A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

57 éve fogtam meg a kezét

Bár manapság már egyre ritkább, igenis létezik évtizedekig tartó szerelem. Tivadar és Ilona több mint fél évszázada élnek együtt, a férfi a mai napig udvarol a feleségének. Velük beszélgettünk arról, mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolat ilyen sokáig harmonikus tudjon maradni.

Fotó: Elekes Tímea

'Megláttam, megszerettem, elvettem' – foglalta össze a házasságuk előzményét Dudás Tivadar. Ötvenhárom éve kötötte össze az életét feleségével, Ilonával, amit ma is az egyik legjobb döntésének tekint.

'Szeged főutcáján láttam meg először, egy ismerősömmel volt. Azokban az időkben a fiataloknak az volt a szórakozása, hogy oda mentek délutánonként sétálni. Persze akkor még csak köszöntem neki, de aztán képtelen voltam kitörölni az emlékezetemből azt a csodálatos fekete hajú lányt' – mesélte a büszke férj.

A fiatalok egy táncos rendezvényen találkoztak újra, ahol Tivadar felkérte Ilonát. 'Nagyon tudott ám táncolni, és imádták a lányok. Kapós fiatalember volt – vette át a szót az asszony, aki elismerte: legyezte a hiúságát Tivadar érdeklődése. – Tánc közben sosem hagyta ki, hogy egy-egy kézcsókot, puszit adjon, amitől a lányok már ájultak is' – meséli, mire a férje megjegyezte: 'Kivéve Ilonát.

Ő nem volt az az ájulós típus, éppen ez tetszett meg benne. Úgyhogy ott, amikor felkértem, megfogtam a kezét, és azóta sem engedtem el.'

Milliónyi lánykérés

A férfi azt mondja, ahogy megismerte későbbi feleségét, lezárta az addigi életét, és már csak Ilona kellett neki. '1961 szeptemberében kezdtem udvarolni neki, és nagyjából 146 milliószor kértem meg a kezét. Valószínűleg emiatt azt sem vette komolyan, mikor a múzeum előtt feltettem neki a nagy kérdést, mert csak annyi volt a válasza arra a kérdésemre, hogy hozzám jön-e feleségül, hogy »ühüm«. Szerintem soha nem is mondta ki az igent, de ettől függetlenül én biztos voltam benne, hogy elveszem.'

A hivatalos lánykéréskor, mikor a családjától kérte ki Ilonát, csak húszévesek voltak, így a szülők azt javasolták, várjanak még, túl fiatalok. Vártak is – egy évet. Az idő pedig azt igazolta, hogy nem döntöttek meggondolatlanul.

'Mindig erőt adott'

'Kávét például nem is tudok főzni, mert a férjem minden reggel ágyba hozza nekem, miközben ő nem is iszik ilyesmit. Ráadásul a mai napig udvarol' – mesélte az asszony. 'Hát hogyne udvarolnék – vágott közbe Tivadar.

Két gyönyörű lányt szült nekem, akiktől van négy csodás fiúunokánk. Nem tud olyat kérni tőlem, amire ne mondanék igent. Egy ilyen nőt halálom után is imádni fogok.'

A férfi hozzátette: nem csak azért tiszteli a feleségét, mert megszülte és felnevelte a gyermekeiket. 'Azt szoktam mondani, ha nem ilyen feleségem lenne, már rég nem élnék. Támogatott akkor is, amikor nagyon beteg voltam, és mindig ő adott nekem erőt mindenhez.'

Száműzték a haragot

Arról, hogy mi a boldogságuk titka, mindketten mást gondolnak.'Annak idején háromezer nő között dolgoztam a Textilműveknél. Ők mindig azt mondták: Tivadar, segíts az asszonynak a háztartásban, mert ha valami stiklit csinálsz, jobban elnézi neked az asszony. Úgyhogy ez így is van' – mondta a férfi, mire a felesége rávágta: 'Ez azért nem ezen múlik.

Szeretet, tisztelet és persze sok tolerancia kell. Az a ragaszkodás, féltés és tisztelet pedig, amit kapok tőle, nap mint nap boldoggá tesz.'

Arra a kérdésre, szoktak-e veszekedni, a házaspár azt válaszolta, csak apróságokon ugranak össze. 'Én soha nem veszekszem vele, csak ő velem. A nők azt hiszik, mindig nekik van igazuk' – nevetett Tivadar, de hozzátette: ő képes is arra, hogy feltegye a kezét és azt mondja: 'tévedtem'. És általában ő az is, aki békejobbot nyújt, mert azt vallja, a harag haragot szül.

'Hihetetlen, de negyedóránál tovább nem tud mérges lenni – simogatta meg a férfi arcát Ilona. – Tőle tanultam azt is, hogy bármi problémánk van, úgy nem fekszünk le, hogy előtte ne puszilnánk meg egymást. Mások előtt pedig soha nem vitatkozunk.'

A házaspár két lánya egyébként – látva a jó példát – szintén harmonikus párkapcsolatban él: egyikük huszonöt, másikuk huszonhét éve. Szüleik szerint az ő jó példájuk is segített nekik, hogy a mai világban elhiggyék: létezik hosszan tartó, harmonikus házasság és évtizedekig tartó szerelem.

Címkék: veszekedés, lánykérés, tolerancia, hosszú házasság, fenntartható boldogság

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!