A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A 13 éves Beni chatel és zenéket tölt le

Fotó: Shutterstock.com

Én hatosztályos iskolába járok – mondja Beni. – Mondjuk, nem volt könnyű bejutni, az tény. A tavalyi évkezdésem rémálom volt. Először írtunk egy központi felvételit magyarból meg matekból. Annak alapján jelentkeztem két helyre.

Mindegyik elit suli, mindegyik megíratta velem a saját felvételijét. Mindegyikben behívtak szóbelizni. No meg persze felvételi előkészítőre jártam egész évben. Januártól márciusig. Kész horror volt.

– Végül felvettek?

–- Ja.

– Most sokat tanulsz?

– Hát őszinte legyek?

– Persze.

– Amikor hazamegyek a suliból, az egész osztály felmegy a netre, és egész délután nonstop pofázunk. Vagyis alig tanulunk.

– Mit szólnak ehhez a szüleid?

– Anyám azt mondja, legalább a telefonszámlát nem növelem.

– Miről tudtok egész délután dumálni?

– Mindig van valami. Meg igazából egy kicsit szerelmes vagyok az egyik lányba az osztályban. Ő nem tudja, csak azért mondom el, mert nem tetszik leírni a nevemet. Szóval én azért lógok a messengeren, mert lesem, hogy bejelentkezik-e az a lány. Ha igen, akkor persze átkapcsolom magam rejtett módra, és figyelem, hogy miről fecseg a barátnőivel. Ez nagyon gáz?

– Miért nem mondod meg neki, hogy szerelmes vagy belé?

– Mert szerintem engem kicsit lúzernek tart. Ők a barátnőivel már füvet szívtak az osztálykiránduláson. Szombatonként lejárnak a Szénára, ott mindig lehet marcsit szerezni.

– Marihuánát?

– Aha

– Az internetet korlátlanul használhatod?

– Igen. Anyám úgy tudja, hogy csak zenét töltögetek. Egyszer néztem egy szexcsatornát. Naná hogy a faterom bejött.

– Mit szólt?

– Röhögött, azt mondta, legalább nem neki kell elmondani. Aztán bekeményített, hogy kapcsoljam ki azonnal, mert elveszi.

A 14 ÉVES SZOFI IMÁDJA A SOROZATOKAT

Fotó: Shutterstock.com

Szofi, bár igazi serdülő, kicsit mégis más, mint a korabeli lányok. Hiszen ő egy szigorú katolikus iskolába jár, ahol a lányok nem festhetik a szemüket, hajukat, körmüket, és iskolaköpenyben kell járniuk. A tanárok szigorúak, nagyon sokat követelnek.

Szofi még nem tudja, hogy mi szeretne lenni. Imádja a lovakat meg a divatot, mely két dolog éppen elég távol áll egymástól, hogy az igazi választás majd egy harmadik hivatás legyen. De az még messze van. Serdülőszemmel messze.

Két év és rengeteg tanulás még. Bár nem rögtön, de azért elismeri, hogy kicsit sorozatfüggő. Imádja a krimisorozatokat meg a Barátok köztet. De az internetet nem használja napi egy óránál többet.

– Nem játszom rajta, azt inkább a húgom csinálja. Én csak a leveleimet nézem meg, meg msn-ezek az osztálytársaimmal. A kérdésre, hogy mit tudtok csetelni, amikor előtte egész délelőtt együtt voltatok a suliban, rögtön megérkezik a válasz. Hát titkokat. Fiúkról például.

- Szerelem?

– Részemről nincs, de a barátnőimnél igen, ők szerelmesek.

– Ha ruhát veszel magadnak, hogyan választasz?

– Hogy jól nézzen ki. A márkák annyira nem érdekelnek, meg nagyon drágák is. Sajnálok olyan sok pénzt kiadni.

– Szórakozás?

– Néha átmegyek a barátnőimhez, meg elmegyünk moziba. Ennyi. Bulizni nem járok még. Nem is hiányzik.

CSELÉD VAGYOK A SAJÁT HÁZAMBAN

Annának egy serdülő lány anyukájaként nincs könnyű élete. Bár napi hat órában dolgozik, a délutánjai gyakorlatilag azzal telnek, a lányát hurcolja egyik különóráról a másikra.

Nehezen tudja elfogadni, hogy Nati, aki tegnap még az ujját szopta, és éjjelenként átmászott hozzájuk a franciaágyra, mostanában egyfolytában a telefonját bújja, videókat készít magáról, azt feltölti a netre és várja a lájkokat.

– Ráadásul – mondja Anna – csak a barátnők fontosak. Gyakran alszik ő ott, vagy a barátnő nálunk. Ilyenkor bevonulnak Nati szobájába, pusmognak, és nem lehet hozzájuk szólni.

– Ez neked rosszulesik?

– Igen, néha úgy érzem, hogy cseléd vagyok a saját házamban. Örökké csak pakolok, főzök, bevásárolok. Csak arra vagyok jó, hogy megvegyem az új telefontokot, trikót, nadrágot. Nati mindenért felcsattan, szemtelen. Aztán hirtelen megváltozik, hozzám bújik, annyira szeretlek, mondja. Kiszámíthatatlan.

– Serdül.

– Igen, tudom. El is olvastam erről már mindent. Hiába akkor is nehéz. Sokszor elviselhetetlen.

Címkék: kamaszok, internet, kamasz problémák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!