A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A fodrász, se több, se kevesebb

Hajas László - kénytelenek vagyunk mi is eljátszani az oly közhelyes párhuzammal - nevéhez méltóan lett a hazai hajdivat meghatározó embere.

Fotó: Pitrolffy Zoltán

Mostanában sokat szerepel a médiában, szinte mindennel megtalálják. Ha éppen nincs más téma, a bajszát húzogatják, de legalábbis kritizálják. Nemcsak a frizurákkal kapcsolatban kérik ki a véleményét, de a divat sok más területén is. Úgy tűnik, Hajas László most épp az ügyeletes megmondóember.

HAJAS LÁSZLÓ  Ez még így nem fogalmazódott meg bennem. Én mesterfodrásznak tartom magam, semmi másnak. Legutóbb egy rendezvényen megkérdezték, hogyan konferáljanak fel. Kértem, csak mondják azt: fodrász. Abszolút annak érzem magam, se többnek, se kevesebbnek.

RIDIKÜL MAGAZIN Azonban a népszerűségét nem csak az ön által készített frizuráknak köszönheti. Úgy tűnik, nagyra becsülik, hogy szívesen ad tanácsot a divat, a hajápolás, a stílus területén.

HL  Mi, hajjal foglalkozó szakemberek meglehetősen sokféle és nagy tudás birtokában vagyunk. Ennek egy jelentős részét át tudjuk adni a vendégeknek, és át is adjuk. Én különösen fontosnak tartom, hogy szép legyen egy nő. Hozza ki magából a maximumot. Azt tapasztalom, hogy a hölgyek tényleg szeretik, ha szépnek érzik magukat, ha variálható hajviseletet hordhatnak, ha ápoltak. A külső megjelenésben a frizura rendkívüli hangsúlyt kap.  És nekem meg kell tanítanom a vendégeimet arra, hogy mindennap tökéletes hajjal jelenjenek meg. Ez a hivatásom. A nők főzni, gyereket nevelni megtanulnak az anyukájuktól, de ki tanítja meg őket a modern hajápolás fortélyaira? Egy szupermarketben dolgozó eladónak nem ez a szakmája, ő nem tud tanácsot adni annak az asszonynak, lánynak, aki a hajápoló termékek iránt érdeklődik.  

RM  Ez nem csak marketingfogás? Hogy a hajvágás mellé eladjon néhány terméket a profit érdekében?

HL Nem eladásról, nem értékesítésről van szó. Tanácsadásról: arról, hogy átadjuk a tudásunk egy részét a vendégeinknek. Én már húsz éve mondom a kollégáimnak, hogy komplex módon kell kiszolgálni a hozzánk betérőket. Mi az üzletünkben mindig is foglalkoztunk termékek eladásával, de néhány kollégám máig vonakodik ettől a trendtől. Arra hivatkozik, hogy ő fodrász, és nem kereskedő. Nehéz áthangolni az agyukat. Nyugaton már régi tendencia, hogy a szakember beavatja a kuncsaftot, elmondja, hogy melyik szer a legjobb az ő hajára, ajánl módszert és eszközöket ahhoz, hogy a frizura a hét minden napján tökéletes legyen. Az jár a fejemben, hogy nem is fodrászüzletet akarok csinálni, hanem hajszaktanácsadó műhelyt. Ahol minden elérhető, ami a hajjal kapcsolatos, az ötlettől a kreativitáson át a szerekig, eszközökig.

RM De ha a mester beavatja a laikust is a titokba, akkor fennáll a veszélye, hogy talán nem jön el a fodrászhoz olyan gyakran, hiszen otthon is tud magának tökéletes hajat varázsolni.

HL  Ma már ritka az olyan hölgy, aki hetente jár az üzletbe beszáríttatni a haját. A látogatási idő a fodrásznál ritkább, akkor jönnek a nők, ha esedékes a festés, vágás. Az aktuális időpontok között pedig szeretnének tökéletes frizurát viselni. Mint mondtam, ehhez mi eszközöket ajánlunk, módszereket mutatunk. Ha valaki elmegy nyaralni, képes legyen megcsinálni fodrász minőségűre a haját. Egy vendégemnek például, aki Amerikába utazott,ajánlottam egy olyan meleg kefét, amit az ottani hálózaton is tudott használni, és a segítségével naponta tökéletes hajat varázsolhatott magának. Mikor hazatért, rohant hozzám, de nem azért, hogy készítsek neki frizurát. Vett egy új szerszámot, mert amit magával vitt, azt egyszerűen lenyúlta a barátnője.  

RM Tehát a vendégeket kiképezi önmaguk fodrászává! Ehhez, persze, igényes vevőkör kell.

