A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vízbe, babám!

Dacolva a többé és kevésbé igazolható ellenérvekkel, évtizedek óta népszerű a babaúszás - ha másért nem is, hát mert rendkívül élvezetes családi program. Hiszen ki ne szeretné gurgulázva kacagó porontyát fröcskölni, vízből ki-be emelni?

Fotó: Shutterstock.com

Az ember ösztönösen óvná néhány hónapos gyermekét a számára nagy és mély vízfelülettől, ám ennek a félelemnek – feltéve, hogy a kicsi mellett vagyunk, mert ez alapvető szabály – nincsen alapja.

A babák a korai időszakban olyanok, akár egy apró, önműködő szerkezet: ha a vízben hasra fektetjük és az arcát megemeljük, majd finoman víz alá "nyomjuk", a kezek és a lábak békaúszásra emlékeztető, koordinált mozdulatsorral reagálnak.

Ekkor segít az 5-6 hónapos korig működő búvárreflex, ami megakadályozza, hogy merüléskor a légutakba víz kerüljön. 

CIKCAKKOK, DELFINEZÉS
 A babaúszásokat tartó szakemberek általában gondosan összeállított és játékos programsorozattal dolgoznak. Minden tanfolyamnak vannak visszatérő elemei, ilyen az, amikor a szülő egyfajta hullám mozdulatsorral a víz felszínén húzza a babát a szakember instrukciói szerint, majd engedi, hogy rövid időre a vízbe merítse az arcát, illetve felváltva emeli ki és húzza röviden a babát a víz alatt.

Gyakorlotabb babáknál jöhet a merülés: ekkor a szülő óvatosan a kicsi szemére fúj, hogy becsukja, majd a vízbe merül vele. „Vezényszavak” használatával elérhető, hogy a gyarmek egy idő után magától is tudja, mikor kell becsukni a szemét, és mikor szabad levegőt venni.

KÉSŐBB JÖHET A KARUSZÓ
Egyes tanfolyamok átvezetik a babákat a sokat emlegetett búvárreflex elmúltával az úszásra. Nagyjából egyéves kor fölött már karúszóval úsznak a kicsik, úgy hároméves kor felett pedig már anyu vagy apu sem kell a foglalkozásokhoz.

ÉRVEK, ELLENÉRVEK
A víz a csecsemők számára olyan környezet, amelyben „erősebbé” válhatnak. A kicsi intenzíven mozog a vízben, és a tanfolyamot vezető szakember irányításával olyan gyakorlatokat végez, amelyek – egyes szakemberek szerint – stimulálják az idegsejtek működését. Ezért a babák hamarabb érik el a mozgásfejlődés egyes stádiumait.

Néhány gyermekorvos szerint ugyanakkor nem jó, ha a testi, fizikai fejlődésbe így beleavatkoznak: mindennek megvan a maga ideje. Azt azonban a tények közé sorolják, hogy a babaúszás – ahogy minden mozgás – erősíti az izmokat, a légzőrendszert.

A gyakran úszó babák az intenzív mozgás miatt elfáradnak, alvásuk nyugodtabbá válik, és gyakran az étvágyuk is megnő. Ez sok mama számára már önmagában elegendő érv a babaúszás mellett…

Címkék: csecsemő, babaúszás, búvárreflex, harkányi gyógyfürdő élményfürdő, karúszó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!