A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tudománnyal és empátiával a babákért és a szülőkért

„Pontosan tudom – kezdi Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző –, milyen érzés a rengeteg magányosan, csak a megszokott küzdőtársakkal eltöltött kemény munka után fent állni a dobogón, és néhány percig élvezni a felénk áradó figyelmet. Amikor lehullanak a súlyok, állsz a rivaldafényben, és boldog vagy.

Nagy Tímea
Fotó: Richter G. Rt.

Ez a közös az Aranyanyu Díj átadó ünnepsége, és egy aranyérmet érő sportgyőzelem között, s ezért örülök annak, hogy tagja lehetek a zsűrinek. Azok a pedagógusok, orvosok és egészségügyi dolgozók, akik megkapják a díjat, általában csendben, sokszor köszönet nélkül végzik a munkájukat, a nehézségekről, nem egyszer mostoha körülményekről nem is panaszkodva. Nagyon jó látni a nyerteseket, találkozni velük, megölelni őket, szeretem, hogy van egy ünnepélyes pillanat, amikor ország-világ előtt köszönetet mondhatunk nekik.”

Az Aranyanyu Díj, amelyet Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. alapított, pénzjutalommal járó elismerés, melyet azoknak a köztünk élő hősnőknek ítélnek oda, akik nap mint nap sokat tesznek az emberekért, a családokért és a közösségekért. Tiszteletre méltó hivatástudattal végzett mindennapokat díjaznak ezen a módon. Nagy Tímea legkedvesebb Aranyanyuja Dr. Kelemen Edit neonatológus, a kecskeméti kórház gyermekosztály koraszülött részlegének főorvosa. Háromgyerekes édesanyaként Tímea tudja, milyen fontos, hogy nemcsak a beteg babákon segítenek, de partnerként beszélnek a szülőkkel is, mindent megtesznek a megnyugtatásukért.

Dr. Kelemen Edit
Fotó: Richter G. Rt.

Kelemen Edit 1993-ban végzett az egyetemen, utána került a kecskeméti kórházba, ahol az idő előtt vagy betegen született csecsemőket kezelik. „Az elismerést ugyan én kaptam – nyilatkozta Kelemen doktornő –, de ez csapatmunka, itt nincs te meg ő, csak beteg gyermek és csapat van. A díjnak azért örülök, mert ezek visszajelzések, amelyek azt igazolják, hogy jól végezzük a dolgunkat.”

A neonatológia (koraszülött-, újszülöttgyógyászat) az egészséges és a beteg újszülöttek élettanával, kóroktanával foglalkozó orvosi szakterület. A kórháznak ebbe a 22 ágyas részlegébe, ahol Kelemen Edit is dolgozik, bármikor kerülhet életveszélyben lévő gyermek. Olyankor, ha kell, gépek segítségével biztosítják akár a baba légzését, szívműködését, vizeletkiválasztását. Munkájuk nemcsak nagy figyelmet kíván, de külön kommunikációs készségeket is, hiszen végtelenül aggódó szülőkkel, sokszor a gyermekük betegségétől sokkos állapotba került anyákkal kell Kelemen Editnek szót értenie, akik a terhességük legsötétebb félelmeit látják megvalósulni.

És ilyen körülmények között, rideg műszerek és csipogó gépek közt is segíteni szeretné a doktornő anya és gyermek kapcsolatának a kialakulását, a kötődés megszületését – bármit hozzon is a jövő. Erre rávezetni a szülőket, bizony, külön tehetséget, és sok tapintatos beszélgetést igényel, ám ezt egy percig sem úgy fogják fel, mint a gyógyítástól elvett időt. Ez is a terápia része, s a sok köszönőlevél és a szülőktől, civilektől érkező elismerés őket igazolja. 

Címkék: orvos, terápia, kommunikáció, figyelem, aranyanyu, rácz zsuzsa, richter gedeon nyrt, párbajtőröző, dobogó, neonatológia, újszülöttgyógyászat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!