A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Trükkök forróság ellen

Bár a legtöbb munkahely már légkondicionált, és többnyire az otthonukat is sikerül hűvösen tartani, nyaranta így is találkozunk az extrém hőséggel. Mit tehetünk ilyenkor, hogy hűvösen tartsuk magunkat, és ne talpig izzadtan érjünk be az irodába?

Viz, víz, víz

A nyári melegben jóval több folyadékot kell fogyasztani, mint egyébként. Hogy hidratálva tartsuk a testünket, már azelőtt inni kell, hogy szomjasak lennénk. Ezt nem egyszerű fejben tartani, de a technológia segíthet: jegyezzük a naptárunkba a napi “teljesítményt”, állítsunk be a telefonunkon figyelmeztetést, vagy töltsünk le egy erre kifejlesztett applikációt.

Ha ivásról van szó, a nagy melegben érdemes kerülni a cukros üdítőket és a koffeines italokat, hiszen ezek épp a hidratáció ellen dolgoznak. Bár egy forró hétvégi délutánon a hideg sör is jólesne, az alkohol is tiltólistás, amíg az idő le nem hűl kicsit.

Elő a turmixgéppel

Bár a szervezetünk nem is kívánja ilyenkor a nehéz ételeket, érdemes ezeket tudatosan is kerülni. A hús és a fehérjedús ételek megemésztése több vizet igényel, és megterheli a szervezetet. A nagy evések helyett ilyenkor jobb többször, de keveset enni, olyan könnyű ételeket, mint a saláták, a nyers vagy akár a fagyasztott gyümölcsök.

A sütő és a tűzhely egyébként is csak befűti az otthonunkat: ez az időszak legyen a turmixok és a könnyen elkészíthető hideg gyümölcslevesek ideje!

A magyar konyhából ilyenkor jó választás a kovászos uborka, amely magas folyadéktartalma miatt kiválóan hidratál és hűsít a melegben. Furcsán hangozhat, de szakértők szerint a pikáns fűszerek, mint a chili vagy a curry is segíthetnek a forróságban: ezek ugyanis beindítják az izzadást, ami gyorsan lehűti a testünket.

Túlélés az utcán

Akárhová is tartunk a forró napokon, fontos előre tervezni. Városnézés vagy bevásárlás előtt gondoljuk ki az útvonalat, és tartsuk számon, mennyi időt töltünk a napsütésben! A lényeg, hogy ne a forróságban tévedjünk el, vagy érjen minket kellemetlen meglepetés. Legyen indulás előtti listánk a legfontosabb dolgokról: víz, napszemüveg, naptej, esetleg cukorka arra az esetre, ha rosszul lennénk a hőségtől.

Ha a smink és a frizura nem is engedi meg a nagy locsolkodást, mielőtt kilépünk az utcára, érdemes legalább a homlokot és a tarkót benedvesíteni. Bár két perc alatt megszárad, nagy segítség abban, hogy ne vágjon fejbe a forróság.

Mindig tartsunk a mélyhűtőben egy kis palack vizet, amit magunkkal vihetünk. Elinduláskor csavarjuk kis törülközőbe, hogy a táskában ne áztasson szét mindent, miközben a jég kiolvad. Stílusos, bár itthon kevéssé használt megoldás a legyező. Az emberek először furcsán néznek, ám amikor a megérzik a légmozgást, rögtön elismerően bólintanak.

Munkahelyi felfrissülés

Jó módszer a hőguta ellen, ha óránként néhány másodpercre a hideg víz alá tartjuk a csuklónkat vagy az alkarunk belső felét. Ezzel gyorsan lehűthetjük a legfőbb ereinkben folyó vért, ami garantáltan felfrissít.

Ha nincs légkondi, és a légmozgás is csekély, legvégső esetben az is segíthet, ha lecsukjuk a szemünket, és elképzeljük a telet, a hóesést vagy a hideg esőt. A kutatók számtalanszor bebizonyították, hogy a szervezetünk reagál az agy által szült képzetekre is, ami segít a lehűlésben.

Trükkök éjszakára

Ilyenkor jólesik a hideg zuhany, mégis jobb, ha a forróságban a testhőmérsékletünknél alig hűvösebb vizet használunk. A jeges víz miatt ugyanis a szervezetünk kompenzálni kezd, és felmelegíti a testünket, így fürdés után újra izzadni kezdünk.

Ha elalvás előtt egy órára a hűtőbe tesszük a lepedőt vagy a huzatot, amivel takarózunk, kellemes lesz ágyba bújni. Nagy melegben akár be is nedvesíthetjük, így egész éjjel hűteni fog. A szellőztetést legjobb hajnalban intézni, és ha napközben behúzva tartjuk a függönyöket, több fokot is javíthatunk a hőmérsékleten.

Címkék: gyümölcs, fűszer, légkondi, nyár, jég, víz, kánikula, hűsítő, izzadás, hőguta, forróság, fagyasztó, szellőztetés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!