A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vitaminokra éhes a hajunk, a körmünk és a bőrünk

Szép a nyár, nem kérdés, de a hajunk, a bőrünk és a körmünk nem viseli jól a száraz, meleg időjárást. Az sem túl kedvező, ha túlzásba visszük a napozást, de D-vitaminra szükségünk van. Nézzük, mit tehetünk!

Fotó: Shutterstock.com

Hiába eszünk egészségesen, negyven felett sok vitamin és nyomelem hiányzik már a szervezetünkből, nem árt pótolni tablettákban. A vitaminhiány jeleit csak kevesen ismerik fel a bőrükön, hajukon, körmükön. Pedig ha nem kapunk észbe, komolyabb károsodást is elszenvedhet a szervezetünk.

Fontos odafigyelni például a bőr szárazságára, a viszketésére, vagy a körmökön megjelenő fehér foltokra, pöttyökre. A hajhullást se okvetlenül a tengervíz okozza, sokkal inkább a megfelelő vitaminok, nyomelemek hiánya. 

Vitaminért sír a bőrünk

Biztos, hogy nem eszünk elég C-vitamint, ha apró foltok, bevérzések jelennek meg a bőrünkön. A C-vitamin hiányában ugyanis sérülékennyé válnak az érfalak. A kevés folyadék és az A- és D-vitamin hiánya is okozhatja a bőr kiszáradását.

Nemcsak a melegtől, de a túl gyakori pancsolástól, kozmetikai szerektől, a túl kemény víztől is válhat érdessé, viszketőssé a testünk. Van rá mód, hogy gyorsan helyrehozzuk a hibákat, de nem elég csak egyszer-egyszer foglalkozni a problémával.

Citromos szépülés

Fotó: Shutterstock.com

Tisztít, táplál és hidratál, ha langyos vizes mosdás után alaposan átdörzsöljük egy fél citrommal az arcbőrünket és a kezünket. A nyakunkat, dekoltázsunkat se kíméljük, de bármelyik testrészünkkel megtehetjük, ha száraznak, érdesnek érezzük. Rajta is hagyhatjuk egy-két percig, amíg nem csíp túlzottan, aztán alaposan öblítsük le megint langyos, kellemes vízzel. Radíroz és táplál, hiszen a citrom feltölti a bőrt C-vitaminnal, miközben eltünteti az elhalt hámréteget.

Ezután jön a nagy trükk: vastagon be kell krémezni magunkat magas zsírtartalmú tejföllel, és tíz-tizenöt percig fent is hagyni, hogy hidratálja és táplálja a bőrt. Ezután le lehet törölni papírtörlővel, és alaposan megmosakodni, mert különben kellemetlen szagunk lesz. A langyos víz vagy micellás víz után jöhet egy adag hidratálókrém.

Naponta kötelező:

  • 1000 mg hosszan oldódó C-vitamin bevitele
  • 2-3 liter ásványvíz (magas ásványianyag-tartalmú) fogyasztása

Kalciumpótlást a körmöknek!

Fotó: Shutterstock.com

A körmökön megjelenő fehér foltoknak, pöttyöknek, redőknek számtalan oka lehet. Ezek előfordulása nagyon gyakori jelenség. Ritka esetben súlyosabb betegségek meglétét jelezhetik, de általában csak a körömágy sérüléséről, vagy A-vitamin-hiányról, kalcium-, cink- és vashiányról van szó.

Télen-nyáron használjunk kézkrémet. A vízparton nyaralók magas zsírtartalmú krémet válasszanak éjszakára. De a maradék vajat is elkenhetjük a kézfejünkön, az alkarunkon, sőt, a könyökünkön, mert magas zsírtartalma miatt csodákat tesz.

Sok kalciumot tartalmaznak a tejen és tejtermékeken kívül a halak, főleg a szardínia, a lazac. Szintén jó forrása a mák, a dió, a mandula, egyes zöldségek, például a brokkoli, a káposzta, a cékla. Jó odafigyelni az ásványvizekre is, vannak magas kalciumtartalmú vizek a boltokban.

Olajat a körmökre!

Mielőtt este megfürdünk, toljuk vissza a körömágyat, majd körömkefével alaposan dörzsöljük át a körmöket, sőt, akár a kézfejet is. Ha picit beszakadozik a bőr, azt le kell vágni bőrnyíró ollóval. Ezután olívaolajat kell belemasszírozni a körmökbe, a körömágyba és a kézfej bőrébe, majd egy cérnakesztyűt ráhúzva így hagyni egész éjszakán át. Reggelre a miénk lesz a legbársonyosabb kéz és a legfényesebb körmök.

Fotó: Shutterstock.com

És olajat a lábakra is!

A lábakat sem szabad elhanyagolni. Át kell ráspolyozni a sarok és talp durvább területeit, azután mandulaolajos vízben kell áztatni a lábat negyedórán át. A lábfürdő végén habkővel alaposan át kell dörzsölni a problémás területeket, aztán jöhet egy jó kis zsíros krém és egy pamutzokni. Így egész éjszaka kényeztetjük a lábunkat, és ennek meglesz a hatása.

A-vitamint a hajnak!

Nyár végére, hála a sok uszodai- vagy tengervíznek, no meg a napfénynek, legtöbbünk haja egyszerűen kezelhetetlenné válik. A szálak elvékonyodnak, töredeznek, ráadásul a száraz levegő hatására elektromossá válnak. Ebben az esetben, hajmosás után, a törülközővel áttörölt hajat fújjuk le teljes hosszában hajlakkal, ezután alaposan fésüljük ki, és így szárítsuk meg.

A fénytelenné vált, töredező haj állapotáról egyébként a fehérjében szegény táplálkozás, a vas-, cink- és szelénhiány, valamint az A-vitamin hiánya tehet. Szintén az A-vitamin hiánya okozhatja, ha viszket a fejbőrünk. A B8-vitamin hiánya pedig a korpásodás okozója, sőt, sebek is megjelenhetnek a fejbőrünkön.

Fotó: Shutterstock.com

Olívaoaj és citrom a selyemfényű haj titka

A fakó haj újraélesztéséért hetente tegyük fel a következő pakolást: Keverjünk alaposan össze egy deci olívaolajat egy egész citrom levével, majd vigyük fel a hajunkra. Kössük be a fejünket fóliával vagy egy nejlonzacskóval, és hagyjuk hatni a pakolást egy órán át. Ezután alaposan mossuk meg, tegyünk rá hajbalzsamot, és szárítsuk a szokásos módon.

Címkék: vitaminpótlás a bőrnek nyári melegben, haj fényességét visszaadó pakolás, köröm feltöltése vitaminnal

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!