A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Van pálma, amely teher alatt nő

Ping Fu nyolcéves, amikor a kínai kulturális forradalom hajnalán elszakítják szüleitől, és majd’ tíz éven keresztül szolgálja a rendszert mint gyermekkatona és gyári munkás. Éheztetik, verik, megalázzák és megerőszakolják. A forradalom után egyetemre járhat, de mivel szakdolgozati témájául a vidéki csecsemőgyilkosságokat választja, néhány héttel a diplomaosztó előtt bebörtönzik, majd kiutasítják az országból.

Ping Fu
Fotó: Wikipédia

80 dollárral és néhány szó angoltudással érkezik az Egyesült Államokba. Ma a 3D nyomtatás egyik úttörő cégének alapítójaként Obama elnök közvetlen munkatársa, mint az Újítások és Vállalkozások Nemzeti Tanácsadó Testületének egyik tagja.

Rengeteg pszichológus kutatta, mi az oka annak, hogy Ping Fuhoz hasonlóan sokan a legszörnyűbb traumákkal és hosszan tartó nehézségekkel dacolva sem törnek meg, nem fordulnak se maguk, se mások ellen. Nem válnak bűnözővé, és nem szenvednek pszichés problémáktól.

A tudományos irodalomban rezilienciának, vagyis rugalmasságnak nevezett jelenség a statisztikák szerint minden harmadik, különösen nehéz sorsú emberre jellemző. De vajon mi a titkuk? Genetikai vagy inkább környezeti tényezők nyomnak többet a latban?

Egy kutatás szerint, amely harminckét éven át 698 ember sorsát követte nyomon, több tényező is előre jelezte a későbbi megelégedett életet. Ezek egy része környezeti tényező: a gyerekeket a sors összehozta legalább egy olyan emberrel, akihez kötődni tudtak, akiben megbízhattak, és aki megbízott, sőt, hitt bennük.

A többi előrejelző faktor pszichés tulajdonságokra utal. Ezek a gyerekek „a világot a saját játékszabályaik szerint kezelték”, mondja Werner, a kutatás vezetője. Önálló, kíváncsi, a világra nyitott lányok és fiúk voltak, akik úgy hitték, sorsukat nem külső erők, hanem saját maguk irányítják.

A fönti tulajdonságok szerencsére fejleszthetők, s a jó hír az, hogy a rugalmasság tanulható. Martin Seligman, a pozitív pszichológia úttörője szerint meg lehet változtatni az emberek életszemléletét. Ha elkezdjük elhinni, először apró események kapcsán, hogy a „helyzet megváltoztatható”, és hogy „egy negatív esemény nem jelenti feltétlenül azt, hogy az egész életem értéktelen”, akkor erre egyre több példát fogunk találni, és lassan egy felfelé irányuló spirálba, egyre megelégedettebb pszichés állapotba kerülhetünk.

Ugyanez igaz sajnos az ellenkező irányra is. A spirál negatív irányba is mozdulhat. Egy apró gyanú vagy rossz érzés, ha sokat gondolkozunk rajta, elképesztő méreteket ölthet az elménkben. Ennek a ténynek a tudatosítása segíthet abban, hogy mi döntsük el, milyen irányban akarunk mozdulni azon a bizonyos spirálon.

Címkék: hit, trauma, rugalmasság, túlélés, rezilencia, ping fu

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!