Ridikül Magazin logo

Védjük a szemünket is!

Ma már természetes, hogy a meleg napokon fényvédővel óvjuk a bőrünket a napsugaraktól. Ám a sugárzás nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is károsíthatja - vajon mire kell ügyelni, amikor napszemüveget választunk?

Fotó: Shutterstock.com

A napsugárzás ártalmait nem csak a bőrünkön tapasztalhatjuk meg. A rendkívül erős, hóról, vízről viszaverődő sugarak rövid idő alatt fájdalmas, ám pár nap alatt gyógyuló hóvakságot (fotokeratitiszt) okozhatnak. Ha pedig a szemünk rendszeresen napsugárzásnak van kitéve, fájdalommentesebb, ám súlyosabb elváltozások is kialakulhatnak.

Ilyen például a kúszóhártya, amely a kötőhártyának a szaruhártyára ráhúzódó, esetenként a látást is zavaró kettőzete. Enyhébb esetekben szemcseppes kezelés is segít ellene, de amikor már a látást is zavarja, műtéti úton kell eltávolítani. A szürkehályog előfordulásának valószínűségét szintén növeli a napsugárzás – ez az elváltozás felelős a komoly látásromlások közel feléért, világszerte körülbelül 20 millió ember szenved tőle.

Az éleslátás helyének, a sárgatestnek időskori károsodásában, a makula-degeneráció kialakulásában és a retina öregedésében is szerepet játszik az UV sugárzás – az ilyesmit pedig nem ajánlatos könnyen venni, hiszen a nyugati társadalmakban ezek az időskori vakság fő okozói.

A színlátás vagy az éjszakai látás is gyengülhet a rendszeres, erős UV sugárzás hatására. Ráadásul az életünk során a szemet ért sugárzás összeadódik, és így váltja ki az idősebb korban jelentkező tüneteket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 19. számának 68. oldalán!)

Címkék: napszemüveg, szem, fény, uv-védelem, szembetegség, szembeteg, napsugárzás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!