A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Újra kezdő újrakezdő

Szakítani nem lehet szépen, ezt már az elején szögezzük le. Van intelligens elválás, bár tapasztalataim szerint a felgyülemlett fájdalom és keserűség így vagy úgy, de a felszínre tör. Szakítani nem lehet könnyen. De te bátor voltál, és meghoztad életed talán egyik legnehezebb döntését, kilépsz az ismeretlenbe. Készülj, most minden új lesz!

Fotó: Shutterstock.com

Egészen új: a reggeli kávé nélküle, az új ágyad (vagy akár a régi, de már egyedül), új érzések, melyek nem feltétlenül kellemesek, hiszen magadra maradtál.

Nincs már ott Ő, aki talán gyakran elmondta, milyen szép vagy, mennyire büszke rád az eredményeidért vagy egyszerűen csak csodálattal nézett rád, egyszer valamikor biztosan.

Most csak te vagy és a kétségeid. Vajon tényleg jó döntést hoztál? Mindent megpróbáltatok? És úgy általában, mi lesz most, hogyan tovább?

A „tovább” talán az egyik legfélelmetesebb része a szakításnak. Mert egyszer bizony fel kell szárítani a könnyeket, és felszedni darabjaidat a padlóról. Na, de mégis hogyan, kérded te.

A válasz bármennyire is közhelyes, de tapasztalatból mondom, működik: idővel, lépésről lépésre. Íme pár jó tanács, amit megtépázott önbizalmad, összetört önbecsülésed meggyógyítása érdekében tehetsz, hogy megtanuld újra jól érezni magad a bőrödben, egyedül.

1. Létszükséglet

Amikor veszteség éri az embert, képtelen önmagára pozitívan tekinteni, és saját szükségletei szinte lényegtelenné válnak. Az olyan elemi dolgok, mint evés, ivás vagy alvás helyét a fájdalom tölti ki.

Pedig ilyenkor kell leginkább figyelned magadra, még ha nem is hiszed el, de megérdemled. Ne erőltess semmit, de figyelj arra, mit kíván a szervezeted.

Legyen az a rendszeres folyadékbevitel vagy egy lustálkodó nap, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül azt teheted, ami jólesik. Te vagy a legfontosabb, ezt ne feledd!

2. Megértés

Senki sem szeret huzamosabb ideig szenvedésben élni, türelmetlenül várjuk, mikor lesz már jobb, mikor enyhül már a fájdalom. De ne hibáztasd magad, ha nem tudod egyik napról a másikra kitörölni több év történetét.

Elgyengültél, de találj vissza a helyes útra, tartsd magad következetesen a döntésedhez, s ha szükséges, kérj segítséget. Mindeközben pedig értékeld az utat, amit eddig megtettél az elengedés folyamatában.

Mindenki a maga tempójában dolgozza fel a szakítást, ne sürgesd magad, mert azzal csak plusznyomást teszel az amúgy is megtört lelkedre.

3. Újratervezés

Bármennyire is ideális kép megőrizni egyéniséged és egyediséged egy kapcsolatban, elkerülhetetlen, hogy alakulunk a másik ember hatására. Együtt fedezzük fel a világot, együtt élünk át jó és rossz dolgokat, és amikor ez megszűnik, sokszor nem találjuk helyünket a világban.

Már nem is emlékszel talán, ki voltál a kapcsolat előtt, mivel töltötted ki mindennapjaidat, visszatekintve talán üresnek tűnik az életed, s megint ezt érezheted. Azonban ez a legcsodásabb időszak, bármennyire is nehéz ezt elhinni.

Most tudod újraalkotni, ki is vagy igazán, mire vágysz, mi mozgat meg, mivel töltöd szívesen a szabadidődet (és nem kompromisszumok hatására). Olvass önismereti könyveket, foglalkozz a személyiségeddel, mire miért reagálsz úgy, ahogy, értsd meg önmagad, hogy olyan utat és embert választhass majd, akire igazán szükséged van. Kezdj el sportolni, a mozgás tényleg öröm, és a tested megérdemli, hogy törődj vele. 

4. (Ön)szeretetnyelv

Gary Chapman 5 szeretetnyelve zseniális útmutató minden párkapcsolathoz, de hogy jön ez ide, amikor épp a szakításodról beszélünk? Véleményem szerint ezek a szeretetnyelvek elsősorban önszeretetként kell hogy megszülessenek.

Hiszen hogy is várhatnád, hogy egy másik ember szeressen, ha te képtelen vagy a feltétel nélküli szeretetre – önmagad felé?

Fedezd fel, vajon az elismerő szavak (amikor egy-egy tükörre felragasztott megerősítés ad erőt igazán), a szívességek (amikor szent helyként tisztelve tested odafigyel létszükségleteidre), az ajándékozás (az a bizonyos terápiás shopping), a minőségi idő (avagy időt szentelsz arra, ami feltölt, legyen az egy randi önmagaddal), vagy a testi érintés (masszázs minden mennyiségben) a legkifejezőbb módja annak, hogy minőségi változást idézz elő a tükörből visszanéző nőhöz való viszonyodban.

Fedezd fel, majd tervezd be énidős feladatként, akár mindennap!

Mielőtt pedig belevágnál az újrakezdés utazásba, ne feledd, először be kell gyógyulnia minden sebnek, hogy a múltból hozott sérelmekkel ne egy másik embert büntess. Hagyj időt a lezárásra, majd önmagad újraalkotására.

Figyelj arra a bizonyos belső hangra, és tudd, minden a maga idejében történik. Sem előbb, sem később. Maradj jelen, és elsősorban életed legfontosabb kapcsolatát tedd rendbe: azt, amelyik önmagadhoz fűz!

Címkék: önismeret, új élet, szeretetnyelv, gary chapman, szkaítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!