A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Védtelen gyerekek

A gyermekbántalmazásról elsőként a megrázó híradások jutnak eszünkbe. A súlyos eseteken, a bűncselekményeken túl azonban a felnőttek sok más módon is képesek veszélyeztetni a gyermekek normális fizikai, szellemi, érzelmi fejlődését. Zsarolás, éheztetés, bezárás, érdektelenség. A kicsik elhanyagolása is ide tartozik, ami már-már mindennapos gyakorlat nem egy családban.

Aggasztó képet vázol fel dr. Szabó Éva, a veszprémi kórház csecsemő- és gyermekgyógyász főorvosa. Elmondása szerint a gyermekbántalmazás szinte mindennapos, de kórházi ellátáshoz és szociális segítséghez csak a gyermekek töredéke jut. Arról pedig, hogy a zárt ajtók mögött hány gyermek szenved el olyan, egész életére kiható traumát, amely később viselkedési, önértékelési, partnerválasztási és gyermeknevelési zavarokhoz vezet, még csak feltételezések sincsenek.

A sok fizikai és érzelmi erőszakról csak becsült adatai vannak a hatóságoknak, hiszen az esetek többségére nem is derül fény. A KSH a veszélyeztetett gyermekek számát közel kétszázezerre teszi, közülük becslések szerint húszezret bántalmaznak vagy elhanyagolnak, hatezren érzelmi, háromszázan pedig szexuális bántalmazástól szenvednek. A családtagok, a pedagógusok, a szomszédok cinkos hallgatásáért a gyerekek súlyos árat fizetnek.

Azt gondolhatnánk, a bántalmazó szülőnek van valamiféle archetípusa. Rossz körülmények között él, maga is bántalmazott vagy elhanyagolt gyermek volt, alapvetően erőszakos természetű. Hiba lenne azonban azt feltételeznünk, hogy testi, lelki fenyítést csak a hátrányos helyzetű gyerekek szenvednek el. Az erőszak minden formában, minden társadalmi rétegben előfordul.
Gyakran olyan szülőkkel találkozunk, akik cseppet sem tűnnek erőszakosnak. Rendezett körülmények között élnek, összetartóak, és a hitelesség illúzióját keltve mesélik el, hogyan sérült meg a gyermekük. A bántalmazások esetében azonban mindig van egy pont a történetben, ahol megbukik a mese, hiába is állítja a két szülő szóról szóra ugyanazt ­ – mondja a doktornő. A legnyilvánvalóbb a combcsonttöréses csecsemők esete, hiszen a babák nem tudják összetörni magukat, ilyenkor szülői mulasztás, sokszor bántalmazás okozza a sérülést. A csecsemőknél előforduló másik, igen gyakori veszélyeztetési forma a megrázás. Sok szülő tisztában sincs azzal, hogy a rázogatással milyen komoly sérüléseket okozhat a gyerekének. A csecsemő még nem tudja megtartani a fejét, hiszen az a testéhez képest nagy, a megrázás során pedig a sérülékeny koponyája alatti erek elszakadhatnak, ami szélsőséges esetben halálhoz is vezethet.

„Látható jelek, zúzódások, törött csontok nélkül is lehet bántalmazásra gyanakodni, a gyermek és a szülők viselkedése is sokat elárul. Gyanúra ad okot, ha egy gyermek indokolatlanul fél a hozzá közeledő orvostól, vagy ha a szülők zavartan viselkednek a konzultáció, illetve a gyermek vizsgálata közben – folytatja a főorvosnő. ­ A bántalmazás sokszor nem is előre eltervezett, vagy ismétlődő, az esetek egy részében tudatlanság, családi problémák, vagy egy váratlan helyzetre adott rossz reakció áll a háttérben.

Bár a kórházi gyermekosztály orvosai csak ritkán tudják követni a bántalmazott gyerekek sorsát, a gyermekjóléti szolgálattal való együttműködésnek köszönhetően rengeteg esetben megelőzhetik az újabb traumát. A veszélyeztetettek nem kerülnek ki az egészségügyi rendszer látóköréből sem, minden esetről értesül a gyermekkel rendszeresen találkozó védőnő, és a háziorvos is, aki a bejelentést követően fokozottan figyel a családra. Adott esetben pedig a gyámügyet és a rendőrséget is bevonják, erre azonban csak szélsőséges esetekben kerül sor, ami szerencsére ritka.

Címkék: erőszak, verés, családon belüli erőszak, gyerekbántalmazás, gyerekgyógyászat, éheztetés, elhanyagolás, veszprémi kórház gyerekosztály

Három hozzászólás

 • Kedves VIVIEN!

  Keresget engem.
  Kérem, ha még aktuális a gond vegye fel velem a kapcsolatot.
  kocka53@indamail.hu
  Skype: guriga2121
  20-3717025
  Tisztelettel!

 • Farkas Vivien

  Kedves Pèter!
  Szüksègem lenne valakira aki segitene :( kérem keressen meg !
  Köszönettel
  Vivien

 • Kerekes Péter magánnyomozó vagyok

  Nekem is vannak gyerekei, A legkisebb 9 éves csodálatos kislány. Amikor még aktív bűnügyi nyomozó voltam találkoztam családon belüli erőszak ügyekkel és mai napig félelmetes élmény számomra.
  Kérem, akinek szüksége van megoldásra keressen. Tudom ezt nehéz megtenni, de ha harc, akkor legyen az. Van törvényes kerete a bizonyításnak. N legyen ez tabu!!!! Tisztelettel!

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!