A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A háztartás nem önműködő

A háztartási gépek pökhendi lények, és az embert a legsérülékenyebb pillanataiban tudják bántani.

Fotó: Thinkstock

Amikor az ember rájön, hogy a magabiztosságot sugárzó kosztümjét elfelejtette kivasalni, amikor éhes-mérgesen tépi fel a hűtőajtót, és az üresség önelégülten az arcába röhög… akkor valami őshiszti kel életre, mert a háztartás nem önműködő. A hűtőszekrény nem önfeltöltős, a mosógépbe nem másznak be maguktól a ruhák, hogy aztán vad táncot járva tisztuljanak meg.  

Ahogy a Sárkány és papucsban Matildka, a boszorkány összecsapja két kezét, és számon kérő „na, mi lesz, na mi lesz!” felkiáltására haptákba vágja magát a felmosórongy, a seprű és a lapát, hogy kötelességtudóan végigszaladjanak a házon, minden négyzetcentimétert tisztára suvickolva – a legszebb rajzfilmjelenet, amit valaha láttam.

Ha elmondanám, hányszor próbáltam... és az égvilágon semmi sem történt. Ha létezik láthatatlan munka, a háztartás vezetése és a takarítás biztosan nem tartozik bele.  Mert nemcsak látható, de beszédes is. Megállás nélkül fecseg, és megjegyzéseket tesz. Utánam kiált a porszívó, hogy kontaktusba lépne már a konnektorral, és időnként a mosogatóban magasodó edények is beszólnak, hogy unják már a pisai ferde torony formációt.

A nagymamám mondta mindig, hogy rend a lelke mindennek. Bizonyára nem ismerte a tárgyaimat, mert az ő lelkükben valami őskáosz burjánzik. Imádnak a lakás legkülönbözőbb pontjain terpeszkedni, a lehető legtávolabb a számukra kijelölt természetes lelőhelytől.

Mi más is magyarázhatná a bögrék felbukkanását az éjjeliszekrényen, a laptoptöltőét a mosógép tetején, vagy a telefonét a spájzban? A nagymamámnak persze remekül idomított tárgyai voltak, és rajta kívül még számtalan embernek. Fogalmam sincs, hogyan érik el ezt.

Szeretném én is így megnevelni az otthonom minden élettelen lakóját. Mert ki hinné el, hogy a házimunka is munka, ami nem kevés energiát és időt emészt fel? Munka, amit lehet akár szeretni is, persze ezt csak feltételezem, vagy nem szeretni, de hogy a rend és a tisztaság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik, az egészen biztos. 

Címkék: háztartás, házi munka, láthatatlan munka

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!