A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A kérdés csak az, kell-e nekünk ilyen férfi?

Az elvárásoktól rettegő férfi típusát nekem szerencsére sikerült elkerülnöm, talán ez a koromnak is köszönhető. Abban az időben, amikor nekem kellett párra találnom, valahogy kevesebb volt a felelősség elől menekülő férfi.

Fotó: Shutterstock.com

Azt azonban tudom, hiszen gyakran hallom az edzőterem öltözőjében, a villamoson és baráti köröm gyerekeinél, hogy sok a gond a mai hímneműekkel.

Mert a mai férfiak félnek.

Először és legfőképpen a felelősség vállalásától félnek. A pszichológusok szerint ennek az az oka, hogy a férfiakat csak nők nevelik. Mert sok a válás, a csonka család. Ezért a férfi nem tud férfiként viselkedni. Nincs férfimintája.

Én azt gondolom, hogy ez részben igaz lehet, de azért nem ilyen egyszerű a dolog. Nem szeretnék neveléselméleti kérdésekbe bonyolódni, de tény, hogy amióta a szülők a gyerekeiktől nem várnak el mást, csak azt, hogy tanuljanak, vagy azt sem, felnővén is menekülnek az elvárások elől.

Nincsenek arra nevelve, hogy megfeleljenek. Anyuci enélkül is imádta őket. Ők voltak a mama édes kicsi fiacskája, bátor katonája, meg csillagos ege. Azt gondolják, hogy ez majd a párkapcsolatukban is így lesz.

Ha nem így történik, rettenetesen megsértődnek, kilépnek a kapcsolatból, majd visszasírják magukat, és elvárják, hogy a nő megbocsásson, ahogyan anyuka tette iksz évvel ezelőtt. Hiszen ők nem szakítani akarnak, ahogyan írod, ők hosszan tartó kapcsolatra vágynak, csak azt nem szeretik, ha valamit tenniük is kell a kapcsolat fenntartása érdekében.

De nem csak ettől félnek. Attól is félnek, hogy nem tudnak az elvárásoknak megfelelni. Hiszen nincs benne gyakorlatuk, rutinjuk. Márpedig minden félelmetes, ami ismeretlen. Általában is mintha kicsit több lenne bennük a szorongás annál, amennyi egészséges.

Például félnek a túlságosan szép, független és sikeres nőktől. A statisztikák szerint az ügyvédek, vállalkozók, a vezető pozícióban lévő nők találják meg életük társát a legnehezebben. És ha belegondolunk, ez érthető. A pasi élete végéig a mama tökéletes fiacskája akar maradni.

Neki úgy és akkor volt jó, amikor még a mamája kényeztette, megfőzte neki kedvenc ételét, elnézte, hogy szétdobálja a cuccait, hogy nem csavarja vissza a fogkrém kupakját, és nem tisztítja ki maga után a vécékagylót.

Az így nevelt pasi persze olyan nőt keres, aki nem vár el semmit, csak megért és elfogad. De ahogyan írod, el akar dönteni mindent, miközben nem akar ezért tenni semmit.

A kérdés persze az, hogy kell-e nekünk az ilyen férfi. Amerikai pszichológusok szerint a hűlő kapcsolatok esetén érdemes egy listát készíteni. Azt tanácsolják, hogy írjuk föl egy darab papírra, milyen tulajdonságokat szeret ő bennünk, és melyeket mi őbenne.

A listán szereplő tulajdonságaink mellé írjuk be, hányas osztályzatot adnánk ma magunknak és neki. Számítsuk ki, hányas bizonyítványt kapnánk mi, hányast a párunk. Az így elkészült listát aztán meg lehet beszélni, és el lehet dönteni, hogy akarunk-e bizonyítványainkon javítani.

Címkék: párkapcsolat, szorongás, férfi felelősségvállalás, hosszantartó kapcsolat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!