A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tom Hanks hatvankodik

Thomas Jeffrey Hankset nem csak a szerettei tartják imádni való embernek. Az írógépgyűjtő színész közvetlenségére vall, hogy saját kézzel pötyögi be rajongóinak a válaszleveleket, sőt, dedikált fotókat is mellékel hozzájuk. A hűséges férj, megbízható barát, tisztességes szomszéd, derék hazafi és nem utolsósorban kétszeres Oscar- díjas Hanks már-már az unalomig makulátlan.

Fotó: Europress/Getty Images

Tom Hanks nem dohányzik, nem iszik, ámbár neki is vannak szenvedélyei: szereti a márkás autókat és a kulináris élvezeteket. A Beatles iránti rajongás végigkíséri az életét, a gombafejűek kedvéért igazolt át rendezői szerepkörbe a Nyomul a banda című filmjénél.

A jó fiú a szomszédból külsővel, kissé félénk, visszahúzódó természettel megáldott Tom a kaliforniai Concord városában látta meg a napvilágot. Ötéves volt a szülei válásakor, nővérével és bátyjával együtt apját követte, aki főszakácsként dolgozott.

A nem éppen kisportolt testalkatú, 182 centiméteres srác a testmozgás helyett a tanulásban és az engedelmességben jeleskedett. A lányok kinevették, a haverjai rábízták a szerelmi titkaikat. A gimnáziumi színjátszó csoportban kezdte bontogatni a szárnyait, ahol felfigyeltek komikus vénájára, utánzókészségére.

A sacramentói Kalifornia Egyetem színészkurzusán aztán nemcsak a színjátszásba szeretett bele, hanem növendéktársába, Samanthába is, akivel New Yorkba költözött, és összeházasodott. Alig töltötte be a huszonegyedik életévét, amikor már apai örömök elé nézett. Hamarosan két gyerek, az azóta szintén színész Colin és Elizabeth eltartásáról kellett gondoskodnia.

A filmipar hivatalnokának, a '90-es évek James Stewartjának is nevezett Hanks éktelen parókában, női jelmezben, transzvesztita szerepben kezdte a pályáját, a Kebelbarátok című humoros tévéfilmben. Majd sorra jöttek a jól nevelt, rokonszenves, dolgos figurák, amelyek oly mértékben a védjegyévé váltak, hogy az aranyos jelző szinte soha nem maradt el a neve mellől.

Hanks népszerűsége a Csobbanással szökött szárba, naiv fiatalemberként nagyot merült az érzelmekben. Harmincöt év mozikarrier alatt csupán egyetlen látványos bukást produkált, azt is csak azért, mert ártatlan képpel, nagyra nőtt gyerek külsővel képtelen volt hitelesen eljátszani a Hiúságok máglyája önimádó tőzsdecápájának negatív figuráját.

Legnagyszerűbb filmes alteregója kétségkívül Forrest Gump, az amerikai történelem három évtizedének idióta hőse, képregényszerű figurája, akit felnyírt hajjal, tompa tekintettel, szívbemarkoló együgyűséggel formált meg. Hanks Gumppal együtt vallja, hogy az élet olyan, mint egy bonbonosdoboz, előre nem tudjuk pontosan, mi van benne.

„Az ember tegye a dolgát, legyenek nagy álmai, de tudjon örülni a mának. Én például kis dolgokban mérem a sikert. Kész siker, ha beindul az autóm, ha nem ér baleset, ha a gyerekeim egészségesek, vagy a feleségem elégedett. Egy boldog kapcsolat titka, hogy soha nem hagyod elöl a koszos zoknit” – hangzik a családapa Hanks életfilozófiája.

A legszebb szerelmi vallomással szolgált, mikor a Philadelphia homoszexuális, AIDS-es  ügyvédjének érzékeny alakítása után második Oscar-díja átvételekor a feleségének mondott köszönetet: „Azért lehetek most itt, mert Rita, akivel megosztom az életemet, minden nap megtanítja nekem, mi az igazi szerelem.”

Az Önkéntesek forgatásán találkozott Rita Wilson színésznővel, és már akkor megállapította róla, hogy káprázatos lény. Egy tragédiának kellett történnie, hogy közeledni merjen hozzá, miután első felesége, Samantha csontrákban meghalt. A görög származású Wilsonnal kötött házasságából két fia született, Chester és Truman.

A rövid lejáratú gyűrűváltások Hollywoodjában Tom Hanks esete kivételes: ugyanazt a nőt  szereti több mint harminc éve, mint ahogy ugyanaz a legjobb barátja évtizedek óta: Steven Spielberg. Első közös mozikalandjuk a minden idők legköltségesebb második világháborús filmjeként elhíresült Ryan közlegény megmentése volt.

A háborús dokumentumfilmek és Robert Capa frontról készült fotóinak stílusát imitáló szuperprodukcióban Hanks John Miller kapitányt formálta meg, aki a normandiai partraszállás idején hazafias küldetést teljesít.

A tisztes, talpraesett, középosztálybeli átlag amerikai szerepében brillírozó Hanks negyedik közös munkájában Spielberggel, a Kémek hídjában hidegháborús viszonyok között vállalt magára ismét hazafias szolgálatot egy amerikai kimentésével a szovjetek fogságából. 

Hanks pályafutásának másik meghatározó rendezője Spielberg mellett Ron Howard, aki a szimbólumszakértő Robert Langdon szerepével „ajándékozta meg” őt a Dan Brown bestselleréből készült A Da Vinci-kódban. „Izgalmas, amikor Tom gondolkodik a filmvásznon” – e szavakkal kommentálta a rendező a választását.

A Louvre folyosóin bolyongó professzor szerepét Hanks azóta kétszer is magára öltötte az Angyalok és démonokban és az Infernóban. A Dante poklába leszállt főhős Budapesten is „átviharzott” tavaly az Inferno forgatásán: régi festményeket és freskókat vizsgált újabb nyomok után kutatva, amelyek eldönthetik az emberiség további sorsát.

 

Címkék: hollywood, színészet , filmforgatás, steven spielberg, szerepek, rendezés, tom hanks

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!