A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ünnepeljünk nyugodtan - időtakarékos karácsonyi fogások

Karácsony idején minden megspórolt perc aranyat ér, ennyivel is többet tölthetünk szeretteinkkel, vagy épp marad idő az utolsó simításokra, esetleg pihenésre. A legtöbb időt általában a karácsonyi fogások kivitelezése igényli, de nem lehetetlen, hogy időt spóroljunk itt is, hogy hosszadalmas előkészületek és szorgoskodások nélkül is készítsünk ünnepi menüsort. Csak egy kis tervezés kell hozzá, így pihenten és jókedvűen állhatunk a karácsonyfa köré. Mutatjuk a Ridikül ötleteit.

Fotó: Shutterstock.com

A legjobb barátunk – ha kevés munkával szeretnénk ízletes ételeket készíteni – a sütő. Néhány percnyi előkészület után ugyanis ő végzi helyettünk a sütés oroszlánrészét.

Mostani receptjeink közül kettő is a sütőben készül, egy pedig akár már egy héttel az ünnep előtt üvegbe kerülhet, hogy később jóízű mártásként, szószként virítson a tányérunkon.

Egészben sült karácsonyi pulyka

Fotó: Shutterstock.com

A karácsonyi pulykasült az egyik legidőtakarékosabb megoldás, mert a köret is egyszerre készülhet vele, ezzel sem kell külön foglalkoznunk. Ráadásul páratlanul ízletes fogás kerülhet az ünnapi asztalra sült kelbimbóval és héjában sült burgonyával.

A pulykában egyébként az is jó, hogy választhatunk belőle kisebb vagy nagyobb példányt is, attól függően, hogy hány személynek készül.

Hozzávalók:

  • 1 pulyka
  • 1 vöröshagyma
  • 1 alma
  • 1 szál friss rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál só
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg szeletelt bacon
  • 3 dl víz
  • 1 kg sütni való, apró szemű burgonya
  • 450 g fagyasztott kelbimbó

Elkészítése:

  1. A pulyka belsejét sózzuk meg.
  2. Tegyük bele egészben az almát és félbe vágva a vöröshagymát.
  3. Tegyük bele a rozmaringszálat, majd legvégül a vajat.
  4. Kössük össze a két lábát, és tegyük tepsibe.
  5. A pulykát fedjük be teljesen baconszeletekkel, és fedjük le a jénait.
  6. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Két óra múlva nézzük meg.
  7. Amikor már majdnem puha a pulyka, akkor tegyük köré a burgonyát, kelbimbót és a fokhagymagerezdeket, majd ismét fedjük le, és süssük ezúttal 20 percig.
  8. Az utolsó tíz percben vegyük le a fedőt a pulykáról, és locsolgatva süssük addig, amíg szép piros lesz a bőre.

Áfonyaszósz – hetekkel korábban

Fotó: Shutterstock.com

A sült pulyka ízét csak fokozza, és az ünnepi hangulatot is emeli, ha áfonyaszósszal kínáljuk. Ezt a hozzávalót akár hetekkel az ünnepek előtt is elkészíthetjük, mert eláll a hűtőben. Amennyiben így teszünk, akkor csak az üveget kell kinyitni a karácsonyi vacsora előtt, és máris kész a pikáns kiegészítő.

Tipp: akár karácsonyi gasztro ajándéknak is megállja a helyét. Csak egy csinos befőttesüveg kell hozzá és egy kis díszítés. Cukormentes változatban is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 400 g fagyasztott áfonya
  • 150 g cukor
  • 1 dl víz
  • 1 bionarancs leve és reszelt héja
  • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba.
  2. Közepes hőmérsékleten forraljuk fel, és főzzük addig, amíg az áfonya eléri a lekvárállagot.
  3. Tegyük jól kifertőtlenített befőttesüvegekbe.
  4. Miután kihűlt, hűtőben tároljuk, de akár frissen is tálalhatjuk.

Nagyanyáink titka – békebeli mézes-krémes

Fotó: Shutterstock.com

Dédanyáink és nagyanyáink sem értek rá egész nap a tűzhely mellett állni, így sok praktikájuk volt arra, miként spóroljanak az idővel úgy, hogy mégis finom ételeket varázsoltak az asztalra. Az egyik ilyen trükk például, hogy olyan süteményeket készítettek, amelyek akkor a legfinomabbak, ha már néhány naposak. Ilyen a mézeskalács, de idetartozik a zserbó és a bejgli is.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál méz
  • 20 dkg cukor
  • 5 kanál tej
  • 6 dkg vaj

A krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • fél liter tej
  • 5 evőkanál búzadara

A tészta elkészítése:

  1. Langyosítsuk meg a tejet, és keverjük bele a cukrot. Kevergessük addig, amíg elolvad a cukor.
  2. Keverjük bele a mézet is.
  3. A vajat is olvasszuk fel a tejben.
  4. Tegyük egy tálba a lisztet és a szódabikarbónát.
  5. Öntsük bele a mézes-cukros tejet, és keverjük el.
  6. Üssük hozzá a tojást is, és alaposan keverjük össze.
  7. Pihentessük a tésztát 20 percig.
  8. Osszuk négy egyenlő részre, és nyújtsuk ki vékonyra.
  9. Tegyük tepsibe, és egyenként süssük 160 fokon 10 percig.

A krém elkészítése:

  1. Tegyük tejforralóba a tejet, a vaníliaaromát, és keverjük bele a cukrot.
  2. Amikor langyos a tej, szórjuk bele a búzadarát. Főzzük addig alacsony hőmérsékleten, amíg besűrűsödik.
  3. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a vajat.
  4. Osszuk szét egyenlő részre a krémet, és kenjük a lapokra.
  5. A tetejét porcukorral vagy dióreszelékkel szórjuk meg. Tehetünk még rá olvasztott étcsokoládét is. Legalább két napot pihentessük hűvös helyen letakarva, esetleg süteményesdobozban, de ennél jóval többet is lehet. 

Címkék: áfonyaszósz, karácsonyi időspórolós menü, egészben sült karácsonyi pulyka, mézes krémes

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!