A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tanuljunk a gyerekkel, avagy kezdjük újból mi is az iskolát?

Ugye ismerős a kép: este van, a konyhaasztalnál ülünk, könyvek és füzetek szétszórva, gyerekünk homlokráncolva, sírással küszködve próbálja megoldani a feladatait, amit már vagy huszadszorra magyaráztunk el neki. De vajon egyáltalán szükség van-e arra, hogy együtt tanuljunk vele? Igás Andor általános és középiskolai pedagógus és gyakorló apuka segített megválaszolni a kérdést.

Fotó: Shutterstock.com

Az alapkérdés tehát: vajon szükséges-e a szülőnek gyermekével tanulnia?

- Talán kezdjük azzal, hogy a gyermekünkkel együtt töltött idő, ha tárgyilagosan nem is tanít semmit, de sokkal jobban fejleszt bármilyen oktatási intézménynél. A gyerek lényegében mindig tanul a szülőtől (hozzáállást, mintát, szokásokat, érzelmeket, barátkozik a számokkal, mesékkel, élethelyzetekkel, és képet kap a világról.)

Az ideális az lenne, ha a szülő a tanítójával, tanárával egyeztetve foglalkozna gyermekével. A közös tanulásnál a szülő megismeri gyermeke képességeit, így megfelelő célt tud kitűzni a gyerek számára, amely elérhető, de mégis van benne kihívás.

A gyerek érzi, hogy a szülő foglalkozik vele, hogy fontos számára, az érzelmi intelligenciája pedig jobban fejlődik, ha a szüleitől tanul, nő a kommunikáció ideje a szülő és gyermeke között.

Milyen hátrányok jelentkeznek a közös tanulás során?

- Az úgynevezett "Túl közeli ismerős effektus" (Miért tudnád te jobban?”, "Nem hiszem el, hogy az nem jó, amit én mondtam!".) A közös tanulás csak akkor működik, ha a szülő felkészül a tanulásra. Elolvassa előtte vagy alapból tudja az átadásra váró anyagot, ha szükséges, megkérdez mást erről.

Kiemelten fontos a szülő nyugodt, szeretetteljes hozzáállása. Azért, mert anyuka és apuka matekzseni, ám a gyermeknek nem ez az erőssége, nem szabad kétségbe esni, és nem is kell ráerőltetni ezt a gyerekre.

Szükséges a folyamat kialakítása, hogy ne csak akkor foglalkozzon a gyerekkel, amikor az már bukásra áll, emellett ugyanilyen fontos a gyerek motivációja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 3. számának 58. oldalán!)

Címkék: gyerek, iskola, tanulás, tananyag, különtanár, elvárás, követelményszint

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!