A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tavaszi frizuratrend: szőke-barna csíkos

A legmenőbb frizura titka idén nyáron a barna hajból kivillanó szőke tincs, avagy a szőke hajból előbukkanó barna tincs, és mindezek keveréke.

Fotó: Shutterstock.com

Az idei hajdivat a szőke csík, a szőke tincs, a szőke fény… Ezeket a hatásokat pedig különböző technikákkal lehet elérni.

Amikor a melír fajtáját kiválasztjuk, gondolkodjunk, milyen hatást szeretnénk elérni, és milyen színekkel kívánjuk gazdagítani az arcunkat. A színek kiválasztása függ az eredeti hajszínünktől, a bőrünk árnyalatától és a szemünk színétől.

Minél melegebb színek uralják az arcunkat, például pirospozsgásak vagyunk, annál hidegebb tónusú szőkét festessünk a hajunkba. A jégkék szemű, hideg-rózsaszín bőrű hölgyek viszont lágyíthatnak az ábrázatukon az arany meleg változataival, illetve a rézszőke ragyogásával.

Fóliás, avagy lapmelír

Régen, ha melíroztatni akartunk, a fodrász a fejünkre húzott egy fürdősapkát ezer lyukkal, melyeken át egy horgolótűvel előcibálta a szőkíteni kívánt tincseket. Élmény volt. Szerencsére ma már ez nem így van, mert azóta feltalálták a fémet nem tartalmazó fodrászati fóliát, amely semmiképpen nem tévesztendő össze a háztartási alumíniumfóliával.

A lapmelírtechnikához teflonbevonatú melírpapírt használnak, erre viszi fel egyenletesen a tincseket a fodrász, és festi be azokat. Majd a papírt félbehajtva, gyors mozdulattal ráhajtja a hajra, szinte összeragasztva azt a festékkel – így valósul meg a gyors és hatékony csíkozás.

Hogy a fejünk melyik részén lesz a színkavalkád, egyenletes eloszlású-e, vagy csak bizonyos részeken virít majd, módunkban áll megszavazni. Nem csak egy szín játszhat, akár három vagy négy árnyalattal is dolgozhat a fodrász.

Előny, hátrány:

  • Ennél a technikánál lehetőség nyílik arra, hogy szabályos rendben és azonos tincsvastagságban váltakozzanak a színárnyalatok a hajban.
  • A fóliás melírozást elég két-három havonta elvégezni, de általában nem tudják pontosan ugyanazokat a tincseket világosítani, mint először, így alkalmanként át kell festeni barnára a túl szőkére váltott részeket. 

Fotó: Shutterstock.com

TIPP: Dobd fel az alapszíned!

Ha szép alapszínnel áldott meg a természet, akkor elég, ha csak néhány friss tinccsel gazdagítod a frizurád. Ezzel optikailag dúsítod a hajad, és a vágás vonala is élénkebben látható.

TIPP: Őszülsz?

A melírozás megoldás lehet akkor is, ha őszülni kezdtél. Az ősz tincsekbe újra élet költözik, ha a szőke tincsek mellett az arcod színével, a típusoddal jól harmonizáló színre festik. A színhatást is megbolondítják, és a fakó lenövések sem lesznek feltűnőek.

TIPP: Elég évszakonként festetni

A hajfestés havonta esedékes, hisz ápolatlan, ha lenőtt a haj (bár manapság már az is divat). Ám ha melíroztatunk, nem feltűnő a lenövés, elég csak 2-3 havonta fodrászhoz menni.

Fésűs melír

Ha nem szeretnél erőteljes kontrasztokat a hajadba, akkor a természetes hatású tincsek készítéséhez a fésűs melírozás az ideális módszer. A festékes fésűvel viszik a színt egyenletesen hajra, és hagyják hatni. A fésűs melírnál nem szoktak túlságosan elütő színárnyalatokat alkalmazni, mert ezzel a módszerrel nem biztonságos az egyenletes színhatás. 

Ombre festés

Látszólag egyszerű elkészíteni, pedig dehogy. Macerás és hosszadalmas, ráadásul a hajnak sem egy kíméletes eljárás. A lényege, hogy valahol középtájon a haj elkezd világosodni, és gyönyörű, fokozatos árnyalással teljesen kivilágosodik.

Sombre festés

A technika az, mint az ombre típusnál, csak itt a színárnyalatok sokkal visszafogottabbak, szelídebbek, természetesebbek.

Előny, hátrány:

Ahhoz, hogy a színátmenetek pontosan a kívánt árnyalatot adják, a hajat a festendő részen egészen fehérre fakítják, és csak ezután viszik fel a kívánt színeket. A fehérítés nem tesz jót a hajnak, viszont nem kell többé festeni, mert mivel nem a fejtetőről indul, nincs lenövés.

Fotó: Shutterstock.com

TIPP: Aranyhaj

Mesebelien szép tud lenni az arany és a karamell színárnyalatok váltakozásából alkotott átmenet a hosszú haj ombre festésénél.

Balayage, avagy sepregetés

A filmsztárok kedvelt melírformája ez. A legfontosabb hozzávaló az ügyes, művész beütésű fodrász, aki szabad kézzel, profi mozdulatokkal festi a hajadba a csíkokat, pontosan érezve, hogy az arcod körül milyen sűrűn és vastagon színezze a hajtincseidet.

Mivel a festett tincseket nem választja el egymástól fólia, azok egymáshoz is érhetnek, így gyengébb és erősebb színhatást váltogathatnak, ez okozza a ragyogó, természetes hatást.

Előny, hátrány:

Kevés fodrász vállalja ezt a technikát, mert ha rosszul csinálja, a haj „maszatos” lehet, a tincsek nem tökéletesen szőkülnek, hanem foltokban.

TIPP: Bármilyen melírt kérsz, töltsetek el egy is időt a fodrászoddal a színárnyalatok kiválasztásánál. Csak részben megoldás a többszínű haj, a lényege az volna, hogy minden kiválasztott árnyalat előnyös legyen az arcodhoz.

Carrie, aki mindent tud a melírról

Sarah Jessica Parkernak erős, rengeteg, hosszú, és csíkos haj adatott! Az ő fotóit nézegetve minden melírtechnikára találsz példát, kivéve amikor elhagyott Carrie-ként uncsi barnára mázoltatta a loboncát. 

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: melírfajták, 2020 tavaszi frizura trendje a melír, fóliás, seprűs, balayage, ombre melír, sombre melír

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!