A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A betegség mindig tanít valamire

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy munkahelyi problémák esetén, magánéleti gubancok, válás, a gyerekekkel kapcsolatos gondok tartós fennállásakor gyakrabban fáj a fejed, könnyebben megfázol, laborértékeid romlanak. S ha a lelki problémák tartósan fennállnak, megbetegszel.

Fotó: Shutterstock.com

Fiatal korban egy nehéz vizsgaidőszak, később egy hozzátartozó elvesztése, a nyugdíjazás olyan lelki traumát okozhat, amelynek következtében a test megbetegszik. Ma már nem kell különösebben bizonygatni, hogy a testünk és lelkünk, a hormonális és immunrendszerünk szoros kapcsolatban, állandó kölcsönhatásban vannak.

Harmincéves tudományág

Nyilvánvaló ma már, hogy pszichénk és immunrendszerünk nélkülözhetetlen szerepet játszik a külvilághoz való alkalmazkodásunkban. Hiszen ugyanazokat az erőforrásokat használja. Tartós stressz esetén, frusztrációkkal, feszültségekkel teli időszakokban, olyankor, amikor túlterheljük magunkat, és nem vagyunk ennek tudatában, vagy nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, akkor testünk jelez.

Ha például maratonra készülünk, de a felkészülésre nem hagytunk elég időt, begyullad a sarkunk, s kénytelenek vagyunk leállni. Ha túl sokat dolgozunk, pihennünk kellene, de nem tesszük, egyszer csak ledönt a lábunkról a láz. Ha elhagyott a szerelmünk, vagy elveszítettük a hozzátartozónkat, és a gyászmunkát nem végezzük el, úgy csinálunk, mintha nem fájna, mert mi erősek vagyunk, számíthatunk valami női betegségre.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 8. számának 40. oldalán!)

Címkék: pszichoszomatikus betegségek, melyik betegség mit árul el, a pandémia hatása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!