A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tévedések a Nap alatt

Még mielőtt kidobjuk magunkat a napra, gondoljuk át, mennyit nyerünk és mennyit veszíthetünk egy néhány napos, óvatlan napfürdőzés alatt.

Fotó: Shutterstock.com

Az egyre erősödő sugárzás miatt a napozás mára sajnos nem veszélytelen. Ha nem készülünk fel kellő alapossággal, akár végzetes betegség is kerekedhet egy szép nyaralásból.

Most sokan legyintenek, ugyan már, ki ne tudná, hogy magas faktort kell használni, és 11-től 3-ig nem szabad napra menni…? Igen ám, de biztos, hogy mindent jól tudunk?

1. tévhit: Ami ma vörös, az holnapra barna!

Tévedés! Sokan hiszik azt, hogy ha pecsenyére égnek, az másnapra szép barna lesz. Pedig a leégés azt jelzi, hogy a bőrünk gyulladt, beteg és szenved. Előbb gyógyítsuk meg, pihentessük, és csak azután napozzunk óvatosan újra.

2. tévhit: Ma védve vagyok, mert felhős az ég

Nem igaz! Felhős időben és szélben is le lehet égni, amikor nem érezzük, hogy éget a nap. A felhőzet a sugárzás 80 százalékát átengedi és visszatükrözi, ahogyan a víz a parton.

3. tévhit: Ha előtte szolizok, nem érhet baj

Valóban szép a már lebarnult bőr a sok tejfehér között a strandon, de nem szabad arra számítani, hogy a szolis bőr védve van bármitől. Ugyanúgy leéghet, ugyanúgy megbetegedhet, vagyis éljen a magas faktor!

4. tévhit: Ha vastagon bekenem magam, az sokáig véd

Nem feltétlenül. A használt termék napvédő faktora határozza meg, hogy meddig maradhatunk kockázat nélkül a napon.

5. tévhit: A naptej csökkenti a D-vitamin-termelést

A D-vitamin nagy részét a szervezet állítja elő, ehhez pedig szüksége van napfényre. De ahhoz nem kell szénné égni! Elég, ha naponta 5-10 percig fény éri az arcunkat és a kezünket.

6. tévhit: Ha sokfaktoros a krémem, fehér maradok!

Dehogy, a barnaság nem marad el, legfeljebb picit várat magára. Cserébe viszont nem égünk le vérvörösre, és szép egyenletes lesz a színűnk.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: napkrém, szolárium, leégés, naptej, tévedések a barnulásról, magas faktorszám, egészséges barnulás, d-vitamin termelés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!