A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Titkok márpedig kellenek!

Nem, egyáltalán nem titokzatos. Tartózkodónak sem mondanám, bár állítja, vannak olyan dolgok, amiket nem tudna megosztani a hozzá legközelebb állókkal sem. Tóth Ildikó Mészáros Márta új filmjének hősnőjeként anyja titkainak nyomába kell, hogy eredjen. Hogy az elhallgatások végre kimondott szavakká váljanak.

– Az Aurora Borealisban a középkorú, sikeres nő, Olga szerepe a tiéd. Olga idős édesanyja olyan titkot fed fel, amelyet talán örökre elhallgatna, ha lánya nem kényszeríti ki belőle a vallomást. Mit gondolsz, manapság, értelmezhető, hogy valaki így őrizze a titkát?

– Igen, miért is ne? Van egy csomó olyan titok, amit az ember bátortalanságból nem mer elmondani, vagy azért, nehogy elítéljék miatta, nehogy hátránya legyen belőle. Szerintem titkokra szüksége van az embernek, kell, hogy legyen egy olyan zug a lelkében, ahova csak ő léphet be.

Bár erősen működik az a fura lelki exhibíció, amellyel manapság sokan mindent kiraknak önmagukról a közösségi oldalakra például, mégis azt gondolom, hogy vannak igazi, mély titkok, amelyeket nem merünk és nem is akarunk nyilvánossá tenni. Néha elnézem a fiamat, és látom, hogy már neki is vannak titkai.

És igen, nekem is akadnak. Nem hiszem, hogy bűn lenne. A titkok között is léteznek rosszak és jók. A rosszak között pedig olyanok is, amelyek mérgeznek, ölnek.

– Te titkolózós vagy? Tudod magadba rejteni a dolgaidat?

– Igen, és ezt legjobban azok a kollégáim tudják megerősíteni, akik arra kérnek, hogy bizonyos dolgokról senkinek se beszéljek. Nálam a titok titok marad. De valószínűleg azt is különbözőképpen értékeljük, hogy mi számít titoknak.

Ezek a határok mindenkiben máshol mozognak. Amikor néha egy-egy televíziós interjúban azt látom, hogy a megkérdezett nagyon bizalmas dolgokat oszt meg, elképedek a számomra túlzott nyíltságon.

Mert én nemhogy a nyilvánosság előtt, de talán még az anyukám előtt se mernék olyasmiket elmondani. De van, akinek ez nem jelent problémát.

– Talán azon is múlik, milyen útravalót kaptunk otthon.

– Igen, neveltetés kérdése is lehet, de az alkatunktól is függhet. És annak a kérdése is, hogy ki mit hoz magával a múltjából, hányszor égette meg magát azért, mert nyíltabb, közlékenyebb volt.

Eszembe jut Bertolucci Utolsó tangója, ami tökéletesen arról szól, hogy ki mennyit tud a másiknak magából odaadni, mennyit képes elárulni magáról. Főleg egy kapcsolat elején fontos, hogy ki milyen hamar nyitja meg magát.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 31. számának 74. oldalán!)

Címkék: titok, színésznő, színház, magyar film, családi titok, szakma, aurora borealis, tóth ildikó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!