A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A dió, ahogy talán még sosem próbáltad

Diótorta és zserbó, netán egy jó diós tészta az, ami erről a csonthéjasról eszünkbe juthat. Pedig a dió számos más formában is az ételeink része lehet, például dióvajként vagy növényi tejként. De akár liszt helyett is használhatjuk. Érdemes is sokféle formában megenni, mert számos értékes vitamint, ásványi anyagot és a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3 olajat tartalmaz. Antioxidáns hatása mellett gyulladáscsökkentőként is ismert. A fogyókúrázóknak is jó barátja, mert segít csökkenteni az éhségérzetet. A vegetáriánus és vegán étrendben nélkülözhetetlen alapanyag.

Fotó: Shutterstock.com

Dióliszt házilag

A diót liszt helyett is használhatjuk kétféle módon. Kiválthatjuk vele egyes süteményekben az összes lisztet, ilyen például a piskóta vagy a csokitorta. De megtehetjük azt is, hogy csak egy részét pótoljuk dióliszttel.

A bolti dióliszthez teljesen hasonló állagú diólisztet otthon is lehet készíteni - diótejet főzés után. A megmaradt, leszűrt dióőrleményt egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és egyenletesen, vékonyan eloszlatjuk rajta. A sütő legalacsonyabb hőfokozatán addig sütjük, amíg teljesen száraz lesz. Ezután kávédarálón ledaráljuk, és üvegben tároljuk felhasználásig.

Diótej

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 15 dkg dióbél
  • 1 liter szűrt víz
  •  2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál agavészirup
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A diót áztassuk be egy éjszakára.
  2. A lecsepegtetett diót szórjuk turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Turmixoljuk alaposan össze, amíg tejes állagú lesz.
  3. Szűrjük le gézlappal vagy konyharuhával.
  4. A leszűrt diótejet öntsük üvegbe, és azonnal használható. Hűtőben tároljuk.
  5. Kevesebb vízzel összeturmixolva sűrűbb állagú lesz. A diószűrlemény pedig tovább hasznosítható, például kókuszgolyóhoz.

Dióvaj

Fotó: Shutterstock.com

Kiválóan használható sütemények tésztájába, de önmagában pirítósra kenve is nagyon finom. Zabkásába is keverhetjük, palacsintákba is tölthetjük.

Hozzávaló:

  • 30 dkg dió
  • 1 evőkanál cukor vagy más édesítő
  • egy teáskanál vaníliaaroma
  • csipetnyi só
  • csipetnyi fahéj

Elkészítése:

  1. Egy száraz serpenyőbe öntsük bele a diót, majd pirítsuk addig folyton keverve, amíg megérezzük az illatát.
  2. Borítsuk vágódeszkára, és hagyjuk kihűlni.
  3. Öntsük a langyos diót késes aprítóba, és vágjuk addig, amíg krémes állagú lesz.
  4. Öntsük bele a további hozzávalókat, keverjük össze.
  5. Üvegben, hűtőben tároljuk.

Kandírozott dió

Fotó: Shutterstock.com

Eheted magában, mert úgy is isteni, de megszórhatod vele a különböző salátákat, fagylaltokat és palacsintákat. A zabkásába és joghurtba keverve is nagyon finom, de egy sajttálat is magasabb szintre emel.

Hozzávalók:

  • 45 dkg dióbél
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojásfehérje
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • egy csipetnyi őrölt gyömbérpor
  • két csipet só

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjét a vaníliaaromával, gyömbérporral, a csipet sóval és a fahéjjal verjük habosra.
  2. A habba keverjük bele a diót, majd a cukrot is.
  3. Tegyük a diós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és egyenletesen terítsük szét.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig, amíg barna lesz. Félidőben keverjük át.

Körtés-diós szendvics

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • fél kg kovászos kenyér
  • 4-5 körte
  • 20 dkg gorgonzola sajt
  • 2-3 marék dióbél
  • 3-4 evőkanál méz

Elkészítése:

  1. Vágjuk szeletekre a kenyeret.
  2. Tegyünk a kenyérre gorgonzólaszeleteket.
  3. Tegyük rá vékonyan a felszeletelt körtét.
  4. Szórjuk meg serpenyőben pirított diódarabokkal.
  5. Locsoljunk rá egy kevés mézet.

Dióbundás lazac

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 30 dkg lazacfilé
  • 3 evőkanál aprított dió
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál agavészirup
  • két csipet só

Elkészítése:

  1. Keverjük össze a zsemlemorzsát, a diót és az olívaolajat egy tálban.
  2. Keverjük össze külön a mustárt, az összezúzott fokhagymát, citromlevet, mézet és a sót.
  3. A lazacokat először a mustáros szósszal kenjük be, majd szórjuk meg a zsemlemorzsás dióval.
  4. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokon 8-10 perc alatt elkészül. Felaprított petrezselyemzölddel és citromszeletekkel tehetjük látványosabbá a tálalást.

Címkék: dióbundás lazac, körtés-diós szendvics, kandírozott dió, dióvaj, dióliszt házilag, diótej

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!