A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Főkukac meg az öngyilkos mókus - Kolodko miniszobrai

Mostanában egyre több helyen bukkan fel, egyre többen látják, sőt, keresik egy Ukrajnában született, de magyar felmenőkkel is rendelkező szobrászművész, Kolodko Mihály pici szobrait, melyeket ő maga miniemlékműveknek nevez. A szobrász 2016-ban költözött Magyarországra. Ma már jól beszéli a nyelvet, pedig soha nem tanulta. Csak nagymamája és a magyar mesék, rajzfilmek tanították.

Fotó: Facebook

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy amikor 2016-ban Magyarországra költözött, úgy érezte, hazajött. S amikor elkezdte kicsi emlékműveit Budapesten titokban elhelyezni, rájött, hogy az emberek imádják azt, ami pici. Budapesten több tucat szobra található, többek között Mekk Elek, az ezermester, a Felhúzható Trabant, a Szomorú tank, a Rubik-kocka, a Főkukac a Nagy Ho-ho-horgászból, a Kockásfülű nyúl és Lecsó, a híres francia gasztropatkány figurája is. 

Micsoda ötlet!

Fotó: Shutterstock.com

A szobrászat a film után talán a második legdrágábban kivitelezhető művészeti ág. Akár márványból, akár gránitból vagy kőből, bronzból vagy fából készüljön is egy szobor, kifaragásához először is megrendelő kell, aki finanszírozza a legtöbbször hónapokig tartó munkát és a rengeteg nemes anyagot.

Míg egy grafikus vagy festőművész akár a lakás egyik sarkában felállíthatja rajzasztalát, vagy festőállványát, egy gobelinművész a hálószobában is szövőszékét, addig a szobrásznak műterem kell, hiszen a szobrok igazán akkor érvényesülnek, ha kiemelkednek környezetükből, vagyis elég monumentálisak. Az ilyen nagy méretű szobrok elkészítése előtt azonban a művészek legtöbbször a leendő szobor kicsinyített mását készítik el, jellemzően agyagból, azért, hogy a pontos arányokat kipróbálhassák, művészi elképzelésüket alakíthassák.

A legtöbb szobrász sok olyan szobortervvel rendelkezik, melynek megvalósításához nem talál finanszírozót. Kolodko, a világhírű ukrán szobrász ezért gondolta úgy, hogy kár lenne ezeket a számára kedves szoborterveket, elfelejteni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 6. számának 6. oldalán!)

Címkék: kolodko szobrok, mini emlékművek, a főkukac, lisa simpson, gerilla szobrok, gúzsba kötött chuck norris, halott mókus, garfield szobrocska

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!