A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tízmilliók egy vizsgázó tinisztárért

A nagyvárosokban egyidejűleg megtartott teszt igazi sorsforduló. A jelentkezők nagyjából 40 százalékának sikerül tovább folytatnia tanulmányait. Aki bejut, marad reménye arra, hogy később, diplomája birtokában följebb taposson a fölemelkedés ranglétráján. Aki kimarad, az lemarad.

Fotó: PuzzlePix

Június kora derekán két napig ismét pokollá vált a Mennyei Birodalom. Messzeföldön úgy tartják, ez a világ legkeményebb próbatétele. Az intézmények előtt aggódó szülők-barátok reszketve rágták a körmüket. A nyugodt feltételek biztosítására sok helyütt a környékbeli építkezéseken leálltak a munkával, még a forgalmat is lezárták.

Pekingben a vizsgatételeket rendőri kísérettel vitték az iskolákba. A kényes műveletet GPS-szel és térfigyelő kamerákkal követték.

Odabent a tesztre kész diákok a legszigorúbb ellenőrzés mellett juthattak a tettek mezejére. Tételesen ellenőrizték a vizsgázók holmijait, hogy a puskázás mind gazdagabb tárházát, az egyre kifinomultabb elektronikus kütyük teljes eszköztárát kiszűrjék. Személyi igazolványukat alaposan tanulmányozták, nehogy a siker reményében mást béreljenek föl a próbatételre.

A környező elitiskolák és egyetemek éltanulóinak ilyenkor csak alaposan kivizsgált, nagyon nyomós okok miatt lehet hiányoznia, nehogy igazolt távollétük alatt a vizsgázók helyettesítésére „vállalkozzanak”… Egy tavalyi törvény értelmében akár két-három évi börtönnel büntethetik a csalókat és „tettestársaikat”.

A kiadós próbatételen a következőkből kell megméredzkedni: kínai és angol nyelv, matematika, valamint a céliránytól függően választott három reál vagy humán tárgy. A tételek tétje tehát óriási. Mi lesz az eredményhirdetéskor? Ünnep vagy rontás, magyarán ünneprontás?

Mintegy 3,7 millió sikeresen fölcseperedő diák – és családja – léphet majd „felsőbb osztályba”. Igaz, a legtekintélyesebb egyetemek elitszakjain ötven ezerszeres a túljelentkezés! A cinikusok persze hozzáteszik: itt és most főleg a középosztály lányai-fiai próbálkoznak. A legendás Pekingi Egyetem, a Pejta elit szakjai helyett ugyanis a legelőkelőbb és módos csemetéket ma már egyre nagyobb számban „fizetik be” ígéretes tengerentúli elittenyészetekre…

Vang Csün-kajt bezzeg más fából faragták. A mindig szem előtt lévő szupersztárra egy egész ország figyelt. Elvégre már amikor a kis Vang saját 15. születésnapját ünnepelte, a helyi Twitteren, a Vejpón 42 millióan hallgatták meg az alkalomra közzétett dalát. Ezzel be is került a Guinness Rekordok közé. Az idén csúcsot döntött: most 170 millióan üzenetben szurkoltak neki!

A jó tanuló jó fiú egy ideje nem is lépett a világot jelentő deszkákra. Diáktársaihoz hasonlóan különórákkal, megfeszített tempóban készült a vizsgára. Úgy hírlik, rajongóinak százfős csoportja, köztük kipróbált tanárok „vokáloztak” neki a tételek kidolgozásának kórusában.

Amikor a felvételire érkező 17 éves srác – kamerák karéjában – belépett a Tudományok Csarnokába, riporterek nekiszegezték a kérdést: mit szeretne még elérni? Talán a neki már szokatlan lámpaláztól gyötörve, Vang Csün-kaj csak ennyit tudott kinyögni: mint itt mindenki más: végre nyugodtan, egy jót aludni…

Címkék: oktatás, egyetem, kína, felsőoktatás, felvételi, vang csün-kaj

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!