A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A jövő háztartása

A sci-fi filmekben látott intelligens otthonok, amelyek ismerik lakóik szokásait, az elektronikai ipar Szent Gráljának számítottak. Látványos bemutatóik ellenére a nagy áttörésre eddig nem került sor. Talán majd most?

Fotó: Thinkstock

Lassan egy évtizede, hogy a Microsoft akkori első embere, Bill Gates Münchenben bemutatta cége E-home névre keresztelt intelligens otthonát. Mivel azóta is kézzel kapcsoljuk a villanyt, és emlékezőtehetségünkre, vagy a sajtcédulákra van bízva, hogy a hűtőből hiányzó tejet és tojást beszerezzük, nyugodtan kijelenthetjük: otthonaink még nem túl intelligensek, illetve intelligenciahányadosuk megegyezik a tulajdonos képességeivel.

No de mégis, mitől lesz egy otthon értelmes? Vegyünk egy olyan példát, amelynek elemei már önmagukban léteznek, de magas áruk és a kiszolgáló technológia hiányosságai miatt csak bemutatókon, szakmai vásárokon láthatók.

Képzeljük el, hogy elindulunk hazafelé a munkából. A lakásunkba telepített számítógép a mobilunk követésével figyeli, mikor indultunk el, a forgalmi adatok elemzéséből pedig azt is megállapíthatja, hogy pontosan érünk-e haza, vagy fél órát toporgunk a dugóban. Ennek megfelelően, az érkezésünk előtt néhány perccel bekapcsolja a fűtést, megengedi a fürdővizet, vagy rögzíti a tévében kiszemelt műsort. A szintén az internetre csatlakozó hűtőszekrényünk már napközben érzékelte, hogy a benne lévő tej szavatossági ideje lejárt, s hogy a kedvenc gyümölcslevünkből a kritikus szint alá csökkent a készlet. Az intelligens frigó tehát még napközben megrendelte a hiányzó termékeket az általunk megadott üzletből. A szállítást természetesen a hazaérkezésünk időpontjára időzítette.

Amint belépünk az ajtón, kellemes meleg és teli hűtő fogad, a tévé bekapcsolódik, és máris nézhetjük a korábban rögzített műsort. Eközben a számítógép a közreműködésünk nélkül letölti az e-mailjeinket, amiről jelzést küld a mobilunkra, vagy a (természetesen) intelligens tévénk képernyőjére. Az intelligens virágcserepek nedvességérzékelői is működésbe lépnek, és jelzik, hogy Béla, a kedvenc páfrányunk szomjas, egyébként is, a földjében kritikus szintre süllyedt a tápanyagok mennyisége. Itt szitkozódhatnánk egy kicsit, mivel az átültetés kosszal járó műveletét egyelőre senki sem végzi el helyettünk.

Ha pedig a virágföld a legnagyobb igyekezetünk ellenére is szétszóródik a szőnyegen, előpenderül a kamrából az intelligens robotporszívó, amely sebészi precizitással kerüli ki a nagyitól örökölt porcelán padlóvázát, és a jelenlététől idegesen rohangáló macskát is.

Növények letudva, jöhet a vacsora. Ha nem fűlik a fogunk a főzéshez, még az irodából hazafelé jövet, telefonon rendelhettünk meleg ételt, de ha nem akarunk ennyire urizálni, akár össze is üthetünk valamit. Az intelligens konyhapult érintőképernyőjén – amely természetesen a hűtőszekrénnyel is kapcsolatban áll – láthatjuk, hogy a kéznél lévő alapanyagokból milyen ételek állíthatók elő, valamint néhány ínycsiklandó receptet is találunk az internetről.

Bár a technológia mérföldköveit gyakran olyan látványos események jelzik, mint a Holdra szállás, vagy az Atlanti-óceán átrepülése, ha hihetünk az iparági szakembereknek, ezúttal egy cégfelvásárlás hozhatja el az intelligens otthonok aranykorát. A Google nem kevesebb, mint 3,2 milliárd dollárért szerezte meg a Nest nevű amerikai céget, amely internetre csatlakoztatható termosztátok és füstérzékelők gyártására szakosodott. Ez pedig azt jelenti, hogy a keresőóriás komoly üzletet lát az otthonok automatizálásában, ami ezek szerint most már tényleg pár éven belül kézzelfogható valósággá válhat. 

Címkék: google, e-home, bill gates, intelligens otthon, robot porszívó, okos frigó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!