női szuperhősre gondolunk, akkor nem ő lesz az első, aki az eszünkbe jut. A harmadikban nem, de a most készülő negyedik részben ismét szerepet kapott.

Aki nem lenne képben a szuperhős-képregényekkel, eláruljuk, hogy Portman karaktere, Jane Foster, Thor Odinson karakterének szerelme, akinek hatalmas izmai vannak, és persze egy kalapácsa is. A gyermekkora óta vegetáriánus színésznő valóban nem az erő szimbóluma, de sokszor megmutatta már, hogy bámulatos átalakulásokra képes.

A Thor: szerelem és mennydörgés című 2022-es mozifilm kedvéért még magasabb is lett, bár ehhez egy kis trükkre volt szükség. A szerepre való felkészülés közben Portman tíz hónapig egy trénerrel dolgozott. De még a legtehetségesebb személyi edző sem tudta ’megnöveszteni’ a színésznőt. Ehelyett egy rámpát építettek számára, amelyen a forgatás alatt sétálhatott, hogy egyenlő magasságban állhasson a maga 160 cm-ével a 190 cm-es Chris Hemsworth mellett.

A színésznő a szerepéről és a szuperhősségről is elmondta a véleményét: „Kellenek a mai világban a szuperhősnők. Az emberek gyakran mondják azt, hogy ez egy nagyszerű lehetőség a lányoknak, de épp annyira fontos a fiúknak is. Az, hogy ilyen szerepkörökben, személyiségtípusokban látják a férfiak a nőket, csak tágítja a lehetőségét annak, ahogy egymást látjuk.” Hiszen éppúgy szükség van ma hétköznapi hősökre, mint szuper képességűekre is. Pont olyanokra, akik – adott esetben – egy pizzériából indultak, és a Harvardon át vezetett az útjuk a világhírnév felé.

Címkék: natalie portman, natali portman portré, natalie portman filmjei, a fekete hattyú, a másik boleyn-lány, benjamin millepi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!