HL  Az igényesség számomra kulcsfogalom. Azt sem engedem meg a munkatársaimnak, hogy lófarokban dolgozzanak. Vallom, hogy az üzlet reklámja az ott dolgozók hajviselete. A feleségem is csak akkor fogja össze otthon a haját, ha főz, takarít, de még olyankor is beletesz egy díszt, hogy csinos legyen. Egy haj nekem akkor kerek, ha lehet variálni, ha összhangban van a viselőjével és annak tevékenységével. Hiszen a ruhánkat is az alkalomhoz választjuk, és nem járunk mindennap ugyanabban az öltözékben. A modern technológia – egyébként a szemspirál ötletéből kiindulva – már lehetővé teszi, hogy naponta melírozzuk a tincseinket, akár extrém színekkel. Errefelé megy a világ, ez a trend. Csináld magad, és újulj meg. És ez nemcsak a nőkre vonatkozik, hanem a férfiakra is, hiszen ők éppen olyan hiúk és igényesek, mint a hölgyek. Ők is nyitottak az újdonságokra, ami kell is, hiszen egy-egy márka évi 50-60 innovatív szabadalommal jelentkezik.

RM  A Ridikül műsorában együtt szerepelt Karafiáth Orsolyával, aki a címlapunkon is látható. Ő híres a parókagyűjteményéről. Mi a véleménye a póthajakról?

HL Ez mostanában rendkívül nagy divat. Még márciusban rendeztünk egy olyan bemutatót, ahol a modellek először csak hátrafogott hajjal jöttek ki a színpadra, majd négy percen belül póthajak segítségével egészen más frizurát kreáltunk nekik. A beépített haj korlátlan lehetőségeket nyújt, gondoljunk csak az esküvőre, amikor minden különleges a menyasszonyon, a cipőtől a ruhán át az ékszerekig: ekkor természetesen a frizurájának is különlegesnek kell lennie. Ha visszagondolok a hatvanas évekre, a hetvenes évek elejére, amikor tanuló voltam, jól emlékszem, hogy minden nőnek volt „pepije”, sőt gyakran a férfiaknak is, amit csak feltettek, és rögtön ápolt lett a külsejük.

RM Említette, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a kollégáival. Nincs szakmai rivalizálás, féltékenység ezen a területen?

HL  Jóban vagyok a szakmával. Több – szintén jó nevű – kollégámmal eljárok külföldi szépségrendezvényekre. Fiatalon versenyeken vettem részt, magyar bajnok lettem, és a szakmában eddigi legjobb eredményként a párizsi világbajnokságon százharminc induló közül a hetedik helyet értem el. Aztán amikor megnyitottam az első üzletemet, elindultam a hajshow-k irányába. 2000-ben meghívtak Angliába, a Royal Albert Hallba mint első kelet-európai szakembert. Ezen az alternatív rendezvényen csak meghívással lehet részt venni, és engem tíz éven át mindig újra meginvitáltak, egyedüliként ebből a régióból. De hasonlóan nagy sikerem volt Cannes-ban, a filmfesztivál színhelyén, Németországban, Svájcban, de például Dubaiban is voltam kétszer a szakma képviseletében. Szinte az egész világot bejártam a munkám révén.

RM Mire a legbüszkébb? 

HL  A páromra és a gyerekeimre. Az első házasságomból született nagy lányom már harmincéves, a barátjával együtt dolgozik egy külföldi projekt értékesítésén. A  fiam most lesz tizenöt esztendős, és már középfokú angol nyelvvvizsgája van, vízilabdázik, sokat tanul, és már most azon gondolkodik, hogy milyen egyetemre fog járni. Álmaim gyereke. Judit pedig a feleségem lánya, akit négyéves kora óta a sajátomként nevelek, ő Amszterdamban jár főiskolára, szállodai menedzsernek tanul, és rengeteg kalandban van már része ezen a területen.

RM  A fodrász a vendégeinek a bizalmasa is. Gyakran osztják meg a hölgyek a hajukon munkálkodó személlyel bensőséges titkaikat. Ilyenkor nemcsak szakmai tanácsot várnak, hanem lelki támaszt is.

HL  Vendége válogatja, ki milyen típus. Nem mindenki mondja el a gondjait. Igazság szerint én nem is szeretek beszélgetni hajvágás közben. Amikor alkotói hangulatba kerülök, akkor maximálisan a feladatra koncentrálok. Mert az a névjegyed, amit kiadsz a kezed közül: nem szabad hibázni. Persze, akad olyan vendég, aki szeret beszélni, és ha a munka fázisa éppen megengedi, akkor kitárgyaljuk a problémáját, és természetesen megpróbálok segíteni. Mivel nagyon nagy a vendégköröm, sok mindent hallok: érdekességeket, alternatív gyógymódokat, újdonságokat, amelyeket alkamasint továbbadok annak, aki rászorul erre az információra. Azonban a rám bízott titkokat soha nem adom tovább.

RM Nem megterhelő ennyiféle emberrel foglalkozni, meghallgatni őket, segíteni nekik?

HL  Én azért élek és dolgozom, hogy másikoknak segítsek. Hogy a munkámmal önbizalmat adjak a hölgyeknek. Mindennap mindenkinek megpróbálom a maximumot nyújtani. 

Címkék: család, gyerekek, haj, divat, karrier, frizura, fodrász

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!