A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Varázslatos reggelek

Egyetlen óra a 24-ből, amely mindent megváltoztathat. Frissítse fel a reggeli rutinját, és nagyot léphet régóta dédelgetett céljai felé! Van a hajnalban valami varázslatos, amit csak a korán kelők ismernek...

Fotó: Shutterstock.com

Mi történik egy fiatalemberrel, aki húszévesen súlyos autóbalesetet szenved? Kóma, testi és lelki sérülésekkel. Aztán eljön a rehabilitáció ideje, és az ifjú elhatározza, hogy a legjobbat fogja kihozni ebből a helyzetből, s bár később megsuhintja a gazdasági összeomlás és egy depresszió szele, ő lesz az, akinek a nevével ma összekötjük a Miracle Morning kifejezést.

Ő Hal Elrod. A koncepciója rém egyszerű: kelj fel 60 perccel korábban, mint kellene, és fordítsd ezt az órát a személyes fejlődésedre! No, most horkannak fel az éjjeli baglyok, akiknek minden alvással töltött perc arany. Elrod viszont azt vallja:ha egyszer ráérzünk a hajnali idősávban rejlő lehetőségekre, többé nem esik nehezünkre a korai ébredés.

Javuló életminőség

Persze nem az itt a lényeg, hogy a kakasokkal ébredjünk, hanem az énerő, amit ilyenkor felfedezhetünk magunkban. Elrod arra biztat, hogy már este készítsük fel magunkat a korai felkelésre. Például tegyük jó messzire az ébresztőórát, hogy ne tudjuk egyetlen mozdulattal lenyomni.

Gyakorta már arra rágörcsölünk, ha nincs meg az ideálisnak tartott 8 óra alvás, félve, hogy nem tudunk megfelelően teljesíteni. Csakhogy a valóságban a gondolataink uralják a testünket, és pontosan annyi alvásra van szükségünk, amennyit mi elegendőnek gondolunk. Számtalan sikeres ember bőven beérte napi 4–6 óra pihenéssel és közben nagy tetteket hajtott végre.

A szerző szerint az életminőségünk azon múlik, hogy képesek vagyunk-e reggel pontosan felkelni, ezzel ugyanis jelentősen megnöveljük céljaink megvalósulási esélyét, és kifejlesztjük azt a fajta önfegyelmet, ami az élet minden területén hasznunkra lesz. Ez pedig nem azon múlik, hogy hánykor feküdtünk le, miről álmodtunk, vagy mennyire vagyunk fáradtak.

A gyors éberség elérése érdekében kezdjük a napot egy nagy pohár vízzel, utána mossunk fogat, és öltözzünk át! Ezután kezdjük el a reggeli rutint, amelynek része a csend tudatos élvezete – meditáció, ima, légzőgyakorlatok. Fontos, hogy ne az ágyban fekve tegyük mindezt. Ezután lássuk el magunkat pozitív megerősítéssel, amiből egész nap erőt meríthetünk.

Vizualizáljuk a céljainkat, az éberség fokozására végezzünk néhány torna- vagy jógagyakorlatot, és olvassunk is pár sort olyan szakértőktől, akiktől tanulhatunk. A szakember szerint érdemes minden reggel legalább 10 percet írásra áldozni a gondolataink, az álmaink vagy a tennivalóink papírra vetésével. Már magában ezzel az egyszerű szokással is fókuszáltabbá tehetjük az előttünk álló napot.

Miért ne hagyja ki a reggelit?

Sokan azt gondolják, elég egy tejeskávé. Három érvem is van arra, miért érdemes beilleszteni a korai étkezést a reggeli rutinba.

1. Frissebb lesz utána
A nap első étkezése javítja a koncentrációt és a memóriát, fokozza a teljesítőképességet. Az agy a testünk egyik legnagyobb energiafogyasztója, amely érzékenyen reagál a korai éhezés következtében kialakuló alacsony vagy ingadozó vércukorszintre.

2. Elkerülhetőek a későbbi falásrohamok
Ahhoz, hogy a testünk maximális teljesítményt nyújtson, glukózra van szüksége. A legjobb, ha ezeket komplex szénhidrátokkal juttatjuk a szervezetünkbe. Remek reggeli lehet a teljes kiőrlésű lisztből készült szendvics, a müzli, a zabpehely gyümölccsel, mert tartós energiát biztosítanak.

3. Formában tart
Egy kutatás szerint a reggeli elhagyása egyenesen hízáshoz vezethet. A nem reggeliző kontrollcsoport tagjai ugyanis a nap során lényegesen gyakrabban nyúltak kalóriadús nassolnivalókhoz.

Nincs több kifogás!

Hal Elrodnak – aki ma sikeres coachként éli napjait – egy barátja ajánlotta élete legnagyobb hullámvölgyében, hogy kezdjen el futni. A futás gondolata ugyan nem hozta lázba, de a hozzá csatolt korai felkelés hamar megtetszett neki.

Amitől a módszere sok ezer embernek bevált – a közösségi oldalakon rengetegen követik –, az a jól felépített rendszer. És mint mindig, itt is a tudatosság a kulcs. Ha előző este már szenvedéssel tölt el minket az korai ébredés gondolata, azzal máris lebeszéljük magunkat róla. Álljunk pozitívan a másnap reggelhez, mintha csak egy izgalmas utazás várna ránk!

Először időt kell adnunk magunknak a kísérletezésre, hogy kiderítsük, mi az az ideális időpont, amely mellett elég időnk marad a reggeli szertartásokra. Felejtsük el, hogy az alvás minősége számokban mérhető! Ha már este elkönyveljük, hogy nyúzottan fogunk kikászálódni az ágyból, akkor úgy is lesz. Már csak azért is érdemes korábbra állítani az órát, hogy ne legyen kapkodós a reggel. Amíg mindenki alszik, mi kiaknázhatjuk a nyugalmas időszakban rejlő lehetőségeket.

A miracle morning rutinja a krónikus halogatóknak is hasznára lehet, hiszen tálcán nyújtja az időt a testmozgásra. Az olvasás, a vizualizáció, a meditáció és az írás pedig abban segíthet, hogy felkészítsük agyunkat a napi teendőkre.

(a szerző életmódtanácsadó)

Címkék: reggel, énidő, hal elrod, miracle morning, önépítés, személyes fejlődés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!