A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Úgyis tudom, mit titkolsz!

Nem titok, hogy testtartásunk, gesztusaink, mimikánk sok mindent elárul az érzelmeinkről egy társalgás során, de a legbeszédesebb talán mégis a szemünk, sőt, a pupillánk!

Fotó: Shutterstock.com

A pupillánk ugyanis nem csak a fény – illetve különféle izgatószerek – hatására tágul vagy szűkül, hanem érzelmi állapotunkra is reagál. Izgalmi állapotban vagy nagy érzelmek hatására kitágul, a gyűlölet pillanatában pedig tűhegynyire szűkül.

Mit bámulsz, megegyelek?

Az állatvilág megfigyeléséből tudjuk, hogy a folyamatos szemkontaktus az agresszió, a támadás jele lehet. A majmoknál, kutyáknál és számos madárfajnál megfigyelhető, hogy a harc előjátékaként hosszasan bámulják egymást.

Nem véletlenül szeretnek farkasszemet nézni a gyerekek is, hiszen a sokáig tartó szemkontaktus kellemes izgalmat vált ki belőlük. A pupillánk tehát saját izgalmi állapotunk függvényében is változik, és ez az izgalmi szint attól függ, hogy a környezetünkben lévő tárgyakra, illetve emberekre tetszéssel vagy nemtetszéssel reagálunk.

Kutatások bizonyították, hogy ahogyan a testbeszéd más elemeit is, a pupilla változását is megtanuljuk nem tudatosan figyelni a partnerünknél, és szintén nem tudatosan reagálunk is rá.

Pucér test vagy tájkép?

E. H. Hess amerikai pszichológus pupillometriának nevezte el azokat a kutatásokat, melyek során a pupillaméretet vizsgálták. Kimutatták, hogy az emberek a pupilla megnagyobbodásával reagáltak azokra a személyekre, akiket szerettek vagy gyűlöltek.

Még a szexuális vonzalmat is ki lehet mutatni a szembogár méretének változásával. Férfiaknak és nőknek olyan képeket mutattak, amelyeken érzelmi hatást keltő ábrák voltak.

Egy csecsemő látványa például a férfiaknak csak 2 százalékát érintette meg, míg a nők 17 százalékának kitágult a pupillája. A meztelen férfi ábrázolása a nők 20 százalékánál okozott izgalmat a pupilla szerint, míg a heteroszexuális férfiak közül csak 7 százalék reagált rá, míg a meztelen nőre 18 százalék.

A tájkép a nők alig 2 százalékát izgatta fel, míg a férfiak 7 százalékánál nemhogy nem tágult, de összeszűkült a pupilla mérete.

Melegebb tekintet

Egy másik kísérletben két fotót mutattak az embereknek, melyeken ugyanaz a női arc volt látható kétféle pupillamérettel. Az egyik képen a kék szemű hölgy pupillája kicsire szűkült, míg a másikon olyan nagyra volt retusálva, hogy alig látszott a szeme színe.

Megkérdezték a kísérleti alanyokat, melyik kép tetszik nekik jobban, és szinte kivétel nélkül a nagy pupillájú hölgyre szavaztak. Az öntudatlan választásból kiderült tehát, hogy a megfigyelők azt az arcot találták szerethetőbbnek, melynek nagy érzelmekről árulkodott a pupillája.

Innen ered talán az is, hogy a kék szemű embereket inkább hidegnek, a barna szeműeket melegnek, odaadóbbnak, szerethetőbbnek tartjuk, pedig csak arról van szó, hogy a barna szemben nem különül el annyira a fekete pupilla.

A nők jobbak!

A nem verbális kommunikáció öntudatlan dekódolásában a nők jobbak a férfiaknál. Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyvében említ egy kutatást, ahol hang nélkül vetített jeleneteket a nők 87 százalékban, a férfiak pedig csupán 42 százalékban tudták helyesen értelmezni.

Ennek magyarázata, hogy a nőknek több mint kétszer annyi agyterülete foglalkozik mások viselkedésének elemzésével.

Ne nézz már annyira!

Azon, hogy mennyi ideig nézünk beszédpartnerünk szemébe, nem igazán szoktunk gondolkodni, pedig az amerikai kutatások bebizonyították, hogy nagyon is érzékeny szabályok vonatkoznak arra, mennyi szemkontaktust használhatunk.

A vizuális egyensúlyt (hogy ki mennyit néz és mikor) meghatározza persze a partnerek kora, neme, és főleg az, milyen viszonyban vannak. A szerelmesek sokat néznek egymás szemébe, míg a hivatalos ügyben tárgyalók kevesebbet.

Aki épp hallgat, többet néz a másikra, mint aki épp beszél. A szemkontaktus lehet az agresszió jele is, a tekintet másikra szegezése jelezhet dominanciát, kihívást.

Hányszor és meddig?

 • Egy általános beszélgetés során a felek az idő mintegy 60 százalékában néznek egymásra, és ebből 30 százalékban találkozik a tekintetük.
 • A nők általában többet nézik partnerüket beszélgetés közben, mint a férfiak
 • A kölcsönös nézés körülbelül 1 másodpercig tart, míg egymás nézegetése 3 másodpercig
 • Érdekesség, hogy a négereknél épp fordított az arány, ők többet néznek, amikor beszélnek, mint amikor hallgatnak.
 • Minél jobban lecsökken köztünk a fizikai távolság, annál ritkábban nézünk egymásra. Egy liftben például szinte egyáltalán nem.

Ha egy nő tetszeni akar

Egy nő annyira nő, amennyire férfi, aki belép a szobába. Valahogy így szól Karinthy híres megállapítása. Nézzük csak, miket művelünk öntudatlanul, amikor tetszik egy pasi.

 • Előnyösebbre változtatjuk a testtartásunkat
 • Kidomborítjuk a mellkast, behúzzuk a hasat
 • Beletúrunk a hajunkba, de legalább megigazgatjuk
 • Gyakran babrálunk az arcunkkal
 • Vigyorgunk a legbűbájosabbnak vélt mosolyunkkal
 • Igyekszünk alulról felfelé pislogni rá
 • Magasabb tónusúvá válik a hangunk
 • Beindulnak a vegetatív reakciók: a szem csillog, az arc kipirosodik, enyhe izzadás is jöhet
 • Az izgalom miatt kiszárad a szánk, ezért nyaldosni kezdjük


Ha egy férfi tetszeni akar

A férfiakra jellemző, hogy a többségük halálra rémül, ha tetszik nekik egy nő, így aztán gyorsan úgy csinálnak, mintha a hölgy ott sem lenne. Hátat fordít, máshova bámul, egy ideig. Aztán nem bírja tovább, és:

 • Idegesen topog, pillanatokra a nő felé fordul, de úgy tesz, mintha mögötte keresne valakit
 • Igyekszik rendbe hozni a haját, nyakkendőjét, gallérját, de közben valószínűleg lever valamit
 • Kihúzza magát, öt centit nő, a hasa bekockásodik (már ha tud)
 • Gyakran keresi a szemkontaktust, a bátorító mosolyt várja
 • Hiába próbál trükkösen másfele fordulni, a lábfeje mindig a kiszemelt nőt veszi célba
 • Beszélgetés közben türközi a hölgy testtartását, mimikáját
 • Dörzsölgeti az állát, az arcát
 • Képtelen megállni, hogy végig ne legeltesse a szemét a hölgy bájain

Címkék: pszichológia, testbeszéd, pupillometria, nem verbális kommunikáció, ha tetszel a férfinak, így viselkedik, ha tetszel a nőnek, így viselkedik, vegetatív jelzések

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!