A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szörnyű haj - pocsék nap?

Mindenkinek vannak rossz napjai, de nem egy olyan nőt ismerek, aki szerint a rakoncátlan fürtök vagy a letapadó haj igenis vészjósló. 'Mikor a tükörbe néztem, és megláttam a hajam, már tudtam, hogy ennek a napnak leáldozott.' Ismerős gondolat, ismerős érzés? Azért ne adja meg magát teljesen a bad hair day-nek!

Fotó: Thinkstock

Ha bad hair day, akkor semmi sem sikerül. Nem jön össze a frizura, a smink, és a megfelelő ruhadarabok is rejtve maradnak a szekrényben. Az ilyen napokat szélsőségesen éljük meg.

Van, akinek ezután kilépni sincs kedve a lakásból, más megrázza magát, copfba köti a haját, és nekivág a napnak. Hogy miként viszonyulunk a pocsék reggelekhez, az azon is múlik, hogyan állunk önbizalommal, és mennyire szerető, támogató környezet vesz körül bennünket.

A Yale Egyetem professzora, Marianne LaFrance férfiakat és nőket vizsgált egy tanulmányban, amelyben azt kutatta, hogyan befolyásolja a frizura az aktuális hangulatot és magabiztosságot.

LaFrance a kutatás végén arra az eredményre jutott, hogy egy rosszul megválasztott frizura mindkét nem hangulatát rombolhatja – méghozzá egész napra. A rossz haj-nap a magabiztosság szabotőre. Ugyanakkor míg a nőkből szégyenérzetet és lehangoltságot vált ki, addig a férfiak inkább idegesek lesznek tőle.

LaFrance professzor tehát megerősíti, hogy a külsejünk és a tükörképünk nemcsak az önbecsülésünket ássa alá, hanem kihat az egész napi teljesítményünkre is. Kutatások sora bizonyítja, hogy az önbizalom erősen befolyásolja a nők boldogságát.

Dr. Louann Brizendine neuropszichológusnak A női agy című könyvéből kiderül, hogy a nők agyában az úgynevezett cingular cortex felelős a saját maguk felé irányuló negatív gondolatokért, így a nők bizonyítottan sokkal kritikusabbak önmagukkal szemben.

Adásvendégünk, Árvai Nóra pszichológus szerint, amikor egyszer csak elkezdünk valamit magunkon csúnyának látni, mélyebben kell keresnünk az okokat.

„Nekünk pszichológusként azzal kell foglalkozunk, hogy mi történik ilyenkor. Ez nem könnyű, mert akivel történik, nem érzi ilyen drasztikusnak vagy hirtelennek a dolgot, hanem azt gondolja, hogy ő csúnya, és mindig is az volt. Ha valakit túlságosan foglalkoztat valami a tükörképében, akkor nem a tünetet kell kezelni, hanem a forrását.”

Címkék: hangulat, önbizalom, bad hair day

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!