A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Van élet a muskátlin túl is

Ne gondold, hogy egy pompás virágoskert sok energiát igényel!

Fotó: Shutterstock.com

Akinek megadatott, hogy láthatta még nagyanyja, dédanyja virágoskertjét, az biztosan emlékszik rá, hogy az milyen fantasztikusan egyszerű, mégis színes, tavasztól őszig virágzó és – természetesen – illatos volt.

Ezzel szemben manapság elég nagy a kontraszt: sokan leragadunk a muskátlinál, hisz azt már ismerjük; megvesszük, kitesszük az ablakba, az erkélyre, és ha kap vizet, teszi a dolgát őszig. Csak éppen végtelenül unalmas…

Ne gondoljuk, hogy nagyanyáinknak több idejük volt a kertben a virágokkal pepecselni, nyugodjunk bele: talán még több feladat is hárult rájuk, mint amennyi miatt mi ma panaszódákat zengünk. De a kert minden évben ’újravetette’ önmagát.

Az egynyári virágok magjait arrébb fújta a szél, hogy a következő tavasszal váratlanul kidugják a fejüket a kert egy másik zugában, a hagymás növények pedig egyre nagyobb területet sajátítottak ki maguknak. A kerti teendők tehát eleink esetében a növények némi rendszabályozására szorítkoztak, illetve a gazirtásra, a föld fellazítására a tövek körül, illetve a locsolásra – de csakis nagy szárazság idején.

Mindezt te is megcsinálhatod, ha van bármekkora kertecskéd, sőt, erkélyen, virágládában sem lehetetlen. Lássuk, melyek azok a virágok, amelyekkel éppen olyan kevés dolgunk van, mint a muskátlival! Ha betartjuk a rájuk vonatkozó alapvető szabályokat, meghálálják.

Fotó: Shutterstock.com

Árvácska: Végtelenül hálás virág. Palántaként is kapható, ha ősszel ülteted el, valószínűleg a telet túlélve, tavasszal is virágozni fog. Magról is kikel: ha júniusban veted, akkor őszre pompázik, ha később (augusztusban, mondjuk), akkor a következő nyáron.

Porcsinrózsa (kukacvirág, kukacka): Magról szabadföldbe vetve csak ritkán bújik ki, de palántaként is megvásárolhatod. Nem igényes a talaj tekintetében, jól bírja a balkonládát és a szárazságot is. Ha kertbe ülteted, biztos lehetsz benne, hogy pár év múlva a legeldugottabb repedésekből is előbújik, és pompás kis bokrot növeszt. Kell szebb meglepetés?

Oroszlánszáj (vagyis természetesen tátika): Mivel az idén lassan érkezett a tavasz, még elvethetjük a magját, de már ne várjunk vele sokáig. Palántaként is megvásárolható. Nyár közepén fog ámulatba ejteni bennünket ez a hálás kis növény, magasra nő, bokrosodik, és ha jól érzi magát, szinte ontja a szebbnél szebb, különleges és színpompás virágokat. A pangó víztől óvjuk!

Legényrózsa (rézvirág, vasrózsa): Még időben vagyunk, hogy elvessük, számtalan szín- és méretválasztékban kapható a magja minden bevásárlóközpontban, illetve számos webáruházban. Könnyen és jól megered. Ha csoportokba vetjük, hatalmas virágcsokorként fognak pompázni júliustól október végéig. A pillangók is kedvelik, a legényrózsa–pillangó kombináció pedig – hát, próbáljuk csak elképzelni…

Címkék: virágok, árvácska, porcsinrózsa, kiskert, oroszlánszáj, legényrózsa

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!