A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A halál szebbik arca

A halál félelmetes, örökös szorongás - valamennyiünknek. Október vége, november eleje a halálról, szeretteink elvesztéséről szól a világ sok részén, egyben kísérlet, hogy temetőinkben ünnepet varázsoljunk az elmúlásból. Igyekeztünk számba venni azokat a temetőket, sírkerteket a világ legkülönbözőbb részein, ahol ez sikerül is.

Fotó: Shutterstock.com

A genovai Staglieno mind közül a legszebb

Olaszországban járva sokaknak feltűnnek a domboldalakon este is fénylő, kivilágított temetők. A falusiak, kisvárosiak gyakran, olykor naponta többször is kiszaladnak halott szeretteikhez egy kis beszélgetésre, pletykálkodásra, és ilyenkor sebes kézzel rendet tesznek a síron, friss virág kerül a vázákba.

A halál, a temető a latin népek körében nem olyan taszító dolog, mint másfelé. Ez a hozzáállás teszi lehetővé, hogy a temetőkbe lenyűgöző művészeti alkotások kerüljenek, hiszen sok ember gyakran jár ide, mondhatnák – mindig van nézősereg.

A Staglieno temető története akkor kezdődött, amikor a népességrobbanás miatt szerte Európában már nem lehetett tovább a templomok köré temetkezni, mert egyszerűen elfogytak a helyek. Tagadhatatlan, hogy járványügyi szempontok is közrejátszottak abban, hogy a temetőket a városok szélére helyezték át, Genovában ezt éppen Napóleon rendelte el.

Olyan temető épült, amely inkább egy hatalmas, árkádos, szobrokkal-domborművekkel zsúfolt művészeti galériára emlékeztet, közepén, furcsamód, a római Panteon másával. Bár Staglieno alapvetően a gazdag genovai polgárság nyugvóhelye, igazi ’világtemető’, hiszen van egy angol, egy protestáns és egy zsidó része is.

Világtemető abban az értelemben is, hogy a földkerekség minden tájáról járnak ide megcsodálni. Olyanok vitték aztán hírét, mint Mark Twain, Guy de Maupassant, Friedrich Nietzsche és Ernest Hemingway.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 11. számának 58. oldalán!)

Címkék: staglieno temető, olajfák-hegyén,, pére-lachaise ,, katakombák párizsban,, farkasrét, la recoleta temető, novogyevicsi temető, okunoin temető, waverley temető, jeruzsálemi olajfák-hegye

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!