A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Zöld Múzsa

Volt a 19. század végén, a 20 század elején egy ital, amelynek szertartásos fogyasztása, különös íze és magas alkoholtartalma miatt sok művész is a kedvelője volt, s ez az abszint.

Fotó: Google Art Project

A francia impresszionisták kedvenc italának számított a fehér üröm ánizzsal és édesköménnyel készült párlata. Mára ugyan rehabilitálták, mivel az eredeti recept szerint készült italban nem voltak káros mennyiségben az összetevők, de a hatalmas kereslet, a divat miatt sok olcsó, rossz minőségű adalékanyagot kevertek hozzá, s végül Franciaországban betiltották.

A párizsi Abszint Klubba mások mellett olyan hírességek tartoztak, mint Manet, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Oscar Wilde, Baudelaire, Edgar Allan Poe, Rimbaud, Apollinaire, Verlaine, Alfred Jarry, Picasso és Van Gogh.

Az abszint kékeszöld lángjáról úgy tartották, hogy elemészt, ugyanakkor sokakat megihletett „a zöld múzsa”. Érdekes, hogy bár szeszes italról van szó, a képeken nincsenek vidám emberek, az abszint melankolikus hangulatában mintha mindenki a világ dolgai felett merengene.

Oscar Wilde írta: „Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek; a második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket; a harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában, s ez a legszörnyűbb dolog a világon.”

Címkék: alkohol, toulouse-lautrec, oscar wilde, abszint, impresszionisták

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!